Tutkimuslaitos epäilee ydinonnettomuutta Volgan tai Uralin suunnalla – STUK: Tämän verran tapauksesta tiedetään Suomessa

Julkaistu:

Rutenium on metallinen aine, jota käytetään esimerkiksi ihosyöpien ja silmän syöpien hoitoon.
Ranskan ydinturvan tutkimuslaitos IRSN epäilee, että Venäjällä tai Kazakstanissa on tapahtunut syyskuussa ydinvoimaonnettomuus, josta ilmaan on päässyt radioaktiivista ruteniumia.

IRNS pitää todennäköisenä, että onnettomuus on sattunut ainetta käsittelevässä laitoksessa tai keskuksessa, jossa käsitellään radioaktiivisia lääkeaineita.

– Kyseessä ei ole ydinvoimalaonnettomuus, mutta radioaktiivisen ruteniumin alkuperästä ei tällä hetkellä ole tietoa. Rutenium on metallinen aine, jota käytetään esimerkiksi ihosyöpien ja silmän syöpien hoitoon, viestinnän asiantuntija Risto Isaksson Säteilyturvakeskuksesta kertoo.

– Venäjältä tai Kazakstanista ei ole oltu meihin yhteydessä. Uskoisin, että Ranskan IRNS:n arvio perustuu siihen, että he ovat tehneet ajankohdasta ja ilmavirroista päätelmiä siitä, mistä suunnasta rutenium on voinut päätyä, STUKin Isaksson sanoo.

IRSN mainitsee Venäjän tai Kazakstanin alueet ruteniumin mahdollisena lähteenä. Miten laitoksien pitäisi itse ilmoittaa onnettomuuksista omissa maissaan, jotta tietoa saataisiin muihinkin maihin?

– Kansainväliset sopimukset määräävät, että ruteniumia valmistavien laitosten pitäisi ilmoittaa oman maan valvoville viranomaisille, jos onnettomuuksia sattuu, Säteilyturvakeskuksen laboratorion johtaja Maarit Muikku kertoo.

Näin ollen STUK odottaakin Venäjän tai Kazakstanin ilmoittavan asiasta mitä pikimmin:

– Tällä tavoin tieto saataisiin myös kansainvälisten järjestöjen tietoon ja myös muihin maihin, hän sanoo.

Météo France selvitti lähteen suunnan

IRSN:n sivuilta selviää, että IRNS on saanut arvion lähteen sijainnista maan ilmatieteen laitoksen eli Météo Francen tekemien mittausten avulla.

– Lähde on Volgan ja Uralin suunnalla, mutta laitoksen tarkkaa sijaintia ei voi selvittää, Météo France kertoo IRNS:n mukaan.

IS kysyi asiaa Venäjältä.

Onko teillä tietoa, mikä säteilyn lähde voisi olla?

– En ole varma, mutta Venäjällä ei ole havaittu saastumista, tieteellinen sihteeri, tohtori Sergey E. Lyubimov INEOS-instituutista Moskovasta kertoo Ilta-Sanomille. Instituutti on osa Venäjän tiedeakatemiaa.

Ruteniumin esiintymisestä ja sen valmistamisesta kertoo muun muassa Periodictable.com, jonka mukaan harvinainen alkuaine Rutenium esiintyy muiden platinametallien kanssa samassa malmissa. Yksi ruteniumin merkittävimmistä esiintymisaleista on Uraljoki Venäjällä.

Rutenium saadaan Periodictable.comin mukaan tislaamalla se liuotuksen jälkeen. Liuotus tehdään suolahappoon, johon on lisätty klooria. Rutenium-106 on käytetty lääkkeissä, sillä hajotessaan 106 Ru vapauttaa beetasäteilyä, jota voidaan käyttää syöpähoidoissa.

STUKin Isaksson muistuttaa, että Säteilyturvakeskuksen Helsingin valvonta-asemalta syyskuun lopun ja lokakuun alun aikana kerätyssä ilmanäytteessä oli rutenium-alkuaineen radioaktiivista isotooppia (Ru-106).

– Helsingissä mitattu radioaktiivisen ruteniumin pitoisuus oli 80 mikrobecquerellia kuutiometrissä ilmaa. Määrä on niin pieni, että sillä ei ole merkitystä ympäristön tai ihmisten turvallisuudelle, hän sanoo.

Radioaktiivista ruteniumia on syys- ja lokakuun vaihteessa havaittu eri Euroopan maissa kerätyistä ilmanäytteistä. Myös Norjan ja Ruotsin säteilyturvaviranomaiset ovat kertovat, että niiden ilmanäytteissä on mitattu samaa ainetta.

Juttua on päivitetty perjantaina 10.11. kello 15.05. Juttuun on lisätty kommentti Venäjältä.