Liisa, Elisa

Kotimaa

”Olin silloin koditon nisti, nyt työssäkäyvä perheenisä” – tutkija: kriisissä isä heitetään usein ö-mappiin

Julkaistu:

Viranomaiset pitävät tutkijan mielestä yllä äitimonopolia ja työntävät ongelmaperheen isät ö-mappiin.
Idyllisenä isänpäivänä lapset tuovat aamukahvin ja itsetehdyt onnittelukortit sänkyyn – ja äiti hymyilee onnellisena taustalla.

Monessa perheessä idylli jää valitettavasti kokematta. Elämän käsikirjoitus voi pettää, kun peliin tulevat mielenterveysongelmat, päihteet, väkivalta tai isän vankilatuomio.

– On vastuuttomia vanhempia, joille ei lapsia edes haluaisi antaa, ongelmaperheiden isiä tutkinut Johanna Mykkänen Jyväskylän yliopistosta kärjistää.

Monesta miehestä tulee kuitenkin isä jopa tahtomattaan. Kysymys kuuluukin, pitääkö ja voiko ”kriisi-isiä” auttaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pitää ja voi, linjaa Mykkänen.

– Vaikka miehillä olisi kykyä ja halua olla hyvä isä, häneltä voidaan viedä kaikki. Isät jätetään usein ulkokehän reunalle roikkumaan eikä heille anneta edes mahdollisuutta ottaa vastuuta.

Sen sijaan että kriisi-isille tarjottaisiin tukea, heitä syyllistetään elämänsä virheistä. Tähän syyllistyy tutkimuksen mukaan erityisesti julkinen sektori. Sen sijaan järjestötoiminta sai isiltä kiitoksia.

– Leimaaminen kuvaa tätä päivää. Jos olet käyttänyt huumeita, olet ikuisesti syrjässä.

 

Kulttuuriimme on rakennettu sisään vahva äitimonopoli. Kukaan ei uskalla arvostella äitiyttä ja astua äidin varpaille.

Tutkimus paljastaa kriisi-isien tuskan. Samalla se antaa myös uskoa siihen, että tuettuina miehet voivat juuri perheen kautta saada otteen elämään.
 • ”Se isäks tuleminen oli tavallaan semmone yllätys ja niinku pelastus. Se entinen elämä oli sellast et käytä tai kuole. Itsee lähin hoitamaan, jotta mä pystyin olla, olla niinku lapselle isä ja Kaisalle hyvä mies.” (Simo)
Tutkimuksessa korostuu juuri isien kuuleminen.

– Isiä auttoi se, että heidät nähtiin isänä, miehenä, ihmisenä. He kokivat, että vihdoin joku halusi auttaa – eikä heittää heitä ö-mappiin.

Mykkänen kyseenalaistaakin perinteisen äiti-keskeisen ajattelun.

– Kulttuuriimme on rakennettu sisään vahva äitimonopoli. Kukaan ei uskalla arvostella äitiyttä ja astua äidin varpaille.

– Meidän kaikkien pitäisi mennä tässä asiassa itseemme. Minäkin saan äitinä joskus itseni kiinni perinteisestä ajattelumallista.


Monissa ongelmaperheissä juuri isä voisi olla lapsen kannalta se parempi vanhempi. Silti äiti on keskiössä.

– Asiantuntijatkin sanovat, että äidin ja lapsen suhdetta ei saa häiritä. Äidin väsymys ja masennus on ihan ok, mutta vastaavassa tilanteessa isästä ei kanneta huolta.

Ongelmaisella miehellä ei välttämättä ole voimia ja kykyä taistella isyytensä puolesta. Mykkänen toivookin, että apua tulisi ennen asetelman kärjistymistä.

– Ilman apua tilanne eskaloituu vuosi vuodelta, kunnes isän on lopulta pakko luovuttaa.
 • ”Mä toivoisin että meille aikanaan tulis tässä maassa se aika missä isiä kriisitilanteissa tämmösissä tai muissa niin, ne ei jäisi sukupuolensa vuoksi kakkossijalle. Vaan asiat käsiteltäisiin, sen perusteella, että kumpi on kykenevämpi tai edes vähemmän huonompi.” (Lauri)
Kriisit isien elämässä -tutkimuksessa isien tarinat on jaettu neljään eri ongelmatyyppiin: selviytyjät, uhrit, ulkopuoliset ja onnekkaat.

Alta voit lukea otteita isien kertomuksista.

Selviytyjät

 • Aikasempi elämä oli niinku et käytä tai kuole. Miten sitä olikin niin karmees kunnos? Mä tajusin, et mä en selvii täst yksin ni mä soitin sinne päivystykseen. Mä aattelin, et nyt mul on niinku vaihtoehdot, et joko, joko mennä takaisin tai sit mennä tulevaisuutta kohden.
 • ...sain keskustella, se antoi mulle semmosta valoa tai semmosta, et asiat järjestyy. Mä oon miettiny, että välillä voi tulla tommosii takaiskuja. Nyt mä uskallan ottaa sitä vastuuta ja myöntää sen, että en oo aina niin ku niin vahva.
 • Vaikka isäksi tulo oli yllätys, se oli samalla mun pelastus ja mahdollisuus kasvaa. Et jos mä olin sillon koditon nisti, niin ny mä oon työssäkäyvä perheenisä, että on se ihan kaks eri asiaa. Mä oon tosi ylpee itsestäni. Mä haluun olla, ja oon niinku lapselle isä ja hyvä mies puolisolle.

Uhrit

 • Mähän yritin hakea apua, mutta jäin siinä tilanteessa yksin. Viranomaiset vaan pyöritteli peukaloitaan. Hyssyteltiin ja hyssyteltiin.
 • Tuntuu niin epäonnistumiselta, kun näkee et lapsella ei asiat oo hyvin eikä pysty silleen vaikuttamaan niihin.
 • Sillä hetkellä kun lapsen huolto siirtyi äidille niin niille asioille sen jälkeen ei ole tehty mitään. En lähtenyt siitä sitte niin kun ihan hovioikeuteen jatko valittamaan koska katsoin, että se niin kun huoltoriita itsessään myöskin hajottaa sen lapsen.
 • Mun mielestä vois vähä, vähä enempi niin ku aatella että ihmisiä ne miehetkin on. Välillä vaan tuntuu, että naisia paapotaan enemmän, mies heitetään syrjään ja sitte keskitytään vaan siihen naiseen. Mä haluaisin vain olla isä lapselleni.

Ulkopuoliset

 • Mulle ei ollu informoitu millään muotoa, vaan mä sain kaiken tiedon vaan puolison kautta. Siihen mennessä mua ei oltu kuultu asian tiimoilta henkilökohtaisesti millään muotoa. Mun mielestä jos ei kuulla faktoja, eikä sitä ees koskaan kysytä asianosaselta, niin kyllä siinä kohtaan mennään aika paljon metsään.
 • Siinä oli sitte kaikkia vakuutteluja, oli näillä klinikoilla juoksemista, piti vannoo ja vakuuttaa porukkaa. Hermot meinas mennä siinä että ku ei missään uskota ja on kaiken maailman viranomaisia perässä. Meinas jo ahistus iskee, että no vittu ku ei nyt uskota, annetaan pian olla ja tehään nyt sitte sitä mitä haluutte. Se mua vähän häiritsi kans, ku ei kohtaa miehiä täällä työntekijöissä.
 • Mä en halunnu kuitenkaan luovuttaa ja kyllä mä tiesin, että meitä haluttiin vain auttaa. Lapsi on mulle elämän lähde, mä en tiedä missä mä olisin jos lasta ei olis.

Onnekkaat

 • Sitä on joutunu taisteleen tän paskan läpi, päivä kerrallaan. Mutta kuitenkin kokonaisuudessa nii lapsiperheiden auttaminen vaikeis tilanteissa, se on toiminu hyvin. Ollaan saatu apua ja hyviä vinkkejä, mitä kokeilla.
 • Et kaikki kuitenki tääl tietää mist mä oon tullu ja menneisyyden ja tälleen, kaikki otti mut niin hyvin vastaan ja mä oon saanu tosi hyvää kohteluu, et mä oon saanu tält paikalt paljo enemmän mitä mä pystyin kuvitteleen.
 • Kaikista vaikeuksista huolimatta, me katotaan samaan suuntaan, herätään samaan aikaan vaimon kaa aamulla ja meil on tietyt yhteisest jutut. Ja me pystytään jutteleen.
 • Ja sit ne isäryhmät on tuonu paljo valoa ja apua mun elämään. On ollu helpottavaa huomata, etten mä oo ainoo, vaan on muitakin. Sen oon oppinu, että vajoo miten syvälle tahansa, aina pääsee ylös. Ei oo tarvinnu lapiolla kaivaa syvemmälle kuoppaa, vaan sieltä pääsee tikkaita pitkin.

Yksittäisiä sitaatteja

 • Mullahan ei niin ku isompia odotuksia oikeestaan ollu, ku että mä tuun kuulluks, ...ja mua kuunneltiin. Täällä mä sain sen läsnäolon kuitenkin ja se on ollu se hyvä juttu, ja loistava asia. Monestihan ne asiat ja ongelmat näyttää paljon pienemmältä, ku joku joka niinku tajuaa tilanteen ja, mullakaan ei niitä asioita läheisiä oo niin paljo ympärillä, että tota kelle mä näitä asioita jakaisin. (Matias)
 • Se kun leikkii lapsen kaa ja hän niin ku nauttii siitä ja hänellä on hyvä olla, niin itellekki tulee tosi hyvä olla ja tekee ruokaa, jos ite tekee ruokaa ja antaa lapsen maistaa ja jos se maistuu vielä enemmän hänelle nii siit tulee nii hyvä olo. (Sakari)
 • Kyllä se on niin kun päivän paras kohta on se kun tulee kotia näkee sen että Anna hymyilee ja nauraa ja on niin kun ihan selkeesti iloistuu siitä. (Matti)
Jyväskylän ja Tampereen yliopiston Kriisit isien elämässä -tutkimuksessa haastateltiin 16:ta Ensi- ja turvakotien jäsenyhdistyksen 28–50-vuotiasta asiakas-isää. Sitaatit ovat tutkimuksesta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

  2. 2

   188-senttinen sairaanhoitajaopiskelija ei kelvannut muotialalle – sai tylyä palautetta vartalostaan: työskentelee nyt alusvaatemallina

  3. 3

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  4. 4

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  5. 5

   Trump pelasti maanmiehensä vankilalta Kiinassa – omaisen lausunto johti presidentin käsittämättömään ärähdykseen

  6. 6

   Kalle Rovanperä teki historiaa MM-rallissa – tulosluettelossa yllättävä yksityiskohta

  7. 7

   Tv-katsojat pöyristyivät: Mr. Lordi lipoi Laura Frimanin korvaa Tähdet, tähdet -lähetyksessä – ”Naisia ei nuolla luvatta”

  8. 8

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  9. 9

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  10. 10

   Suomen suurlähetystön Matt Damon -jahti jatkuu – tempaus nousi uutiseksi Yhdysvalloissa: kaikki alkoi ilmoituksesta tolpassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  3. 3

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  4. 4

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  5. 5

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  6. 6

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  7. 7

   Rallikatsojilta järjetöntä toimintaa Latvalan ja Rovanperän edessä – tällaista idioottimaisuutta ei ole ennen nähty

  8. 8

   Moni suomalainen pilaa salaattinsa – tärkeä yksityiskohta unohtuu usein

  9. 9

   Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

  10. 10

   Janne Katajan pikkujouluesitys meni täysin mönkään – Niina Lahtinen jäi noloon kiipeliin: ”Hän makasi siellä ilmassa leijumassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  2. 2

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

  5. 5

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  6. 6

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  7. 7

   Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

  8. 8

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  9. 9

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  10. 10

   6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

  2. 2

   188-senttinen sairaanhoitajaopiskelija ei kelvannut muotialalle – sai tylyä palautetta vartalostaan: työskentelee nyt alusvaatemallina

  3. 3

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  4. 4

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  5. 5

   Trump pelasti maanmiehensä vankilalta Kiinassa – omaisen lausunto johti presidentin käsittämättömään ärähdykseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  3. 3

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  4. 4

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  5. 5

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  2. 2

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

  5. 5

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  6. Näytä lisää