Terrorismirikos­oikeudenkäynti: Todistaja kertoi poliisille, että Helsingissä toimi radikalisoitunut joukko

Helsingin muslimipiireissä liikkunut mies kertoi esitutkinnassa poliisille tutustuneensa miesjoukkoon, joka radikalisoitui vuosina 2007–2008.

Todistaja kertoo poliisin esitutkintamateriaalissa, että terrorismirikoksista syytetyt olivat radikalisoituneita.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tiistaina käsittely, jossa kolmea suomalaismiestä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Poliisin esitutkinnassa todistaja kertoi tutustuneensa ryhmän jäseniin eri moskeijoissa ja seuranneensa ryhmää mielenkiinnolla. Hän erosi sanojensa mukaan ryhmästä huomattuaan, että sen jäsenet olivat radikalisoituneita.

Kaksi nyt terrorismirikoksista syytettyä 33-vuotiasta miestä olivat todistajan mukaan keskeisiä henkilöitä ryhmässä.

– Ryhmä opetti islamia ääritulkinnan kautta luoden pohjan radikalistisille tulkinnoille. Ryhmän mukaan jokaisen islaminuskoisen miehen tuli ottaa osaa pyhään sotaan. Ryhmä kohdisti aatteensa vain sotatila-alueille, mies kertoi poliisille.

Toinen 33-vuotiaista syytetyistä kertoi kuulusteluissa, että kyseessä on monitulkintainen asia.

– Ei se ole näin mustavalkoista. Silloin kun on tilanne, jossa aseellinen taistelu on välttämätöntä esimerkiksi läheisten pelastamiseksi, islamin mukaan aseellinen toiminta on hyväksyttyä. Tämäkin on monitulkintainen asia. Pyhä sota -termiä ei ole mainittu islamin teksteissä, vaan sitä käytetään länsimaissa, mies kertoi poliisille.

– Olin yhdistyksen varapuheenjohtaja, muttei minulla ollut mitään mielipidevaikuttajan roolia. Jokainen sai esittää omat mielipiteensä, syytetty kertoi ryhmittymästä.

Todistaja sanoi, että ryhmässä ihannoitiin itsemurhapommituksia ja heidän kokoontumisissaan katsottiin jihadistisia taistelu- ja teloitusvideoita.

– Ryhmä halusi lähteä Tshetsheniaan taistelemaan Doku Umarovin joukkoihin islamilaisen kalifaatin puolesta. Lopulta vain yksi ryhmään kuuluvista lähti. Hänkin palasi Suomeen pääsemättä koskaan perille, todistajana kuultu mies sanoi.

Esitutkintamateriaalista selviää myös, että poliisi sai yhdysvaltalaisviranomaisilta epäiltyjen Facebook-keskusteluja ja Hotmail-sähköpostitilin viestejä. Kaikki terrorismirikoksista epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?