Kotimaa

Syyte työntekijän viimeisen päivän vahingonteosta nurin – oikeus: Ei aiheuttanut verkkokaupan kaatumista

Julkaistu:

Pohjois-Savon käräjäoikeus on hylännyt 36-vuotiasta tietokone-eksperttiä koskeneen syytteen törkeästä vahingonteosta.
Itä-Suomen kihlakunnansyyttäjä katsoi miehen aiheuttaneen entiselle työnantajalleen yli 30 000 euron vahingon viimeisenä työpäivänään.

Syytetty irtisanoutui kuopiolaisesta toimistotarvikkeita myyvästä yrityksestä syyskuussa 2014 riitaannuttuaan firman toimitusjohtajan kanssa. Pian tämän jälkeen yrityksessä huomattiin, ettei sen verkkokauppa toimi normaalisti.

Syyttäjä katsoi miehen muuttaneen lähtiessään verkkokaupan ohjelmakoodia. Teko oli syyttäjän mukaan törkeä, sillä syytetyn nimenomainen tehtävä oli verkkokaupan ylläpito.

Yritys piti entisen työntekijänsä vahingontekoa tarkoituksellisena ja suunnitelmallisena. Vaatimuksessaan yritys korosti vahingonteon halvauttaneen yrityksen liiketoiminnan kokonaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimitusjohtajan mukaan syytetty ilmoitti irtisanoutuessaan, että ”verkkokauppa ei saata toimia”. Syytetty kiisti väitteen.

Koko verkkokaupan yritykselle tyhjästä luonut syytetty kiisti myös itse rikoksen eli tahallisen vahingonteon. Hän myönsi, että jatkuvassa kehitystyössä tapahtuu luonnollisia virheitä. Tapahtuma-aikaan mies oli kehittelemässä yritykselle uutta verkkokauppaa.

– (Toimitusjohtajan) on täytynyt ymmärtää se tosiasia, että jos (syytetty) päättää työsopimuksensa, aiheutuu tästä yritykselle merkittävää haittaa verkkokaupan infrastruktuurin keskeneräisyydestä, mies vastasi syytteeseen.

Oikeus katsoi ratkaisussaan, että verkkokaupassa oli ollut ongelmia syytetyn irtisanoutumisen jälkeen, mutta kokonaan kauppa ei ollut kaatunut. Oikeus ei pitänyt myöskään syytetyn toimia tahallisina.

– (Syytetty) on johdonmukaisesti ja uskottavasti kertonut, miksi hän on toiminut kertomallaan tavalla tiedostoissa ja verkkokaupassa, oikeus linjasi.

Syytetyn ei katsottu toimineen myöskään huolimattomasti. Oikeus totesi miehen koodanneen verkkokauppaa työsuhteen aikana yli 420 000 rivin eli yli 7600 A4-sivun verran.

– On yleisen tietämyksen mukaista, että sanottuun määrään voi sisältyä jo luonnostaan tahattomia virheitä, oikeus totesi.

Verkkokaupan noin 31 000 euron korjauskustannukset jäävät siis yrityksen maksettavaksi. Yrityksen omat oikeudenkäyntikulut olivat runsaat 7000 euroa.

Syytetyn oikeudenkäyntikulut nousivat yli 6000 euron. Summa menee valtion piikkiin.