Mies oli 2 vuotta eristyksessä vankilassa – Oikeuspsykiatri: Voi pahimmillaan aiheuttaa kierteen

Julkaistu:

Pitkää eristäytymistä ei pitäisi sallia, vaikka vangit pelkäävät velan perimistä, painostusta ja vihamiehiään. Hygieniastakin pitäisi huolehtia ja suihkussakin pitäisi käydä.
Eduskunnan silloinen apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja joutui syyskuussa 2017 huomauttamaan Sukevan vankilaa siitä, että vankilasta löytyi mies, joka oli omasta pyynnöstään asunut eristysosastolla yli kaksi vuotta.

– Vangeilla voi olla pelkoja, jotka perustuvat joko tosiasiallisiin syihin tai sisäisiin syihin. Vankilassa pyritään selvittämään, mistä pelko johtuu. Selvittelyä voivat tehdä vartijat, sosiaali –ja terveydenhuollon edustaja vangin suostumuksella yhdessä psykologin tai psykiatrin kanssa. Eristämiseen omasta tahdosta voidaan turvautua, jos se auttaa vangin turvallisuuden palauttamiseen. Kyseessä on silti väliaikainen toimi, psykiatri, ylilääkäri Aulikki Ahlgrén-Rimpiläinen kertoo.

Hän työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuspsykiatrina oikeuspsykiatristen asioiden lautakunnassa.

– Pitkäaikainen eristäminen on poikkeuksellista eikä siihen pitäisi turvautua. Tähän on syynä se, että eristäytyminen voi aiheuttaa sosiaalisen ja fyysisen terveyden heikentymistä. Se voi tavallaan pahimmillaan aiheuttaa kierteen joka pahentaa psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä toimintakykyä, hän sanoo.

Ahlgrén-Rimpiläinen korostaa, että vankeus on jo vapauteen kohdistuvaa eikä eristämisellä pitäisi lisätä muista erillään oloa.

– Intervention eli puuttumisen pitää toimia toiseen suuntaan eli vankilassa pitää sen sijaan toimia sillä tavoin, että henkilö vapauduttuaan pystyy palautumaan vapauduttuaan yhteiskunnan toimivaksi jäseneksi, hän kertoo.

– Vankilassa voidaan kuntouttaa myös henkistä terveydentilaa ja hyödyntää terapeuttisia keinoja silloin kun se on tarpeen.

Apulaisoikeusasiamies: Suihkussa käymättömyyttä ei sallita

Vanki alkoi huolehtia hygieniastaan vasta pitkän suostuttelun jälkeen. Oikeusasiamiehen ratkaisusta selviää, että hygieniasta huolehtimattomuutta ei voi hyväksyä vankilassa.

– Useiden motivointien jälkeen vanki oli aloittanut ulkoilun ja suihkussa käynnit. Vartijat olivat yrittäneet saada vangin osallistumaan yleiseen liikuntaan, johon hän ei kuitenkaan ole lähtenyt, oikeusasiamiehen kertomuksessa kerrotaan.

– Erityisen huolestuttava on ajanjakso, jolloin vanki oli kieltäytynyt ulkoilusta eikä ollut ollut kiinnostunut tai kykenevä huolehtimaan henkilökohtaisesta hygieniastaan. Selvityksen perusteella jäi epäselväksi, kuinka pitkään tilanne oli tällainen.

Rikosseuraamuslaitos: Pelkona vihamiehet, velan periminen, tehty rikos

Rikosseuraamuslaitos kertoo, miten pitkään vanki voi olla muista erillään.

– Lain mukaan asia on harkittava neljän kuukauden välein. Tämä aikamääre tuli lakiin vuoden 2015 lainmuutoksessa, rikosseuraamuslaitoksen johtava lakimies Katja Đogović sanoo.

Lähtökohta on hänen mukaansa se, että kukaan ei asu erillään kokonaan muista vangeista kuin vain aivan välttämättömän ajan.

Mikä voisi olla syynä pyyntöön?

– Kyse on vankeuslain 5 luvun 3 §:n mukaisesta erillään asumisesta omasta pyynnöstä. Vangille on varattava hänen pyynnöstään mahdollisuus asua kokonaan tai osittain erillään muista vangeista, jos vangilla on perusteltu syy uskoa henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan uhattuna. Omasta pyynnöstään erillään pidettävän oikeuksia ei saa rajoittaa enempää kuin erillään asumisesta välttämättä aiheutuu. Erillään asumisen perusteet on otettava uudelleen harkittaviksi enintään neljän kuukauden väliajoin, Đogović kertoo.

– Kuten lainsäännöskin edellyttää, on oltava perusteltu syy ja tämän syyn olemassa olo on siis säännöllisin väliajoin harkittava. Vankiloissa voidaan kunkin vankilan mahdollisuuksien rajoissa toteuttaa esimerkiksi sellaisia asumisjärjestelyjä, että tietyillä osastoilla asuvat vangit eivät kohtaa toisiaan vankilan arjessa tai tietyn osaston vangit eivät kohtaa muiden osastojen vankeja, ja näin voidaan usein vähentää kokonaan muista erillään asumista, hän kertoo.

Hän sanoo, että tällöin puhutaan niin sanotuista pelkääjävangeista.

– Syitä henkilökohtaisen turvallisuuden vaarassa olemiselle voi olla monia, esimerkiksi vihamiehet, velkaperintä, painostus, rikos, josta on tuomittu, ja aikaisemmat rikokset. Peruste erillään asumiselle omasta pyynnöstä pitää kuitenkin olla aina vangin omaan turvallisuuteen liittyvä, hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt