Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) syyttää kansainvälistä suursotaharjoitusta valmistelemaan ryhtynyttä puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin) sooloilusta ja eduskunnan turvallisuuspoliittisen linjan sivuuttamisesta.
Niinistö on kertonut aloittaneensa Suomessa järjestettävän monikansallisen suursotaharjoituksen valmistelut. Hän toivoo erityisesti Yhdysvaltojen ottavan osaa harjoitukseen ja on jo alkanut esittää harjoituskutsuja eri maille.
Esikuvana operaatiolle on Ruotsin syyskuussa järjestämä Aurora-sotaharjoitus, johon osallistui sotilaita eri maista, myös Suomesta.
Tuomioja on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja puolustusvaliokunnan varajäsen. Hän lyttää tylysti Niinistön suunnitelmat suurharjoituksesta.
– Sellaista ei ole käsitelty tietääkseni sen enempää hallituksessa, ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa eli utvassa presidentin kanssa kuin eduskunnassakaan. Tämä on puhtaasti ministerin sooloilua jo tällaisissa asioissa niin kuin monissa muissakin, Tuomioja kommentoi Ilta-Sanomille.
Erkki Tuomioja on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja puolustusvaliokunnan varajäsen.
Niinistön mukaan harjoitusten alulle saattaminen kuuluu puolustusministerin toimivaltaan. Hän aikoo viedä suunnitelmat tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan linjattavaksi, kun ne ovat tarpeeksi pitkällä.
Niinistön ajama harjoitus olisi Suomessa kooltaan poikkeuksellisen suuri. Erityistä siinä ei olisi pelkkä koko vaan myös monikansallisuus ja kaikkien puolustushaarojen yhdistäminen.
Niinistö korostaa, että operaatiossa harjoiteltaisiin puolustusvoimien uutta lakisääteistä tehtävää, johon kuuluvat sekä kansainvälisen avun antaminen että sen vastaanottaminen. Hänen mielestään suuria harjoituksia on muutenkin ollut viime vuosina liian vähän.
– Joukkoja ei opi johtamaan kirjoituspöydän äärestä tai PowerPoint-kalvoja selaamalla, vaan se tapahtuu nyrkit savessa.
Puolustusministeri aikoo markkinoida harjoitusta Suomessa juuri vierailevalle Yhdysvaltain puolustusministerille James Mattisille ja ottaa sen puheeksi myös tiistaina järjestettävässä Pohjoisen ryhmän maiden puolustusministereiden työistunnossa.
– Ilman muuta mainostamme harjoitusmahdollisuutta, Niinistö sanoo.
Tuomiojan mielestä Niinistön puheet sotaharjoituksista ja esimerkiksi Ahvenanmaan demilitarisoinnin purkamisesta eivät kerro hyvää tämän haluista ja kyvyistä toimia ulko- ja turvallisuuspolitiikassa yhteisten linjausten mukaisesti.
Hän moittii, ettei mikään Niinistön esiin nostamista asioista ole ankkuroitunut hallitukseen ja hallitusohjelmaan, keskusteluihin presidentin kanssa tai eduskuntaan. Ei nytkään.
– Suomessa on parlamentarismi, ja voi olla, että yhden prosentin puolueen edustajan voi olla vaikea ymmärtää, että asioilla pitäisi olla isompi kannatus, Tuomioja tylyttää.
Tuomioja tulkitsee sotaharjoitusasian ministerin profiilinnostatukseksi. Se, että Suomeen halutaan kutsua valtava sotaharjoitus, johon toivotaan nimenomaan amerikkalaisia, on hänen nähdäkseen kummallista. Hän katsoo, ettei Suomen pitkään harjoittamaan linjaan ole tarvis hakea sen kaltaisia uusia elementtejä.
– Totta kai me olemme amerikkalaistenkin kanssa monilla tavoilla yhteistyössä, mutta emme me ole omaa kansallista puolustustamme laskeneet Yhdysvaltojen tai Nato-maiden varaan, Tuomioja sanoo.
Puolustusministeri Niinistön mukaan sotaharjoitusten valmistelu on eduskunnan tahdon mukaista. Hän kehottaa Tuomiojaa tutustumaan ”muistin virkistykseksi” eduskunnan hyväksymään valtioneuvoston puolustusselontekoon.
Selonteossa todetaan muun muassa, että kansainvälisten kumppaneiden kutsumista kansallisiin harjoituksiin jatketaan ja harjoittelun painopisteenä ovat vaativat kansainvälisen harjoitukset.
– Eduskunta on hyväksynyt puolustusselonteon kesäkuussa, ja ei siinä mielestäni mitään keskusteluja ollut, ettemmekö me järjestäisi vaativia harjoituksia kansainvälisten kumppanien kanssa, Niinistö vastaa saamaansa kritiikkiin.
– Tämä on Erkki Tuomiojan omaa profiilinnostoa, hän aina välillä ärähtää jostain. Ei näitä pidä liian vakavasti ottaa. Ekillä on paha päivä.
Tuomioja huomauttaa, että Niinistö ei ole aiemmin sanallakaan viitannut eduskunnan kantaan, vaan on aina puhunut vain omasta selonteostaan.
Niinistön mukaan Suomen järjestämä suursotaharjoitus voisi parantaa Suomen ulkosuhteita samalla tavalla kuin Ruotsin Aurora-harjoitus hänen mielestään paransi Ruotsin suhteita muihin maihin.
– Se osoitti, että Ruotsi osaa ja haluaa puolustaa omaa valtioaluettaan. Luulen, että Suomenkin suurella sotaharjoituksella olisi tällainen rauhoittava viesti. Suomi on turvallisuuden tuottaja, ei sen kuluttaja.
Suomen sotaharjoituksiin liittyvät kohut Niinistö leimaa opposition pikkupolitikoinniksi.
– Sen perusteella, mitä venäläisten kanssa olen keskustellut, he eivät koskaan oikein ole ymmärtäneet näitä Suomessa vellovia, suomalaisten itse synnyttämiä harjoituskohuja.
Niinistö väittää, ettei venäläisten kanssa ole koskaan syntynyt ongelmia puolustusvoimien harjoittelun vuoksi. Päinvastoin.
– He ovat minulle useamman kerran viestineet, että puolustusvoimien tehtävä on harjoitella ja on hyvä, että harjoittelemme.
Tuomioja katsoo, että suursotaharjoitusten valmistelu ei vaikuta ulkosuhteisiin millään tavalla, koska asia elää toistaiseksi vain puolustusministerin puheissa. Harjoituksen peruuntumisellakaan ei ole hänen mukaansa mielekästä spekuloida, samasta syystä.
– Näitä asioita ei ratkaista puolustusministerin julkisilla lausunnoilla, vaan meillä on Suomessa omat vakiintuneet tapamme, joilla nämä asiat käsitellään. Se tarkoittaa, että mukana ovat presidentti ja koko hallitus sekä eduskunta, Tuomioja linjaa.