Dramaattinen pelastusoperaatio tallentui videolle: Joutsen kyhjötti kylmissään – pelastajat putosivat jäihin

rac

Julkaistu:

Kun muut joutsenet lensivät etelään, lentotaidoton poikanen jäi muusta parvesta jälkeen. Yhden kohtalokkaan pakkasyön jälkeen paikalliset soittivat pelastuslaitoksen hätiin.
Torstaina Koirusjärven heikolla jäällä Leppävirralla Pohjois-Savossa todistettiin joutsenen dramaattista pelastusoperaatiota. Palomies Iivari Okulow ja palomestari Jaakko Mäkelä Leppävirran paloasemalta lähtivät puolilta päivin pelastamaan jäälle väsähtänyttä joutsenta. Palomiehet liukuivat jäällä pelastuslautalla, kun yhtäkkiä jää petti Okulowin alta.

– Paikalliset bongarit olivat katselleet joutsenta jo pidemmän aikaa. Järvi oli jäätynyt ja joutsen oli ollut paikoillaan useamman päivän. Bongarit soittivat meille ja lähdimme tarkastamaan tilannetta. Kun pääsimme paikalle, kävi selväksi, että joutsen oli nuutunut ja huonovointinen, Okulow kertoo.

Pelastusoperaatiosta uutisoi ensimmäisenä MTV.

Okulow huomauttaa, että jäät ovat todella petollisia tähän aikaan vuodesta. Pakkasten myötä järvi oli juuri jäätynyt, kun palomiehet lähtivät suorittamaan eläimen pelastustehtävää.

– Jäät eivät kestä ihmistä. Meillä oli yllä pintapelastusasut, jotka eivät päästä vettä sisään, Okulow sanoo.

Joutsen oli sen verran väsynyt, että palomiehet saivat napattua sen kiinni ja toimitettua linnun pahvilaatikossa eläinlääkärin hoiviin.

Yksinäinen, laumasta eronnut poikanen kiinnitti huomion

Järven rannalla puolisonsa kanssa asuva Sami Maaranen kuvasi pelastusoperaation videolle läheisestä niemestä. Pari on seurannut tänä vuonna syntyneen joutsenenpoikasen vaiheita kesästä lähtien.

– Kesäisin joutsenia näkee päivittäin ja niitä tulee seurailtua. Melontareissulla kiinnitimme huomiota loppusyksystä siihen, että muut tämän vuoden poikaset lentelivät aikuisten mukana, mutta yksi poikanen uiskenteli yksikseen, Maaranen kuvailee.


Maarasen havaintojen mukaan kyseinen joutsen oli koko kesän omissa oloissaan, kun muut poikaset seurasivat aikuisia järven selälle. Mies uskoo, että joutsen jäi porukan ulkopuolelle, koska se ei vaikuta osaavan kunnolla lentää.

– Seurasimme huolestuneena, että kun muut jo lensivät etelään, se pyöri tuossa edelleen. Kun järvi meni jäähän, sitä ei pariin päivään näkynyt. Yksi kohtalokas ilta se ilmestyi järven jäälle. Emme nähneet, putosiko se siihen lennosta vai toikkaroiko se muuten siihen.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä oli Leppävirralla kymmenkunta astetta pakkasta. Seuraavana aamuna he huomasivat, että lintu oli samalla paikalla edelleen ja ottivat yhteyttä Leppävirran paloasemalle.

– Soitimme eläinlääkärille seuraavana päivänä, eikä siellä ollut huomattu joutsenesta mitään akuuttia vikaa. Se oli reipastunut eläinlääkärillä ollessaan, koska se oli tietysti ollut väsynyt ja nälissään pakkasyön jälkeen. He arvioivat, että se pärjää luonnossa.

Maarasen mukaan joutsen toimitettiin läheiseen sulaan vesistöön toisen joutsenparven luo.

– Toivotaan, että se yhdistyy siihen parveen. Jos vesi pysyy sulana, joutsenet pystyvät Savossa talvehtimaan. Mutta tietenkin toivoisi, että se jaksaisi lähteä muuttomatkalle muiden joutsenten kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt