Ilmaiset työmatkat millä tahansa kulkupelillä – lentokoneella, junalla, bussilla. Taksillakin saa ajella lyhyitä matkoja, ja tarvittaessa on käytössä luonnollisesti kilometrikorvaukset.
IS kävi läpi kansanedustajien tänä vuonna nostamat kilometrikorvaukset oman auton käytöstä.
Jos julkiset kulkuyhteydet ovat huonot, kansanedustaja voi käyttää omaa autoaan – joko matkoihin Helsinkiin tai ajoihin kodin ja lentokentän/rautatieaseman välillä.
Suurimpien kilometrikorvauksien nostajia ei ole syytä ihmetellä. Mitä huonompi julkinen liikenne kotiseudulla, sitä suuremmat kilometrikorvaukset.
Huomiota herättävät sen sijaan kaupungeissa asuvien kansanedustajien laskutukset muutaman kilometrin matkoistaan rautatieasemille.
JOS ALLA OLEVA TAULUKKO EI NÄY OIKEIN, VOIT KATSOA SEN TÄSTÄ LINKISTÄ.
Kymmenet tuhannet ihmiset pendelöivät junalla töihin, mutta veronmaksajat voivat vain haaveilla siitä, että työnantaja maksaisi asemalle parkkiin ajamisesta 41 senttiä kilometriltä.
Päivi Räsänen (kd) laskuttaa eduskuntaa ja veronmaksajaa kolmen kilometrin ajomatkastaan kotoaan Riihimäen asemalle. Kun edestakaista automatkaa kertyy kuusi kilometriä, Räsänen saa 2,46 euron korvauksen oman autonsa käytöstä istuntopäivinä.
Päivi Räsänen on tänä vuonna laskuttanut eduskuntaa noin 244 euroa kolmen kilometrin automatkastaan Riihimäen asemalle.
Räsänen ei ole suinkaan ainoa kansanedustaja, joka laskuttaa lyhyistä automatkoistaan rautatieasemalle. Esimerkiksi Leena Meri (ps) ottaa kilometrikorvauksia kuuden kilometrin ajomatkastaan Hyvinkään asemalle ja Mika Kari (sd) seitsemän kilometrin ajostaan Lahden asemalle.
Kilometrikorvauksia nostavalla Leena Merellä on kuusi kilometriä Hyvinkään asemalle.
Mika Kari käy Lahdesta eduskunnassa ja on saanut tänä vuonna yli tuhat euroa rautatieasemalle ajamisesta.
Hämeenlinnan ja Tampereen kaupungin kansanedustajat eivät asemalle ajoistaan juuri laskuta.
Jyväskylän kansanedustajista Susanna Huovinen (sd) kirjoittaa kilometrilaskuja 16 kilometrin automatkastaan Säynätsalon kotinsa ja aseman välillä.
Susanna Huovinen kirjoittaa kilometrilaskuja 16 kilometrin automatkastaan Säynätsalon kotinsa ja aseman välillä.
Mitä kauempana rautatieasemalta tai lentokentältä kansanedustaja asuu, sitä enemmän tulee kilometrikorvauksia. Kaikki maakuntien kansanedustajat eivät nurkka-ajojaan laskuta. Kansanedustajan pitää itse tehdä matkalasku oman auton käytöstä, muuten eivät eurot omalle tilille tule.
Esimerkiksi Lahden seudun kansanedustajista Ville Skinnari (sd) ja Rami Lehto (ps) eivät asemalle ajojaan laskuta, heidän kilometrikorvauksensa ovat muutamista automatkoista Helsinkiin.
Hollolassa asuvista kansanedustajista taas Anne Louhelainen (sin) kirjoittaa laskuja 14 kilometrin ajoistaan asemalle ja Jari Ronkainen (ps) 24 kilometrin asemamatkastaan.
Anne Louhelainen kirjoittaa laskuja 14 kilometrin ajoistaan asemalle.
Eduskunta maksaa kansaedustajille myös asemien maksulliset pysäköinnit.
IS kysyi Räsäseltä, Mereltä ja Karilta, miksi he kirjoittavat laskuja muutaman kilometrin ajoistaan rautatieasemalle. Kaikki kertoivat, että eduskunnan tilitoimisto on kehottanut ja opastanut heitä hakemaan korvauksia.
Räsänen saa 2,46 euron korvauksen Riihimäen asemalle ajamisesta.
– Kyllä minä tämän ihan hyvällä omallatunnolla laskutan. Se on keskimäärin kaksi edestakaista matkaa viikossa, Räsänen totesi.
Kyse on pienistä summista, ja periaatteesta. Räsänen on tänä vuonna saanut kilometrikorvauksia vajaat 244 euroa.
– Eduskunta korvaa kansanedustajien matkat. Kaikki kansanedustajat ovat samalla viivalla, riippumatta asuinpaikasta. Mistään kalliista kustannuksista tässä ei ole kysymys. Tämä on murto-osa siitä, jos taksilla liikkuisin, Räsänen totesi.
Jos lappilaiselle Mustajärvelle kuuluu 201 kilometrin matka Rovaniemen lentokentältä Savukoskelle, Räsäselle kuuluu myös kolmen kilometrin matka Riihimäen asemalta kotiin?
– Se on sama periaate. Totta kai tämä tulee edullisemmaksi. Ei siitä paljon kustannuksia eduskunnalle tule, Räsänen vastasi.
Kilometrikorvauksia pitää hakea. Onko kolmen kilometrin matka asemalle hakemisen väärti?
– Se on tietysti hyvä kysymys. Tämä on vain tullut rutiiniksi ja laitan parista kerrasta viikossa. En koe tässä ongelmaa, Räsänen totesi.
Kansanedustaja Meri ei myöskään nähnyt mitään ristiriitaa kilometrikorvauksien nostamisesta, kun hän ajaa kuusi kilometriä Hyvinkään asemalle.
– Se on matkustussäännön mukainen, joten jos siihen haluaa muutoksen, niin se on asia erikseen, Meri sanoi.
Hakkarainen nostanut 8 300 euroa
Suurimmat kilometrikorvaukset ovat maakuntien miehillä ja naisilla.
Mitä huonommat julkiset yhteydet – tai mitä kauempana asemalta asut – sitä suuremmat kilometrikorvaukset.
Eduskunnan kilometrikorvauskuningas on Viitasaarella asuva Teuvo Hakkarainen (ps).
Tänä vuonna Hakkarainen on saanut on saanut eniten kilometrikorvauksia, rapiat 8 300 euroa. Hakkaraisen kotoa on matkaa Jyväskylän lentoasemalle 107 kilometriä. Jos lennot eivät osu kohdalle, automatka Helsinkiin edestakaisin on 800 kilometriä ja 352 euroa kilometrikorvauksia.
Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 11. lokakuuta 2017.
Hakkarainen kertoo matkalaskuissaan, jos hänen kyydissään Helsinkiin on ollut kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps).
Yli 6 000 euroa kilometrikorvauksia nostaneista Suna Kymäläinen (sd) asuu Ruokolahdella ja Timo Kalli (kesk) Paneliassa Eurasssa. Kymäläisellä on kotoaan matkaa Helsinkiin 275 kilometriä ja Kallilla 220 kilometriä.
Savukoskelaisella Markus Mustajärvellä (vas) on puolestaan 201 kilometrin matka kotinsa ja Rovaniemen lentokentän välillä.