Kommentti: Ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdossa ei tiedetä, mitä kukin tekee – ”Hullu koira” sekoitti Suomen

Kulunut viikko on herättänyt aiheellisia epäilyjä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdossa ei tiedetä, mitä kukin tekee, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis (vas.) sai puolustusministeri Jussi Niinistöltä (sin) kutsun sotaharjoitukseen, josta presidentti Sauli Niinistö ei tiennyt.

11.11.2017 15:00

Yhdysvaltain puolustusministeri James ”hullu koira” Mattis näyttää olevan liikanimensä veroinen, sillä ainakin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan Mattis sai alkuviikon vierailullaan, ellei hulluuden partaalle, ainakin sekaisin.

Tilanne alkoi jo vierailun alla, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) MTV:n Uutisextran haastattelussa ilmoitti omissa nimissään Ruotsissa järjestetyn Auroran kaltaisesta yli 20 000 sotilaan suursotaharjoituksesta, johon myös Yhdysvallat kutsutaan.

Asiasta onkin sitten käyty viikon verran umpisekavaa keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtavien voimien suulla.

Kukaan ei tunnu tietävän, mitä kukin taho tekee.

Muuten naurattaisi, mutta ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei yleensä ole ollut vitsin aihe.

Asia nousee taatusti esille myös maanantaina, kun kaikki seitsemän presidenttiehdokasta nousevat Helsingin yliopiston juhlasalin lavalle Ilta-Sanomien, Paasikivi-Seuran, UKK-Seuran ja Suomen YK-liiton järjestämään presidenttipaneeliin.

Presidentti unohtui

Onko Suomeen vuodelle 2020 kaavailtu suursotaharjoitus pelkästään puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) yksityistä teatteria, kuten puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) väitti? Tiesikö presidentti Sauli Niinistö sotaharjoituksesta ennen kuin siitä kerrottiin julkisuuteen?

Näköjään presidentti unohtui informoitavien listalta puolustusministeri Niinistön vauhtisokeudessa. Se on uutinen, jos puolustusministeriö puuhaa kansainvälisen tason harjoituksia, joista puolustusvoimain ylipäällikkö ei ole tietoinen. Puolustusministerillä on totisesti vauhti päällä.

Presidentti Niinistö sanoo kuitenkin Ilta-Sanomille , ettei hän ole ollut tietoinen harjoituksen suunnittelun etenemisestä.

Ilmeisesti kyse on siitä, että sekä Jussi Niinistö että Ilkka Kanerva ovat luottaneet siihen, että presidentti lukee heidän ajatuksensa sanomalehtien haastatteluista. Ei se niin voi mennä, herranen aika.

Jussi Niinistön soolo

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on puolestaan ollut koko kautensa ajan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sivuraiteella ja jättänyt tontin suosiolla presidentille.

Keskiviikkona Sipilä sai sentään sanotuksi, että hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta presidentillä ryyditettynä (tp-utva) käy tulevien vuosien kansainväliset harjoitukset läpi kokouksessaan joulukuussa. Päiväkausia jatkuneeseen sähellykseen ja puolustusministerin otteisiin Sipilä ei oikein osannut sanoa juuta eikä jaata.

Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen ulkoministeri Timo Soini (sin) tuntuu olevan sekä henkisesti ja että fyysisesti ulkokehällä.

Samaan aikaan kun Soini kiertää maailmalla pitämässä ulkoministeriön virkamiesten valmiiksi kirjoittamia puheita, puolustusministeri Jussi Niinistö on ottanut yhä enemmän ulko- ja turvallisuuspolitiikassa näkyvää vetovastuuta – tällä viikolla huomattavasti yli sen roolin, mikä puolustusministerille on varattu.

Nyt alkaa näkyä myös se, mitä ongelmia tulee, kun ulkoministeri ja puolustusministeri ovat samasta puolueesta. Yleensä on totuttu siihen, että eri puolueesta oleva ulkoministeri katsoo hallituksessa puolustusministerin perään, ettei sotaministeri ”innostu liikaa” tai ala puhua pelkästään everstien ja kenraalien äänellä.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis tapasi puolustusministeri Jussi Niinistön (sin).

Vauhtisokeuden vaarat

Tällä viikolla puolustusministerin innokkuus on leimannut kuitenkin koko Suomen ulkopolitiikkaa. Touhullaan Niinistö asetti myös toisen Niinistön, siis presidentin, kiusalliseen asemaan. Presidentille katettiin valmis pöytä, joka ei taatusti Mäntyniemessä mieltä kohota.

Sekavan keskustelun kovinta kritiikkiä puolustusministeriä kohtaan esitti Ilkka Kanerva tiistaina Ylen A-studiossa. Kanervan esiintyminen on osin huvittavaa, sillä hän itse esitti kuukausi sitten Helsingin Sanomissa (HS 9.9.) täsmälleen vastaavaa suurta kansainvälistä sotaharjoitusta kuin Jussi Niinistö nyt.

Kanerva ei sentään sotaharjoituskutsuja vielä jakanut keskustelematta muiden kanssa.

Suomalaisen erityismausteen Kanervan kiukuttelulle antoi se, että hänet suljettiin ulos maanantai-iltana Mattisin kunniaksi järjestetyiltä päivällisiltä. Kanerva meinasi tulla ”Marskin hengessä” järjestettyyn Smolnan tilaisuuteen liki saranapuolelta, vaikka se oli tarkoitettu vain Mattisille ja muille ns. pohjoisen ryhmän ministerivieraille.

Loukkaantuuhan sitä vähemmästäkin. Tilanne on tuttu Suomen historiasta: 1930-luvullakin poliittiset päättäjät kiukuttelivat toisilleen turhanpäiväisistä kakkukutsuista siinä määrin, että Neuvostoliiton laajentumispyrkimykset ja Boris Jartsevin tarjoamat neuvottelut pakkasivat jäämään vaille huomiota.

Eduskunnan rooli?

Kiista sotaharjoituksista nosti esiin myös presidentinvaaliasetelman. Presidentti Niinistö korosti alkuviikosta, että sotaharjoituksista pitää keskustella myös eduskunnassa – siis ulkoasiainvaliokunnassa ja puolustusvaliokunnassa – jotta eduskunta sitoutuu päätöksentekoon. IS:lle presidentti sanoo pysyvänsä kannallaan.

Eduskunnan informoiminen on ollut Niinistön linja koko kautensa ajan, tässä hän on poikennut edeltäjistään. Eduskunnassa puolestaan monet edustajat eivät näytä edes tietävän, mitä he tekivät hyväksyessään puolustuspoliittisen selonteon ja kansainvälisen avun vastaanottamisen ja antamisen viime kesänä.

Kasvot tietämättömyydelle antoi Ylen A-studiossa Sdp:n Sirpa Paatero. Puuttuu enää Pertti Salolaisen (kok) tuttu parahdus: Kuulin asiasta mediasta, miksi minulle ei ole kerrottu mitään, ennenkuulumatonta!

Ulkoasianvaliokunta puolestaan on reissannut kuluneen viikon USA:ssa puheenjohtajansa, kepun presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen johdolla. ”Kahden prosentin kannatuksen Matti” heräsi kesken matkan ja kirjoitti sotaharjoituksista blogin, joka sotki asiaan entisestään. Piruilu oli osoitettu suoraan presidentille:

– Pallon heittäminen eduskunnan keskusteltavaksi sopii, mutta valmistelu, linjaukset ja päätösvalta kuuluvat asianomaisille. Presidentti, puolustusministeri ja puolustusvoimain komentaja kokoontuvat säännöllisesti, Vanhanen kirjoittaa.

Kun tämän viikon päälle lisää edellisviikon sotkun, joka syntyi turvallisuuskomitean ympärille syntyneestä, amatöörimäisestä Venäjän informaatio- ja hybridivaikutuksilla pelottelusta, kuva Suomen turvallisuuspolitiikan johdosta alkaa muodostua kerta kaikkiaan kummalliseksi. Kyllä täällä näköjään osataan sotkea omat asiat ilman venäläisten operointiakin.

Jos jollakin on pilli, siihen voisi nyt viheltää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?