THL:n kysely: Pojat kokevat seksuaalista häirintää oppilaitoksissa tyttöjä enemmän - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL:n kysely: Pojat kokevat seksuaalista häirintää oppilaitoksissa tyttöjä enemmän

Oppilaiden kokemasta seksuaalisesta häirinnästä suurin osa tapahtuu puhelimessa, internetissä tai julkisessa tilassa – kouluissa tapahtuva seksuaalinen häirintä on harvinaisempaa.

Pojat kertovat kokeneensa seksuaalista häirintää hieman enemmän kuin tytöt.

10.11.2017 7:42

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2017 tekemän kouluterveyskyselyn vastauksista selviää, että pojat ovat kokeneet seksuaalista häirintää kouluympäristössä hieman tyttöjä enemmän. Ero tyttöjen ja poikien välillä on kuitenkin pieni.

THL:n kyselyssä selvitettiin seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kokemuksia viimeksi kuluneen vuoden aikana peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilailla sekä lukion ja ammatillisten oppilaitosten ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoilla.

Tulosten mukaan seksuaalista häirintää koulussa tai oppilaitoksessa (joko muilta oppilailta tai oppilaitoshenkilökunnalta) oli kokenut peruskoulussa 5 prosenttia pojista ja 4 prosenttia tytöistä. Lukiossa häirintää oli kokenut yksi prosentti sekä tytöistä että pojista. Ammatillisessa oppilaitoksessa häirintää oli kokenut 3 prosenttia pojista ja 2 prosenttia tytöistä.

Kyselyn perusteella pojat kokivat häirintää hieman tyttöjä enemmän myös oppilaitoshenkilökunnalta.

THL:n erikoistutkija Niina Halme muistuttaa, että oppilaitosten ja koulujen aikuisten taholta tapahtuva seksuaalinen häirintä on hyvin harvinaista, mutta tapauksia ei pitäisi olla lainkaan.

– Alle prosentti kaikkien kouluasteiden tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää jonkun koulun aikuisen taholta. Pojilla vastaava luku on 1–2 prosenttia. Tulosten analysointi on kuitenkin vielä kesken ja asia vaatii huolellista tarkastelua.

Halme korostaa, että lukumäärät ovat niin pieniä, ettei niistä voi vetää johtopäätöksiä tyttöjen ja poikien välillä koko maassa.

– Emme ole toistaiseksi ehtineet tällä aikataululla selvittämään, että mistä tämä tulos johtuu. Se vaatisi vielä tarkempaa selvittelyä ja tutkimusta. Emme tiedä myöskään, minkälaisesta häirinnästä on kysymys, ja missä tilanteissa sitä on tapahtunut.

Suurin osa häirinnästä tapahtui kouluajan ulkopuolella

Kaiken kaikkiaan tytöt kokevat seksuaalista häirintää selvästi enemmän kuin pojat. Julkisissa tiloissa, yksityisissä tiloissa ja puhelimessa tai internetissä tytöt olivat kokeneet häirintää selvästi enemmän.

Suurin osa oppilaiden kokemasta häirinnästä tapahtui muualla kuin oppilaitoksissa.

Kaiken kaikkiaan seksuaalista häirintää – joko koulussa tai kouluajan ulkopuolella – oli kokenut 30 prosenttia peruskoululaisista tytöistä ja 12 prosenttia peruskoulupojista, 30 prosenttia lukiolaistytöistä ja 8 prosenttia lukiolaispojista, sekä 30 prosenttia ammatillisten oppilaitosten tytöistä ja 8 prosenttia ammatillisten oppilaitosten pojista.

Halmeen mukaan tämänvuotisen kyselyn tulokset eivät ole vertailukelpoiset aiempien vuosien tuloksiin, sillä tänä vuonna kysymyksessä seksuaalinen häirintä on rajattu koskemaan edellistä 12 kuukautta.

Tänä vuonna kyselyssä eriteltiin myös ensimmäistä kertaa, mikä oppilaiden kokemasta seksuaalisesta häirinnästä on tapahtunut oppilaitosympäristössä ja mikä kouluajan ulkopuolella.

Asiasta ja kouluterveyskyselyn vuoden 2017 tuloksista ensimmäisenä kertoi Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?