Terttu, Teresa

Kotimaa

Porvoossa surmatun lapsen äiti haki laajaa lähestymiskieltoa – koti­osoitteessa tarvittiin poliisia useasti viime keväänä

Julkaistu:

Käräjäoikeuden syyskuisen näkemyksen mukaan isällä ja lapsella oli hyvät ja läheiset välit.
Itä-Uudenmaan poliisi kuulustelee kolmivuotiaan lapsensa murhasta epäiltyä isää tänään. Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut miehen mahdollisista motiiveista, mutta oikeuden asiakirjoista selviää, että vanhemmilla oli meneillään kiista huoltajuudesta.

Poliisin mukaan isä oli eilen aamulla hakenut lapsen luvatta kotoa ja vienyt Porvoon Lyseon leikkipuistoon. Siellä noin 40-vuotiaan isän epäillään puukottaneen lastaan, joka kuoli sairaalassa.
 • Otsikon alla olevalla videolla kuvaa surevien ihmisten surmapaikalle tuomista kynttilöistä.
Lapsen äiti oli hakenut isälle laajennettua lähestymiskieltoa elokuussa. Lähestymiskieltohakemus koskee sekä äitiä että heidän yhteistä lastaan, ja sen käsittely on ollut käräjillä kesken.

Äiti haki kellon ympäri ulottuvaa lähestymiskieltoa hänen ja lapsen kotiin sitä ympäröivine katualueineen, samoin kuin turvakodin ympäristöön. Lisäksi hän haki aamusta iltaan ja suurimman osan viikkoa kattavaa lähestymiskieltoa työpaikalleen ja lapsen päiväkotiin niitä ympäröivine katualueineen.


Huoltajuuskiista ollut käräjillä

Syyskuussa Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi ratkaisunsa lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevassa asiassa, mutta päätös ei ole lainvoimainen, sillä siitä on valitettu hovioikeuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käräjäoikeuden ei-lainvoimaisessa ratkaisussa lapsi määrättiin äitinsä huoltoon. Isälle määrättiin oikeus tavata lastaan valvotusti. Lapsi asui entuudestaan äitinsä kanssa, ja isä oli häädetty parin yhteisestä kodista alkuvuodesta. Isä olisi halunnut, että lapsi jää vanhempiensa yhteishuoltoon.

Lapsen äiti on kertonut, että oli elokuussa ennen oikeuden istuntoa saanut miehen sukulaisen välittämän tiedon, jonka mukaan mies on uhannut tappaa naisen, itsensä ja heidän tyttärensä, ellei käräjäoikeuden ratkaisu miellyttäisi häntä. Mies on kiistänyt uhkauksen.


Oikeudessa todisteena esitetyssä tekstiviestissä miehen veli oli varoittanut naista veljestään ja suositellut vaihtamaan asunnon lukot. Nainen myös kertoi, että mies oli joskus lyönyt lasta käsille ja pakaroille.

Mies muun muassa kertoi, että on elänyt vaikeaa aikaa eron, riitojen ja työttömyyden takia. Lapsen turvallisuus ei hänen mukaansa kuitenkaan ollut uhattuna, vaan hän haluaa olla hyvä isä lapsilleen.

Oikeus piti näyttöä tappouhkauksesta epämääräisenä

Käräjäoikeus katsoi syyskuussa, että näyttö tappouhkauksesta jäi epämääräiseksi. Siitä oli toisen käden tietoa tai kuulopuheita, ja mies itse kertoi väsyneenä sanoneensa kaikkea ”hölmöä”.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei vanhempien välillä ollut luottamusta eivätkä nämä kyenneet yhdessä päättämään lapsen asioista. Mies oli käyttäytynyt omavaltaisesti; hän oli pitänyt lasta toistuvasti luonaan vastoin äidin tahtoa ja vienyt lapsen luvatta maasta. Mies oli kesällä hankkinut lapselle passin salaa tämän äidiltä ja vienyt lapsen Karibialle kotiseudulleen. Miehen mukaan kyse oli lomamatkasta.

Lapsen tilanne oli jo jonkin aikaa ollut sellainen, että siitä kantoivat huolta kolmannet osapuolet sekä viranomaiset. Lapsesta oli tehty lastensuojeluilmoituksia, ja esimerkiksi poliisin lausunnon mukaan naisen osoitteessa oli kevättalvella tarvittu kolme kertaa poliisia.


Oikeus kuitenkin totesi, että isällä ja lapsella on hyvät ja läheiset välit ja määräsi isälle valvotun tapaamisoikeuden.

Lähestymiskieltohakemuksessaan nainen kertoo, että oli joutunut hakeutumaan tappouhkauksen takia lapsen kanssa turvakotiin. Nainen vetoaa miehen aiempaan uhkaavaan käytökseen ja katsoo, että uhkausta tulee pitää erittäin vakavasti otettuna.

Huoltajuuskiistaa koskevista asiakirjoista ilmenee, että lapsen äiti ja murhasta epäilty mies ovat entinen avopari.

Murhasta epäilty isä on poliisin kertoman mukaan Ranskan kansalainen. Hänet tuomittiin alkuvuonna käräjillä 30 päivän ehdolliseen vankeuteen toisen, teini-ikäisen tyttärensä kolmesta pahoinpitelystä vuodelta 2015. Vanhemmalla tyttärellä on eri äiti.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sarjakakkaaja kiusaa uimahallia Oulussa, jättää tuotoksiaan isoon altaaseen – sarjakiuaspissaaja saatiin jo kiinni

 2. 2

  Kansanedustajille palkankorotus – ensin vappuna ja uusi korotus vuodenvaihteessa

 3. 3

  Metromatkustajan salakuvaus kostautui nololla tavalla: supermalli julkaisi hillittömän vastaiskun – ”Tämä on paras juttu, joka olen nähnyt”

 4. 4

  Pikkuleijonat upeasti välieriin Ruotsia vastaan – avainpelaajan loukkaantuminen synkensi päivää

 5. 5

  25-vuotiaan päänsärkyä ei otettu vakavasti – kuoli aivokasvaimeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

 2. 2

  Olympiavoittaja jäi hirviölääkärin kanssa hotellihuoneeseen – kertoi nyt, mitä hyväksikäyttäjä teki: ”Itkin sängyssä alasti”

 3. 3

  Äärimmäisen lihaksikas Anna, 29, haluaa raskaaksi – lapsen esteenä on vain yksi ongelma: ”Sehän ei ole mitenkään poikkeavaa”

 4. 4

  Onko tässä hävyttömyyden huippu? Varatun Sammyn ehdotus Amanda Harkimolle Temptation Islandilla kuohuttaa: ”En mä tollaseen lähde”

 5. 5

  Lehtiväite: Schumacherin vaimo ei saa käyttää F1-legendan jättiomaisuutta vapaasti – yllättävä paljastus vanhasta asiakirjasta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 4. 4

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää