Suomesta vierastaistelijoiksi pyrkineitä syytetään talousrikoksista – epäillään rahoittaneen terroristista toimintaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomesta vierastaistelijoiksi pyrkineitä syytetään talousrikoksista – epäillään rahoittaneen terroristista toimintaa

Syytetty 33-vuotias mies myönsi syytteet oikeiksi heti istunnon aluksi.

6.11.2017 9:57

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään maanantaina terrorismirikossyytekokonaisuuden käsittely kokonaisuuteen liittyvien henkilöiden talousrikosasioiden pääkäsittelyllä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nosti lokakuussa syytteet kolmea Suomen kansalaista vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Lisäksi yhtä miehistä syytetään koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä värväyksestä tällaisen rikoksen tekemiseen.

Varsinaisten terrorismirikosten käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina järjestettävällä valmisteluistunnolla.

Syytteet liittyvät Syyrian konfliktiin. Syytettyjen epäillään valmistautuneen matkustamaan Syyriaan ja liittymään taistelijoiksi terrorijärjestöön loppuvuoden 2012 ja kesän 2013 välisenä aikana. Poliisi ei ole täsmentänyt, mistä järjestöstä on kyse.

Syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

IS uutisoi neljän miehen vangitsemisesta lokakuussa 2014. Tuolloin heistä osaa epäiltiin myös ”terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta”, jota syytteiden joukossa ei enää näy.

Syytteet saaneista vanhin on 37-vuotias islamiin kääntynyt kantasuomalainen mies, joka on toiminut muun muassa rakennusalalla. Muun muassa islamista luentoja pitänyttä espoolaismiestä syytetään myös värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Kaksi muuta syytettyä ovat 33-vuotiaita. Toinen heistä tunnettiin aiemmin rap-artistina, ja hän on sittemmin kääntynyt islamiin. Miehen kerrottiin kolme vuotta sitten opiskelevan rakennusmestariksi.

Maanantaina käsitellyt talousrikokset liittyvät terrorismiin siten, että syytettyjen epäillään rahoittaneen toimintaansa niillä.

Käräjäoikeuden istunnon aluksi ainoa paikalle saapunut syytetty, 33-vuotias mies, tunnusti kaksi veropetosta, josta syyttäjä vaati hänelle rangaistusta. Mies kuitenkin vastusti syyttäjän vaatimaa liiketoimintakieltoa. Asian käsittely eteni varsin nopeasti.

Syyttäjän mukaan mies teki yrittäjänä kaksi veropetosta antamalla viranomaisille väärää tietoa, jonka jälkeen hän on saanut tililleen aiheettomia arvonlisäveron palautuksia. Hän vaati miehelle viiden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Syytetty vetosi siihen, että hänen toiminta on ollut kokonaisuutena arvostellen vähäistä, sillä hänen yrityksellään ei ole tosiasiassa ollut liiketoimintaa. Hän totesi asianajajansa välityksellä, että verottajan saatavat on maksettu takaisin.

Syytetty oli myös sitä mieltä, että sakkorangaistus olisi hänelle sopivampi rangaistus.

Oikeus antaa tapauksesta tuomionsa varsinaisen terrorismirikoskäsittelyn yhteydessä.

Juttua täydennetty kello 11.00. Lisätty tieto tuomion antoajankohdasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?