Suomi uskoo Venäjän viranomaisia: Aleksandria ja Nikitaa kutsutaan ”Kartashovin veljeksiksi” – oikeus kertoo ratkaisustaan keskiviikkona - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomi uskoo Venäjän viranomaisia: Aleksandria ja Nikitaa kutsutaan ”Kartashovin veljeksiksi” – oikeus kertoo ratkaisustaan keskiviikkona

Turvapaikkaa hakenutta kaksikkoa syytetään väärien henkilötietojen antamisesta: Venäjän mukaan he ovat Aleksei ja Aleksandr Kartashov.

Ilta-Sanomien hankkimien tietojen mukaan Venäjältä löytyy myös muuta todistusaineistoa, joka ei tue viranomaisten omaksumaa käsitystä ”Kartashovin veljesten” henkilöllisyydestä.

10.11.2017 20:51

Suomesta turvapaikkaa hakenutta venäläiskaksikkoa syytetään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa väärän henkilötiedon antamisesta ja perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä. Tuomio asiasta on tulossa keskiviikkona 15. marraskuuta.

Haastehakemuksesta käy ilmi, että Suomen viranomaiset uskovat Aleksandr Temnoviksi esittäytyneen miehen olevan todellisuudessa Aleksandr Kartashov. Nikita Shulga on puolestaan heidän mukaansa todellisuudessa Aleksei Kartashov – eli homoparin sijaan kyse olisikin kahdesta veljeksestä.

Suomen viranomaisten käsitys perustuu yksinomaan Venäjän viranomaisten antamaan lausuntoon. Miehet ovat itse pyytäneet, että heille tehtäisiin dna-testi veljessuhteen poissulkemiseksi, mutta sitä ei ole tehty.

Aleksandriksi ja Nikitaksi esittäytynyt kaksikko ilmoitti heti Suomeen tultuaan, että he olivat käyttäneet Venäjän puolella vääriä passeja. Viranomaiset pitävät passeja kuitenkin aitoina.

Kaksikon omaa kertomusta tukevat puolestaan 16-vuotiaiden Danila Fjodorovin ja Denis Bondarin lausunnot. IS tapasi ystävykset Pietarissa ja he kertoivat tunteneensa kaksikon jo vuodesta 2015 lähtien. Heidän mukaansa kyse ei ole ”Kartashovin veljeksistä”, vaan homoparista nimeltä Aleksandr ja Nikita.

Ilta-Sanomien hankkimien tietojen mukaan Venäjältä löytyy myös muuta todistusaineistoa, joka ei tue viranomaisten omaksumaa käsitystä ”Kartashovin veljesten” henkilöllisyydestä. IS julkaisee lisää selvittelyjensä tuloksia lauantaina sekä paperilehdessä että netissä.

Miehet: Kohtelun taustalla homoseksuaalisuus

Suomen rajavartiolaitos oli pyytänyt Venäjän rajavartiopalvelulta huhtikuussa apua miesten henkilöllisyyden selvittämiseksi. Virka-apupyyntöön on vastattu Venäjältä 2. toukokuuta. Miehet olivat tulleet Suomeen laittomasti rajan yli metsiä pitkin 8. huhtikuuta.

Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet, että miesten kulkureitiltä Venäjän puolelta, noin 300 metrin päästä Suomen rajasta oli löytynyt osittain poltettuina ja lumeen kätkettyinä kaksi passia. Venäjän viranomaisten mukaan passeissa ei ole havaittu merkkejä väärennöksestä, vaan ne ovat aidot passit.

Syyttäjän mukaan tästä seuraa, että miehet ovat siten antaneet Suomen viranomaisille itsestään väärät henkilötiedot ja antaneet myös perättömän lausuman turvapaikkakuulustelussa, mikä on rikoksena rangaistava teko.

Venäläiskaksikon oma kertomus on toisenlainen.

Kaksikko kertoo joutuneensa Venäjän viranomaisten kaltoin kohtelemiksi homoutensa vuoksi, mikä oli huipentunut heidän kotimaanpassiensa mielivaltaiseen takavarikointiin turvallisuusviranomaisten taholta keväällä 2017. Tämän jälkeen miehet olivat päättäneet hankkia internetin passiväärennössivustolta itselleen mahdollisimman oikeanlaiset passit, joiden avulla he pääsisivät etenemään Venäjän puolella lähelle Suomen rajaa ja hakemaan sitten turvapaikkaa.

– Jätimme väärennetyt passit Venäjän puolelle. Yritimme polttaa ne aluksi, mutta kun se ei onnistunut, niin jätimme ne maastoon. Suomeen tullessamme kerroimme viranomaisille oikeat nimemme, joten emme ole millään tavalla huijanneet Suomen viranomaisia, kaksikko selitti Ilta-Sanomille.

– Kerroimme myös heti, että olimme käyttäneet Venäjän puolella vääriä passeja, koska omamme oli takavarikoitu. Kuinka Suomen viranomaiset voivat nyt ylipäätään luottaa sen maan viranomaisiin, jonka maan viranomaisia turvapaikanhakijat pakenevat?

Syyttäjä vaatii ehdollista

IS on saanut kaksikolta nähdäkseen runsaasti heitä koskevia viranomaispapereita, joista käy ilmi, että kaksikko on pysynyt koko ajan kertomuksessaan. Esimerkiksi 3. toukokuuta pidetyssä kuulustelussa Aleksandrille on näytetty Venäjän viranomaisilta saatua kopiota maastosta löytyneestä passista ja kysytty, onko tämä hänen passinsa.

– Tämä passi on väärennetty passi, jonka ostimme ystäväni Nikitan kanssa internetin kautta. Jätimme tämän passin Venäjän puolella maastoon rajan lähellä, koska emme halunneet, että meidät tunnistetaan väärillä tiedoilla, Aleksandr – eli viranomaisten oletuksen mukaan Aleksandr Kartashov – on vastannut kuulustelijalle.

Syyttäjä vaatii molemmille miehille 30-60 päivän ehdollista vankeusrangaistusta ja lisäksi 80 euron suuruisen rikosuhrimaksun suorittamista kummaltakin. Rikosasiaa on käsitelty Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa 1. marraskuuta ja siitä on luvassa kansliatuomio ensi keskiviikkona 15. marraskuuta.

Maahanmuuttovirasto on lähtenyt kielteisessä turvapaikkapäätöksessään niin ikään siitä, että miehet ovat antaneet Suomen viranomaisille itsestään väärät henkilötiedot, mikä tekee heidän koko tarinastaan epäuskottavan. Maahanmuuttovirasto on tällä perusteella tehnyt jo kesällä päätöksen, jonka mukaan kaksikko on käännytettävä Venäjälle eivätkä he saa kahteen vuoteen tulla Schengen-alueelle.

Miehet protestoivat käännytyspäätöstä vastaan puukottamalla itseään vatsaan eduskuntatalon edustalla 22. syyskuuta. Käännytystä ei ole toistaiseksi pantu täytäntöön, vaan miehet oleskelevat tällä hetkellä eteläsuomalaisessa vastaanottokeskuksessa.

IS on tutkinut myös molempien miesten Suomeen tuomia venäläisiä asiakirjatodisteita yhdessä pietarilaisen Fontanka-uutissivuston kanssa. Miesten oman kertomuksen uskottavuutta heikentää se, että näistä dokumenteista löytyy useita epäselvyyksiä ja seikkoja, jotka viittaavat väärennöksiin. Esimerkiksi miesten väitetyn pahoinpitelyn jälkeen saama sairaalatodistus näyttää väärennetyltä, heidän työpaikkansa irtisanomiskirjeensä leimasta puuttuu veronumero eikä heille löydy Pietarista osoiterekisteröintiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?