Itsepuukottajien tarinan uusi käänne: Oikeiden ”Kartashovin veljesten” äiti kertoo, mitä on outojen tapahtumien takana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Itsepuukottajien tarinan uusi käänne: Oikeiden ”Kartashovin veljesten” äiti kertoo, mitä on outojen tapahtumien takana

Natalja Kartashovan pojilta varastettiin ensin passit – sitten Venäjä ilmoitti poikien olevan Suomessa hakemassa turvapaikkaa.

Natalja Kartashovan mukaan hänen poikansa Aleksei ja Aleksandr Kartashov ovat tällä hetkellä Moskovassa. Pojilta varastettiin passit viime maaliskuussa ja pian sen jälkeen heidän oli todisteltava Venäjän viranomaisille, että he eivät ole ylittäneet valtakunnanrajaa.

12.11.2017 10:54

Syyskuun lopulla eduskuntatalon edessä itseään puukottaneen venäläiskaksikon tarina saa aina kummallisempia piirteitä.

Pietarin esikaupungissa asuva Natalja Kartashova on joutunut tapauksessa erikoiseen tilanteeseen.

Natalja Kartashovalla on kaksi poikaa, Aleksei Olegovitsh Kartashov, 22, ja Aleksandr Olegovitsh Kartashov, 18, jotka ovat syntyneet Vladivostokissa ja asuneet Pietarissa.

Poikien nimet ja myös syntymäpaikka ovat samat, jotka Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet Suomeen aidoiksi henkilötiedoiksi niille kahdelle nuorelle miehelle, jotka tulivat laittomasti rajan yli 8. huhtikuuta ja puukottivat sittemmin itseään eduskuntatalon edessä.

Venäjän viranomaistietojen mukaan Natalja olisi siis äiti pojille, jotka ovat esiintyneet Suomessa homoparina nimeltä Aleksandr Temnov ja Nikita Shulga.

Asiassa on monta ristiriitaista seikkaa, ja suurin niistä on tämä:

– Minun poikani eivät ole menneet minnekään rajan yli, vaan he ovat tällä hetkellä turvallisesti Venäjällä ja töissä Moskovassa, Natalja Kartashova kertoi Ilta-Sanomille Pietarissa.

Mistä on kyse?

Teoriassa on mahdollista, että Venäjällä olisi kaksi muutakin veljestä juuri samoilla henkilötiedoilla. Sukunimi Kartashov ei ole kuitenkaan kovin yleinen.

Lisäksi Kartashovien perheen koettelemuksissa on muita yksityiskohtia, jotka viittaavat siihen, että ratkaisun avain voi löytyä heistä.

– Alekseilta ja Aleksandrilta varastettiin passit viime maaliskuussa, ja sen jälkeen Venäjän turvallisuuspalvelu on vaivannut meitä kaikkia useita kertoja kuulusteluilla, Natalja kertoi.

IS esitteli Natalja Kartashovalle Suomen viranomaisten laatimia venäjänkielisiä papereita, joista käy ilmi, että Suomi valmistautuu käännyttämään takaisin Venäjälle ”Kartashovin veljeksiksi” kutsutut turvapaikanhakijat.

– Tänne aiotaan palauttaa siis Aleksei ja Aleksandr Kartashov, jonka jälkeen heitä on kaksin kappalein ja sitten minun täytyy vain selvitellä, että mitä heidän kanssaan tehdään? Natalja Kartashova ihmetteli papereita lukiessaan.

– Pitäisikö poikieni mennä nyt oikeuteen siitä, että viranomaiset käyttävät heidän henkilötietojaan väärin?

Väärillä passeilla rajan yli

Natalja Kartashova kertoo olleensa viime keväänä useita kertoja kuulusteltavana poikiensa passien katoamisen vuoksi. Ensin hänet oli kutsuttu FSB:n toimistoon, sitten turvallisuuspalvelun tutkijat olivat tulleet kotiin käymään.

Tapaamisen aikana Natalja Kartashovasta syntyy looginen vaikutelma eikä esille tule sellaista, joka antaisi aihetta epäillä hänen kertomustaan. Lisäksi hän antoi IS:lle oman passinsa kopion ja kuvat pojistaan Alekseista ja Aleksandrista.

Äidin kautta IS sai puhelinyhteyden myös poikaan, joka kertoi olevansa oikea Aleksandr Kartashov. Hän kertoi lisää yksityiskohtia siitä, kuinka passit oli heiltä varastettu.

Aleksandrina ja Nikitana esittäytynyt kaksikko on puolestaan kertonut Suomen viranomaisille, että heidän oli pakko hankkia väärennetyt passit internetistä päästäkseen etenemään Suomen rajalle asti sen jälkeen kun homopropagandaratsioita pitävä Venäjän turvallisuuspalvelu oli takavarikoinut heidän oikeat passinsa.

Nuorten miesten kertoman mukaan he jättivät väärennetyt passit Venäjän puolelle siksi, että he halusivat ilmoittaa Suomessa oikeat henkilötietonsa.

Aleksandrin ja Nikitan kertomuksen uskottavuutta heikentää kuitenkin se, että IS:n selvityksissä joistakin heidän itse esittämistään venäläisasiakirjoista on löytynyt merkkejä väärennöksistä.

Venäjän viranomaiset ovat pysyneet kannassaan, että heidän maastosta löytämänsä passit ovat aitoja.

Suomen viranomaiset ovat puolestaan uskoneet Venäjän viranomaisia eikä veljessuhdetta ole tutkittu dna-testillä.

On pakko vielä kysyä, eikö Natalja pelkää antaa haastattelua, jossa hän asettuu oman maansa viranomaisia vastaan?

– Miksi pelkäisin? Minulla ja pojillanihan on kaikki kunnossa lain suhteen.

Muutettu 12.11. klo 12.40: Tarkennettu Kartashovin veljesten tämänhetkiset iät äidin ilmoittamien syntymäaikojen mukaan.

Venäjän ja Suomen viranomaisten mukaan tässä ovat Aleksandr ja Aleksei Kartashov. Turvapaikanhakijat itse ovat kertoneet nimekseen Aleksandr Temnov ja Nikita Shulga.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?