Ylilääkäri: Potilaiden turvallisuus HUS:ssa on ”ihan oikea huoli” – osa sairaalan laitteista pois pelistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ylilääkäri: Potilaiden turvallisuus HUS:ssa on ”ihan oikea huoli” – osa sairaalan laitteista pois pelistä

HUS:in toimipisteitä piinaava tietoliikennehäiriö pidentää jonotusaikoja reippaasti. Terveysasemat toimivat normaalisti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimipisteissä on ollut tänään tietoliikennehäiriö.­

7.11.2017 17:05

Potilaiden kannattaa varautua usealla tunnilla pidentyviin odotusaikoihin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimipisteissä tietoliikennehäiriön vuoksi, kertoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

– Jos nyt ei ole ihan superkiireellistä hätää, ehkä kannattaa miettiä, tarvitseeko lähteä liikkeelle.

Aiemmin HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen kommentoi Ilta-Sanomille, että tietoliikennehäiriö aiheuttaa merkittävästi lisää työtä ja hidastaa sairaanhoitoa. HUS on ottanut käyttöön varasuunnitelman tietojärjestelmän kaatumisen vuoksi.

Johtajaylilääkäri Mäkijärven mukaan HUS:in toimipisteitä häiritsevän tietoliikennehäiriön syy on yhä epäselvä.

Potilasturvallisuus huolena

Johtajaylilääkärin korviin ei ole kantautunut, että potilasturvallisuus olisi tähän mennessä vaarantunut.

– Mutta kyllä se on ihan oikea huoli ja teemme kaikkemme, että niin ei tapahdu.

Käytännössä huolta voi aiheuttaa tilanne, jossa pikaista hoitoa vaativasta potilaasta ei saataisi riittäviä taustatietoja selville normaaliin tapaan.

– Jos esimerkiksi äkillisesti sairastuneesta potilaasta ei saada riittävästi tietoa aiemmista sairauksista, leikkauksista, lääkityksestä, laboratoriokokeista tai otetuista kuvantamistutkimuksista, niin siitä voi jo maallikkokin päätellä, että lääkäreillä ja hoitajilla on siinä kyllä haastetta.

Lääkerobotti ja kuvantamislaitteita pois pelistä

Tietoliikenneongelma ei ole rajoittunut pelkästään tietokoneisiin. Johtajaylilääkäri Mäkijärven mukaan myös joitakin kuvantamislaitteita on tilapäisesti pois toiminnasta. Lisäksi tietokatko vaikeuttaa lääkkeiden jakelua.

– Juuri äsken sain kuulla, että lääkerobotti on pysähdyksissä, eli se ei annostele lääkkeitä, joten täytyy käsipelillä annostella, Mäkijärvi sanoo.

Kaikki pääkaupunkiseudun päivystykset tai terveysasemat eivät ole kärsineet häiriöstä. Johtajaylilääkäri Mäkijärvi muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla terveysasemat toimivat normaalisti, sillä niissä on eri tietojärjestelmä.

– Myös Haartmanin ja Malmin sairaalat toimivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?