Presidentti Sauli Niinistö IS:lle: ”En ole ollut tietoinen sotaharjoituksen valmistelusta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidentti Sauli Niinistö IS:lle: ”En ole ollut tietoinen sotaharjoituksen valmistelusta”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Ilta-Sanomille, ettei hän ole ollut tietoinen puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) kaavaileman suursotaharjoituksen valmistelusta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (oikealla) ei ole ollut tietoinen puolustusministeri Jussi Niinistön kaavaileman suursotaharjoituksen valmistelusta.

10.11.2017 14:30

Suomen turvallisuuspolitiikassa on kuluneella viikolla käynyt myrskytuuli, kun puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi lauantaina MTV:n Uutisextran haastattelussa, että Suomi valmistelee suurta, yli 20 000 sotilaan sotaharjoitusta vuodelle 2020.

Lisää ihmetystä herätti, että Jussi Niinistö ehti kutsua Suomessa vierailleen puolustusministeri James Mattisin välityksellä jo Yhdysvallatkin mukaan harjoitukseen – informoimatta muita, esimerkiksi presidenttiä.

Niinistö sanoo Ilta-Sanomille, ”ettei hän ole ollut tietoinen” harjoituksen valmistelun etenemisestä toisin kuin puolustusministeri Niinistö ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) ovat antaneet ymmärtää.

– Muistan hämärästi joitakin puheita näistä harjoituksista. Mutta ei aloitteita näin tehdä, presidentti Niinistö sanoo.

Ilmeisesti kyse on siitä, että kumpikin on olettanut, että presidentti on tutustunut heidän tekemiinsä esityksiinsä median haastatteluissa. Niinistö korostaa, ettei aloitteita sotaharjoituksista todellakaan tehdä irrallisten lehtihaastattelujen perusteella. Esimerkiksi Kanerva esitti vastaavaa harjoitusta kuin Jussi Niinistö nyt Helsingin Sanomien haastattelussa syyskuun alussa (HS 9.9.).

Mahdollista harjoitusta presidentti ei ole torjunut, mutta on oudoksunut, että sitä kutsutaan ”suursotaharjoitukseksi”.

”Merkittävää vahinkoa ei ole syntynyt”

Niinistö ei kuitenkaan näe, että puolustusministerin ”aktiivinen” toiminta olisi aiheuttanut suurta haittaa.

– Mitään merkittävää vahinkoa ei ole syntynyt, Niinistö sanoo.

Yksi kiistelyn aihe on ollut myös se, miten eduskuntaa kuullaan harjoitusten suunnittelun eri vaiheissa. Keskustan presidenttiehdokas, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen korosti eilisessä blogissaan, että harjoitukset eivät kuulu eduskunnalle, vaan presidentille ja puolustusministeriölle. Samoilla linjoilla on ollut myös puolustusministeri Niinistö.

Presidentti Niinistö on puolestaan kantanut huolta siitä, että myös eduskunta pidetään ajan tasalla suunniteltavista harjoituksista. Niinistö sanoo olevansa eduskunnan informoimisen suhteen entisellä kannalla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi puolestaan keskiviikkona, että tp-utva käsittelee kansainvälisiä sotaharjoituksia joulukuun kokouksessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?