Keväällä Ritvalle (nimi muutettu) tuli Facebookissa kaveripyyntö tuntemattomalta mieheltä. Pyyntö jäi vaivaamaan eronnutta naista. Miehen nimi kuulosti suomalaiselta ja hän oli samanikäinen kuin Ritva. Kuvissa mies poseerasi teini-ikäisen poikansa kanssa. Mielikuva lapsiaan rakastavasta isästä teki miehestä entistä kiinnostavamman, ja Ritva päätyi hyväksymään pyynnön.
– Ajattelin, että katsotaan nyt ihan huvikseen, kun ei ole pariin vuoteen ollut mitään vipinää. Aika nopeasti hän vastasi suomen kielellä ja kysyi, voimmeko olla ystäviä. Vastasin siihen lakonisesti, että eiköhän se onnistu, Ritva kertoo.
Seuraavan pidemmän viestin kohdalla Ritva huomasi, että tekstissä oli niin paljon kirjoitusvirheitä, että miehen täytyi käyttää jotain käännösohjelmaa. Niinpä Ritva ehdotti kielen vaihtamista englanniksi.
Mies kertoi olevansa slovakialainen 57-vuotias liikemies, joka oli komennuksella öljynporauslautalla Istanbulissa. Hänellä oli kertomansa mukaan 16-vuotias poika, jonka äiti oli kuollut auto-onnettomuudessa. Hyvin pian keskustelu siirtyi Facebookista pitkiin sähköpostiviesteihin.
– Aluksi viestittely oli aika tiheää ja sieltä tuli monta pitkää meiliä illassa. Jälkeenpäin ajatellen se oli lässytystä. Mutta olin niin sinisilmäinen, että luulin naiivisti, että kirjoittaja oli sama kuvien henkilö, Ritva miettii nyt.
Lupaili avioliittoa ja Suomeen muuttoa
Kaverit varoittelivat Ritvaa nettihuijareista, mutta hän ei halunnut uskoa heitä. Ei mennyt kuukauttakaan, kun Ritva tunsi olevansa korviaan myöten rakastunut. Pitkien rakkaudentunnustuksia täynnä olevien sähköpostien lisäksi mies lähetti hänelle linkkejä rakkauslauluihin.
Pian hän alkoi puhua naimisiinmenosta ja Suomeen muuttamisesta. Kohta hän jäisi eläkkeelle. Mies sanoi tuovansa mukanaan poikansakin ja rakentavansa talon Suomeen. Mies lähetteli Ritvalle pitkien viestien lisäksi kymmeniä kuvia.
– Hän soitteli välillä ja kyseli, kuinka voin. Puheluissa hän kyseli myös, miten äitini jaksaa, nainen kertaa suhteen alkua.
Tekosyitä rahanpyynnöille riitti – vetosi omatuntoon
Kolme viikkoa ensimmäisten viestien jälkeen mies pyysi ensimmäisen kerran rahaa.
– Hän väitti, että hänen työprojektinsa oli viivästynyt, minkä vuoksi hän tarvitsi 5 000 euroa, jotta saisi projektin loppuun ja pääsisi Suomeen.
Ritvalla ei ollut niin suurta summaa ja hän lähetti miehelle ensimmäisellä kerralla 1 500 euroa. Kun Ritvalla ei ollut lähettää enempää rahaa, mies kehotti tätä myymään omaisuuttaan. Siihen hän ei kuitenkaan ryhtynyt. Pienistä tuloistaan Ritva lähetti seuraavan puolen vuoden aikana yhteensä 4 000 euroa tuntemattomaan osoitteeseen.
– Epäilin häntä monta kertaa ja hermostuin rahanpyynnöistä. Kun suutuin, hän alkoi itkeä puhelimessa ja puhui pehmeällä äänellä. Hän piti taukoja rahanpyyntöjen välissä. Jälkeenpäin ajatellen menin kuin kiinni liimaan, josta oli hirveän vaikea irrottautua. Oli kuin hän olisi kietonut minut hämähäkinseittiinsä.
Rahanpyyntöjen jälkeen mies lähetti tuohtuneelle ja epäileväiselle Ritvalle pitkiä viestejä, jotka saivat hänet jälleen uskomaan miehen rehellisyyteen. Kun Ritva epäili, mies lähetti hänelle kuvakopion henkilökortistaan. Ritvaa ihmetytti, että rahaa pyytävä mies väitti asuvansa Turkissa hotellissa, jossa yhden yön yöpyminen maksoi yli 300 euroa.
– Hän sanoi siihen, että Turkissa on niin vaarallista, ettei siellä voi asua ihan missä tahansa hotellissa.
Tällaisella viestillä huijari pyysi ”lainaksi” 5000:ta euroa.
Myös se tuntui Ritvasta oudolta, ettei rakastunutta esittänyt mies ollut lainkaan mustasukkainen. Perusteluja rahanpyynnöille sen sijaan riitti: välillä miehellä ei ollut rahaa ruokaan, sitten hän alkoi kärsiä sydänvaivoista ja tarvitsi apua sairaalakuluihin.
– Kun hän väitti olevansa kuoleman kielissä, niin siitä tuli sellainen olo, ettei halua, että omalletunnolle jää jonkun ihmisen kuolema. He (huijarit) ovat todella taitavia manipuloijia.
Elokuun lopulla Ritva lähetti viimeisen kerran noin 800 euroa. Pian sen jälkeen mies pyysi lisää. Silloin Ritvalla ei enää ollut mitään, mitä lähettää. Kun rahahana tyrehtyi, viestittely hiipui nopeasti.
– Mies taisi tajuta itsekin, ettei minulla enää ollut mitään ja sanoi, että hänestä tuntuu, että hän rasittaa minua liikaa.
Poliisi: rikoksen tekijän jäljittäminen suorastaan mahdotonta
Kun miehen sähköpostiviestit hiipuivat, Ritva meni uudelleen Facebookiin katsomaan tämän profiilia. Sieltä löytyi kolme samannimistä miestä samalla kuvalla.
Kun Ritva alkoi tutkia asiaa, hän törmäsi Ilta-Sanomien artikkeleihin nettihuijareista: tarinat alkoivat tuntua pelottavan tutuilta. Hän ilmoitti tapauksesta sähköpostilla poliisille. Poliisin mukaan rikosilmoitus tuskin johtaa mihinkään, koska rikoksen tekijän jäljittäminen on suorastaan mahdotonta, koska epäilty voi olla missä päin tahansa maailmaa.
Huijauksen uhriksi joutuminen hävettää ja suututtaa Ritvaa niin paljon, ettei hän ole uskaltanut kertoa kohtalostaan kuin aivan läheisimmille ystävilleen.
– En luota enää keneenkään tai mihinkään. Erityisen pettynyt olen Facebookiin, koska heillä on hienoja periaatteita, joita he eivät noudata.
Ritvan nimi on muutettu.
”Ritva” ei ole kertonut kohtalostaan kuin aivan lähimmille ystävilleen.