Terttu, Teresa

Kotimaa

Syyte työntekijän viimeisen päivän vahingonteosta nurin – oikeus: Ei aiheuttanut verkkokaupan kaatumista

Julkaistu:

Pohjois-Savon käräjäoikeus on hylännyt 36-vuotiasta tietokone-eksperttiä koskeneen syytteen törkeästä vahingonteosta.
Itä-Suomen kihlakunnansyyttäjä katsoi miehen aiheuttaneen entiselle työnantajalleen yli 30 000 euron vahingon viimeisenä työpäivänään.

Syytetty irtisanoutui kuopiolaisesta toimistotarvikkeita myyvästä yrityksestä syyskuussa 2014 riitaannuttuaan firman toimitusjohtajan kanssa. Pian tämän jälkeen yrityksessä huomattiin, ettei sen verkkokauppa toimi normaalisti.

Syyttäjä katsoi miehen muuttaneen lähtiessään verkkokaupan ohjelmakoodia. Teko oli syyttäjän mukaan törkeä, sillä syytetyn nimenomainen tehtävä oli verkkokaupan ylläpito.

Yritys piti entisen työntekijänsä vahingontekoa tarkoituksellisena ja suunnitelmallisena. Vaatimuksessaan yritys korosti vahingonteon halvauttaneen yrityksen liiketoiminnan kokonaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimitusjohtajan mukaan syytetty ilmoitti irtisanoutuessaan, että ”verkkokauppa ei saata toimia”. Syytetty kiisti väitteen.

Koko verkkokaupan yritykselle tyhjästä luonut syytetty kiisti myös itse rikoksen eli tahallisen vahingonteon. Hän myönsi, että jatkuvassa kehitystyössä tapahtuu luonnollisia virheitä. Tapahtuma-aikaan mies oli kehittelemässä yritykselle uutta verkkokauppaa.

– (Toimitusjohtajan) on täytynyt ymmärtää se tosiasia, että jos (syytetty) päättää työsopimuksensa, aiheutuu tästä yritykselle merkittävää haittaa verkkokaupan infrastruktuurin keskeneräisyydestä, mies vastasi syytteeseen.

Oikeus katsoi ratkaisussaan, että verkkokaupassa oli ollut ongelmia syytetyn irtisanoutumisen jälkeen, mutta kokonaan kauppa ei ollut kaatunut. Oikeus ei pitänyt myöskään syytetyn toimia tahallisina.

– (Syytetty) on johdonmukaisesti ja uskottavasti kertonut, miksi hän on toiminut kertomallaan tavalla tiedostoissa ja verkkokaupassa, oikeus linjasi.

Syytetyn ei katsottu toimineen myöskään huolimattomasti. Oikeus totesi miehen koodanneen verkkokauppaa työsuhteen aikana yli 420 000 rivin eli yli 7600 A4-sivun verran.

– On yleisen tietämyksen mukaista, että sanottuun määrään voi sisältyä jo luonnostaan tahattomia virheitä, oikeus totesi.

Verkkokaupan noin 31 000 euron korjauskustannukset jäävät siis yrityksen maksettavaksi. Yrityksen omat oikeudenkäyntikulut olivat runsaat 7000 euroa.

Syytetyn oikeudenkäyntikulut nousivat yli 6000 euron. Summa menee valtion piikkiin.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sarjakakkaaja kiusaa uimahallia Oulussa, jättää tuotoksiaan isoon altaaseen – sarjakiuaspissaaja saatiin jo kiinni

 2. 2

  Kansanedustajille palkankorotus – ensin vappuna ja uusi korotus vuodenvaihteessa

 3. 3

  Metromatkustajan salakuvaus kostautui nololla tavalla: supermalli julkaisi hillittömän vastaiskun – ”Tämä on paras juttu, joka olen nähnyt”

 4. 4

  25-vuotiaan päänsärkyä ei otettu vakavasti – kuoli aivokasvaimeen

 5. 5

  Armonaikaa enää runsas vuosi: jätevesilaki aiheuttaa vielä ryysiksen – ”Mökkiläiset eivät ole heränneet vieläkään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

 2. 2

  Äärimmäisen lihaksikas Anna, 29, haluaa raskaaksi – lapsen esteenä on vain yksi ongelma: ”Sehän ei ole mitenkään poikkeavaa”

 3. 3

  Olympiavoittaja jäi hirviölääkärin kanssa hotellihuoneeseen – kertoi nyt, mitä hyväksikäyttäjä teki: ”Itkin sängyssä alasti”

 4. 4

  Onko tässä hävyttömyyden huippu? Varatun Sammyn ehdotus Amanda Harkimolle Temptation Islandilla kuohuttaa: ”En mä tollaseen lähde”

 5. 5

  Lehtiväite: Schumacherin vaimo ei saa käyttää F1-legendan jättiomaisuutta vapaasti – yllättävä paljastus vanhasta asiakirjasta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 4. 4

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää