Poliisi varoittaa vanhempia: Jos nuoren älypuhelimesta löytyy joku näistä sovelluksista, voi olla aika keskustella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi varoittaa vanhempia: Jos nuoren älypuhelimesta löytyy joku näistä sovelluksista, voi olla aika keskustella

Poliisin mukaan yhä nuorempia on mukana verkon huumekaupassa. Tehostetussa ratsiassa moni oli ensimmäistä kertaa epäiltynä rikoksesta.

Salausta käyttävät pikaviestisovellukset ovat herättäneet myös huumekaupan kiinnostuksen.­

8.11.2017 21:09

Poliisi varoittaa älypuhelimia käyttävien nuorten vanhempia tiettyihin ohjelmiin ja sovelluksiin liittyvistä väärinkäytösten mahdollisuuksista. Esimerkiksi Tor-verkkoselain sekä pikaviestisovellukset Wickr ja Signal voivat poliisin mukaan olla merkki siitä, että nuori on ainakin tietoinen huumeiden tai muiden artikkelien laittomasta kaupittelusta.

Tor-verkkoselainta käytettäessä internetiä pystyy selaamaan anonyymisti, jälkiä jättämättä. Tor salaa käyttäjän sijainnin internetiä valvovilta tahoilta, ja tekee käyttäjän jäljittämisestä vaikeampaa. Tor-verkon käyttäminen itsessään ei tarkoita mitään rikollista, mutta kyseistä selainta on käytetty myös laittomaan huumekauppaan.

Pikaviestisovellukset Wickr ja Signal puolestaan tarjoavat mahdollisuuden salattuun yksityisviestien lähettämiseen. Vaikka poliisi mainitsee kyseiset sovellukset nuoria koskevan huumekaupan yhteydessä, yksittäisen ohjelman käyttö ei tee kenestäkään vielä rikollista. Moni käyttäjä voi haluta viestitellä salatusti yksityisyyden turvaamiseksi.

Huumekauppa on tehnyt viime vuosina muuttoa internetin anonyymeille sivustoille, niin sanottuun darknetiin. Poliisin mukaan verkkoon siirtynyt huumeiden myyminen ja ostaminen koskettavat yhä nuorempia.

Kuva Silkkitie-verkkokaupasta, jossa kaupiteltiin amfetamiinia.­

Kuvassa tullin Tor-verkossa tehdyistä kaupoista takavarikoituja LSD-lappuja.­

Alle 18-vuotiaita ensikertalaisia jäi haaviin

Verkossa tapahtuva huumekauppa oli hyvin edustettuna tehovalvonnassa, jota poliisi suoritti lokakuussa. Tuolloin valtakunnallinen kenttävalvonta jalkautui myös darknetiin, etenkin Tor-selaimeen.

Sato kerättiin eri puolilla Suomea. Verkossa tapahtuneita rikosilmoituksia kirjattiin erityisesti Helsingin, Hämeen ja Itä-Suomen poliisilaitosten alueilla.

Kaikkiaan eri puolilla maata kirjattiin 332 rikosilmoitusta. Niistä noin puolet, 116, koski verkossa tapahtuneita huumausainerikoksia. Kolme viikkoa kestäneen valvonnan aikana otettiin kiinni 199, pidätettiin 67 ja vangittiin 19 henkilöä.

Haaviin jäi myös alaikäisiä ensikertalaisia. Itä-Suomen poliisin mukaan epäillyt olivat suurelta osin nuoria, jopa alle 18-vuotiaita henkilöitä, joilla ei ole entuudestaan rikostaustaa. Tiedotteessaan Itä-Suomen poliisi kuvailee ilmiötä vakavaksi huolenaiheeksi.

Poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta kertoo, että verkkoon kohdistuneessa valvonnassa paljastettiin useita törkeitä huumausainerikoksia.

– Rikoksesta epäillyt olivat suurelta osin nuoria, 1990-luvulla syntyneitä henkilöitä. Osalla kiinnijääneistä kyse on ollut ensimmäisistä rikosepäilystä, hän sanoo.

Poliisi kehottaa vanhempia keskustelemaan nuorten kanssa darknetin käyttöön liittyvistä sovelluksista.

– Vanhemmat voivat perustellusti kysyä nuorilta sovellusten käyttötarkoitusta, poliisi ohjeistaa.

Isku sipulikanavaa vastaan

Tulli ja keskusrikospoliisi sulkivat Tor-verkossa toimineen Sipulikanavan yhteisessä operaatiossaan marraskuun ensimmäisenä päivänä. Tulli tutkii juttua törkeänä huumausainerikoksena.

Kaikkiaan valvonnassa takavarikoitiin 2,7 kiloa amfetamiinia, 500 grammaa metamfetamiinia, 1 500 ekstaasitablettia, 3,6 kiloa marihuanaa ja yli 300 Subutex-tablettia. Viime aikoina paljon esillä ollutta Rivatril-lääkettä takavarikoitiin lähes 2 500 tablettia.

Esimerkiksi bilehuumeena käytettyä ekstaasia myydään erivärisinä ja -muotoisina, jopa kuvioituina nappeina.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?