Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

Julkaistu: 13.11.2017 21:32

Käräjäoikeuden mukaan tappouhkauksesta ei esitetty riittävää näyttöä, joten se sivuutettiin huoltajuusriidasta päätettäessä.

Isän epäillään puukottaneen kolmevuotiaan tyttärensä kuoliaaksi Porvoon Lyseon leikkipuistossa varhain maanantaiaamuna. Teosta epäilty isä on 38-vuotias Karibialta kotoisin oleva Ranskan kansalainen, jonka avoliitto lapsen suomalaisen äidin kanssa oli päättynyt eroon.

  • Artikkelin pääkuvana olevalla videolla nähdään porvoolaisten tapahtumapaikalle tuoma kynttilämeri.

Surmatun lapsen vanhemmilla on vireillä repivä oikeusriita tyttären huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta. Riita oli kärjistynyt siinä määrin, että äiti oli jo ainakin viime kesästä lähtien pelännyt lapsen ja oman turvallisuutensa puolesta.

Myös lähipiirissä oli huolestuttu. Murhasta epäillyn isän veli oli ottanut äitiin yhteyttä päivää ennen huoltajuusriidan käsittelyä oikeudessa. Hän oli varoittanut äitiä veljestään ja suositellut vaihtamaan asunnon lukot.

Äiti otti yhteyttä turvakotiin ja laittoi vireille myös lähestymiskieltohakemuksen. Tämä tapahtui elokuun lopuilla.

Huoltajuusriidan oikeus ratkaisi syyskuussa äidin eduksi. Käräjäoikeuden mukaan näyttö tappouhkauksesta jäi kuitenkin epämääräiseksi, eikä sen vakavuudesta voitu oikeuden mielestä tehdä päätelmiä.

– Väitetylle tappouhkaukselle ei voida sen vuoksi antaa merkitystä tätä asiaa lopullisesti ratkaistaessa, käräjäoikeus totesi päätöksessään.

Lapsen huollon käräjäoikeus uskoi kuitenkin yksin äidille. Isä sai oikeuden tavata lasta vain valvotusti enintään kaksi tuntia viikossa.

Mies on valittanut ratkaisusta hovioikeuteen. Se ei ehtinyt käsitellä asiaa ennen lapsen kuolemaa. Myös äidin lähestymiskieltohakemuksen käsittely on yhä kesken.

Tutustuivat Pariisissa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden asiakirjoista ilmenee, että 38-vuotias mies ja lapsen äiti tutustuivat toisiinsa Pariisissa kymmenkunta vuotta sitten. Mies muutti Suomeen vuonna 2011.

He saivat yhteisen lapsen, mutta suhde päättyi alkuvuodesta 2016. Mies ei eron jälkeen kuitenkaan suostunut muuttamaan vapaaehtoisesti pois yhteisestä asunnosta.

Nainen haki miehelle oikeusteitse häädön, joka pantiin täytäntöön helmikuussa 2017. Sen jälkeen työttömällä miehellä ei ole ollut virallista osoitetta Suomessa.

Käräjäoikeudessa nainen kertoi, että miehen saatua tiedon lähestyvästä häädöstä tilanne oli kärjistynyt fyysiseksi väkivallaksi. Hän oli lähtenyt vuokra-asunnosta lapsen kanssa turvakotiin kolmeksi viikoksi.

Riitaa oli lähes kaikesta lapseen liittyvästä: sukunimestä, äidinkielestä, päivähoidosta. Äidin mukaan mies halusi päättää ja kontrolloida asioista.

Huoltajuuskiistassa äiti vetosi myös miehen 30 päivän ehdollisen vankeustuomioon, jonka tämä oli saanut toisen tyttärensä pahoinpitelyistä. Hän oli vuonna 2015 kolmeen otteeseen hakannut vyöllä aiemmasta suhteesta syntynyttä teini-ikäistä tytärtään. Oikeudessa mies selitti rankaisseensa tytärtä kulttuuriinsa kuuluvalla tavalla, koska tämä ei ollut noudattanut kodin sääntöjä.

Maanantaiaamun tapahtumat järkyttivät porvoolaisia syvästi.

Maanantaiaamun tapahtumat järkyttivät porvoolaisia syvästi.

Salaa Karibialle

Kesäkuussa 2017 mies lähti ilman äidin lupaa kolmevuotiaan kanssa kotiseuduilleen Karibialle. Hän oli hankkinut lapselle salaa Ranskan passin.

Äiti joutui lähtemään perässä Karibialle saadakseen lapsen takaisin. Karibialla isä vaati äidin allekirjoittamaan paperin, jossa nainen vakuutti, ettei isällä ja tyttärellä ole ongelmia, että isä saa ottaa lapsen vapaasti luokseen ja että lapsi saa olla isänsä kanssa yön yli ilman aikarajoituksia.

Äiti kertoi, että vasta paperin allekirjoittamisen jälkeen isä luovutti lapsen, jotta he pääsivät palaamaan Suomeen. Lapsi oli Karibialla kaikkiaan kuusi viikkoa.

Isä yritti vedota paperiin oikeudessa, mutta käräjäoikeus piti sitä todisteena arvottomana.

Isän mukaan Karibian-matka ei ollut lapsikaappaus, vaan lomamatka. Hän sanoi oikeudessa, että halusi tutustuttaa lapsen omaan kotimaahan ja siellä asuviin sukulaisiin.

Hän kertoi oikeudessa kokevansa, että häntä uhkaillaan sosiaalitoimella tai poliisilla. Hän koki, ettei voi elää rauhassa lapsensa kanssa.

”Räjähtämistilassa”

Päivää ennen käräjäoikeuden istuntoa elokuussa isä oli keskustellut erään ex-pariskunnan yhteisen ystävän kanssa. Ystävä kertoi puheista isän veljelle, joka puolestaan huolestui siinä määrin, että otti yhteyttä äitiin.

Äidin mukaan veli oli kertonut, että isä tappaa itsensä ja ”ottaa äidin ja lapsen mukaansa”. Äiti kertoi oikeudessa, että oli peloissaan ja ahdistunut.

Isä puolestaan sanoi oikeudessa, että oli valvonut pitkään ennen istuntoa. Hänellä oli synkkiä ajatuksia, ja hän kuvaili olevansa ”räjähtämistilassa”. Hän oli kertomansa mukaan sanonut yöllä väsyneenä yhteiselle ystävälle kaikkea ”hölmöä”, jonka ystävä oli sitten ottanut todesta.

Isän mukaan ystävä luuli, että kyseessä oli todellinen hätätilanne ja soitti siksi hänen veljelleen. Isä kuitenkin vakuutti käräjäoikeudelle, ettei lapsen turvallisuus olisi uhattuna.

Hän sanoi luvanneensa näin isoäidilleen. Hän sanoi, että haluaa olla hyvä isä lapsilleen.

Oma tahto edellä

Isän kiistettyä näyttö tappouhkauksesta jäi oikeudessa välilliseksi. Veljen äidille lähettämässä tekstiviestissä sitä ei mainittu. Muut asiasta kertoneet olivat toisen käden tiedon tai kuulopuheiden varassa.

Lapsi määrättiin kuitenkin äidin yksinhuoltoon muun muassa sillä perusteella, että isä oli Karibian-matkallaan asettanut oman ”selvästikin vahvan tahtonsa” lapsen edun ja viranomaismääräysten edelle.

Käräjäoikeuden ratkaisu ei estänyt maanantain traagisia tapahtumia. Isän epäillään hakeneen lapsen luvatta tämän kotoa leikkipuistoon, jossa poliisi joutui keskeyttämään väkivallanteon voimakeinoin. Lapsi menehtyi vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.

Tuoreimmat osastosta