Kiinteistövälittäjä Harri myy ”hyvin erikoista” kohdetta – 1,1 kilometrin pituiselle koskelle oli vaikea määrittää hintaa

Julkaistu:

Kiinteistövälittäjä Harri Partion mukaan koski on niin harvinainen kauppatavara, että hinnan määrittäminen oli haasteellista. Hän uskoo kiinnostuneiden ymmärtävän, että tontilla on ”spesiaalitavaran hinta”.
Maailmaan mahtuu monenlaisia tontteja, mutta Hirvensalmella Etelä-Savossa on kaupan yksi takuulla erikoisimmasta päästä oleva. Metsäkonserni UPM on näet asettanut myytäväksi kokonaisen kosken.

Ripatinkoski sijaitsee Vahvajärven ja Iso-Sämpiän välissä. Koski on noin 1,1 kilometrin mittainen ja se sisältyy kauppaan käytännössä kokonaan, yläjuoksulta alajuoksulle. Tontin kokonaisala on nelisen hehtaaria. Kauppaan kuuluvat myös kohteessa olevat rakennukset, joita on toistakymmentä – muun muassa kalastuksen vartijan talo, venekatos, kalamaja, savusauna ja kaksi ulkokäymälää.

Kiinteistövälittäjä Harri Partio LKV Eurokiinteistöistä sai tontin välitettäväkseen, sillä UPM:n tonttiyksikkö Bonvesta antaa tontteja toimeksiantoina ulkopuolisten myytäviksi.


– On erittäin harvinaista meidän olosuhteissamme, että myytävänä on koski. Olen ollut näissä hommissa yli 30 vuotta ja myynyt raakatontteja ja vapaa-ajankohteita, mutta tämä on ensimmäinen koski, Partio kertoo.

– Kyllä tämä on tuotteena hyvin erikoinen, yksi erikoisimmista.

UPM Bonvesta on asettanut tontin lähtöhinnaksi 484 000 euroa. Tarjousten takaraja on 16. marraskuuta. Harri Partio sanoo, että alustavaa kiinnostusta ovat jo ilmaisseet sekä yksityishenkilöt että yhteisöt.

Hinnasta ei vielä ole neuvoteltu kenenkään kanssa. Partion mukaan lähtöarvon määrittäminen näin erikoiselle myyntiartikkelille oli kaikkea muuta kuin yksinkertaista.


– Se on hankala kysymys: kosken hinnan määrittäminen. Lähdimme ajatuksesta, että molemmilla puolilla koskea on rakennuksia ja maata, ja niillä on joku arvo – alueen keskimääräisestä tonttien ja vapaa-ajan asuntojen hinnasta saadaan määräalojen arvo. Sitten yritimme paikallistaa, onko koskikauppoja tehty Suomessa lähiaikoina. Niitä löytyi vähän. Kannonkoski osti joku vuosi sitten isoja koskialueita.

Keskusteluissa ei vielä ole ilmennyt, onko vajaan puolen miljoonan euron hintalappu ostamista harkitsevien mielestä kohdillaan. Tarjouksia odotellaan 16. marraskuuta mennessä. Partio uskoo, että mahdolliset ostajat arvostavat kokonaisuuden ainutlaatuisuutta ja ymmärtävät, että sillä on ”spesiaalitavaran hinta”.

Uuden omistajan on budjetoitava varoja myös rakennusten kunnostamiseen. Vaikka kaikki rakennukset kaipaavat huoltoa, perustavanlaatuista remonttia niille ei Partion mukaan tarvitse tehdä, ellei sitten suunnittele tontille ympärivuotista toimintaa.


– Rakennukset ovat vanhoja. Jos joku haluaa tehdä niihin liiketoimintaa, hän joutuu niitä kunnostelemaan. Edessä on maalaamista, kattojen putsauksia, sähköpattereiden uusimista ja niin edelleen.

Tontti sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Hirvensalmen palveluista ja 16 kilometrin päässä Satulinna-hotellista, joka tunnetaan Vain elämää -televisiosarjasta. UPM on vuosien ajan vuokrannut koskitonttia kalastajaporukalle, jonka vuokrasopimus umpeutuu vuodenvaihteessa. Harri Partio kertoo, että UPM on luopumassa tontista, koska konserni ei halua investoida rakennuksien huoltoon ja ylläpitoon.

– UPM:n perusliiketoimintaan tämä ei oikein istu.


Koski kuuluu Euroopan unionin Natura 2000 -alueiden verkostoon eli se on suojeltu. Niinpä uusi omistaja ei voi esimerkiksi valjastaa koskea energiantuotantoon, vaan hänen on säilytettävä vesialue luonnonmukaisena.

Partio arvelee, että tontti sopisi parhaiten joko yksityiselle kalastajaporukalle tai vaikka majoituspalveluksi, joka vuokraisi koskea kalastuskäyttöön. Hänen mielestään tontin arvokkuus on nimenomaan omassa koskessa – kovin monihan ei voi sanoa sellaista omistavansa.

– Kun sen ostaa, siihen eivät pääse muut kalalle.

Ripatinkosken myymisestä kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt