Soinin valtiosihteerin sullominen takakonttiin oli virka-auton kuljettajan idea

Valtiosihteeri Samuli Virtasen piilottelu virka-auton takakontissa sai eduskunnan nauramaan.

Samuli Virtanen vieraili pääministeri Juha Sipilän luona. Käynti Kesärannassa haluttiin salata medialta.

9.11.2017 20:00

Eduskunnassa käsiteltiin alkuillasta torstaina erikoista episodia, joka tapahtui pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa perussuomalaisten puoluekokouksen aikaan sunnuntaina 11. kesäkuuta.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin) valtiosihteeri Samuli Virtanen oli käynyt tuolloin neuvonpidossa Kesärannassa pääministeri Juha Sipilän (kesk) luona.

Samuli Virtanen vieraili pääministerin luona 11. kesäkuuta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Virtanen meni valtion virka-auton takakonttiin lähdettyään neuvottelusta. Ilta-Sanomille kerrottiin, että valtiosihteerin meno takakonttiin oli autonkuljettajan idea. Tavoitteena oli, ettei Virtasen käynti Kesärannassa olisi mennyt median tietoon.

Kun oli ajettu jonkun matkaa pois Kesärannasta, Virtanen oli siirtynyt pois kontista, ja matka oli jatkunut.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan erikoisella matkustustavalla haluttiin välttää se, että tieto Virtasen käynnistä Kesärannassa olisi välittynyt Jyväskylään lopuillaan olevaan perussuomalaisten puoluekokoukseen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kysyi eduskunnan kyselytunnilla, miksi Virtanen Sipilän mielestä päätti lähteä Kesärannasta takakontissa, jos tapaamiseen ei liittynyt mitään salamyhkäistä. Anderssonin Virtasta ja takakonttia koskenut kysymys nauratti kovin kansanedustajia istuntosalissa.

– Valitettavasti en tiedä muuta kuin, että hän poistui kokoushuoneesta omin jaloin kävellen. Tapaan saattaa kyllä omat lapseni autoon ja varmistaa, että he siitä lähtevät, mutta en tiedä, miten Virtanen on poistunut Kesärannasta eteenpäin, pääministeri nauratti eduskuntaa.

Pääministeri kertoi, että keskustelu Virtasen kanssa käsitteli sitä, miltä perussuomalaisten tilanne näyttää. Sipilä sanoi myös, ettei hänellä ollut ennen perussuomalaisten puoluekokousta tietoa siitä, että puolue voisi hajota kahtia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (vas.) neuvotteli puoluekokouksen jälkeen 12. kesäkuuta pääministerin virka-asunnolla hallituksen jatkosta. Oikealla valtiosihteeri Samuli Virtanen.

Iltalehti ja Aamulehti kertoivat ensimmäisinä, että Virtanen poistui pääministerin virka-asunnolta Kesärannasta salaa takakontissa, koska Kesärannan portin edessä pelättiin olevan mediaa.

Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi esitti kirjassaan väitteen, että pääministeri ei olisi puhunut totta, kun hän sanoi eduskunnalle, ettei perussuomalaisten hajoamisen varalle tehty hallituksen piirissä suunnitelmaa. Sipilä on kiistänyt väitteen.

Sinisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tiina Elovaara kirjoittaa blogissaan, että ratkaisevien puoluekokousvalintojen jälkeen nykyiset siniset keskustelivat keskenään ja neuvottelivat hallituskumppanien kanssa.

Elovaaran mukaan valtiosihteeri Virtanen kävi pääministerin luona sunnuntaina.

– Se että hän vältti mediahuomiota, tilanteen ollessa vakavin mahdollinen ja tietovuoto kansanedustajien siirtymisestä liian suuri, ei ole rikos. Peräkontissa saa matkustaa jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen. Se ei edelleenkään tarkoita, että olisi ollut valmis suunnitelma ennen puoluekokousta.

Ilta-Sanomat ei ole tavoittanut valtiosihteeri Virtasta kommentoimaan asiaa.

Samuli Virtanen julkaisi kuitenkin torstaina Facebookissa itsestään kuvan auton takakontissa.

Jos kuva ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?