Kotimaa

Sdp:n vaihtoehtobudjetti: Koulutus -ja lomarahaleikkaukset peruttava, etuuksien indeksi­korotukset takaisin...

Julkaistu:

Sdp on esitellyt vaihtoehtobudjettinsa.
Oppositiopuolue Sdp esittää vaihtoehtobudjetissaan muun muassa tulonsiirtoihin, koulutukseen, työllisyyteen ja veroihin tehtäviä muutoksia.

Koulutuksessa Sdp esimerkiksi peruisi tehdyt 190 miljoonan euron leikkaukset, pidentäisi oppivelvollisuusiän 18 vuoteen asti, peruisi opintorahaan tehdyt leikkaukset ja lisäisi opiskelupaikkoja niin korkeakouluissa kuin ammatillisissa oppilaitoksissa.

Sdp haluaisi tehdä oman perhevapaauudistuksensa, joka puolueen mukaan on kustannusneutraali. Puolue olisi myös valmis laskemaan päivähoitomaksuja.

Tulonsiirroissa Sdp peruisi hallituksen tekemät indeksijäädytykset perusturvaan ja nostaisi takuueläkettä 30 euroa kuukaudessa. Sdp olisi valmis myös perumaan kiky-sopimuksessa vielä vuosille 2018–2019 sovitut julkisen sektorin lomarahaleikkaukset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp laittaisi lisärahaa myös esimerkiksi kehitysyhteistyöhön (100 miljoonaa) ja väylähankkeisiin (100 miljonaa).

Puolue antaisi verokevennyksiä pieni- ja keskituloisille korottamalla perusvähennystä ja nostamalla työtulovähennyksen ylärajaa, ja Sdp haluaisi palauttaa myös verotuksen lapsivähennyksen.


Sdp:n laskelman mukaan puolueen varjobudjetti on hallituksen budjettiin verrattuna kustannuksiltaan plusmerkkinen. Sdp:n varjobudjettiin velkaa tarvitsisi ottaa 170 miljoonaa euroa vähemmän kuin hallitus.

Sdp:n laskemat lisäkulut omasta esityksestään ovat vajaat 1,8 miljardia euroa.

Lisätuloja Sdp laskee saavansa vajaat kaksi miljardia euroa.

Sdp ottaisi käyttöön esimerkiksi rahoitusveron (230 miljoonaa) ja kiristäisi perintöverotusta (59 miljoonaa) ja sijoitusvakuutusten veroa (115 miljoonaa).

Puolue laskee saavansa rahaa muun muassa harmaan talouden ja verovälttelyn ohjelmistaan (300 miljoonaa), hallinnon digikuluista (200 miljoonaa), Sitran ja Suomen pankin taseista yhteensä 425 miljoona.

Eduskunta keskustelee huomenna kaikkien oppositiopuolueiden varjobudjettiesityksistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt