Vasemmistonuorten yläluokkasafarilla Westendissä välteltiin ”alkuasukkaita” ja puhuttiin tuloeroista – kukaan ei palannut takaisin Itäkeskukseen

Vasemmistonuoret pidättäytyivät lauantaisella ”yläluokkasafarilla” keskustelemasta paikallisten kanssa.

5.11.2017 7:05

Viime presidentinvaaleissa Westendissä vasemmiston presidenttiehdokasta Paavo Arhinmäkeä äänesti yhteensä 17 henkilöä, Mia Haglund kertoo.

Se vähän naurattaa vasemmistonuoria, vaikka tieto ei varmasti tule yllätyksenä.

Itäkeskuksen Tallinnanaukiolta liikkeelle lähteneen Etelä-Suomen vasemmistonuorten järjestämän ”yläluokkasafarin” ensimmäinen pysähdyspaikka on Espoon Westendin asuinalueen ranta.

Vasemmistonuorten mukaan retken tarkoituksena on kiertää pääkaupunkiseudun varakkaimpia asuinalueita ja herättää keskustelua varallisuuseroista.

– Tarkoitus ei ole osoittaa, että missä kukin asuu, mutta Alex Stubb asuu tuolla. Mun kämppiksen kaveri on ehkä oksentanut siihen pihalle, Haglund kertoo.

 

 

Tarkoituksena ei ole syyllistää

Kun keskiverto suomalaisen vuosittaiset ansiotulot ovat 23 258 euroa, on Westendissä vastaava luku 63 767 euroa.

Yksinään 3000 asukkaan Westendissä maksettiin vuonna 2014 ansio- ja pääomatuloista veroja jopa 40 miljoonaa euroa.

Juuri tästä joukosta ihmisiä vasemmistonuoret tahtoivatkin lauantaina oppia lisää.

Ennen safaria he viestittivät, että ”suomalaisten keskuudessa elää toisten ahkeruudesta hyötyvä ja yhteistä etua polkeva ryhmä, vapaamatkustajien näkymätön joukko.”

Puheenjohtajan Hanna-Marilla Zidanin mukaan kyse on kuitenkin vain käänteisestä retoriikasta.

– Tässä on tarkoituksella käännetty retoriikkaa, jota meillä on julkisessa keskustelussa työttömistä ja köyhistä toisin päin. Tarkoitus on keskustella tuloeroista, Zidan sanoo.

Yhden asian hän tahtoo tehdä selväksi. Matkan tarkoituksena ei ole syyllistää yksittäisiä rikkaita.

 

”Pop-filosofiksi” itsensä tituleeraava Pontus Purokuru muistuttaa retken aluksi pitämään ikkunat suljettuina.

– Safarilla on tarkoitus pysyä lasin takana, eristettynä villistä savannista. Älkää ruokkiko tai provosoiko alueen alkuasukkaita tai eläimiä, Purokuru sanoo.

Hän kehottaa kanssamatkustajia myös pitämään toisistaan huolta.

– Psykologisten tutkimusten mukaan varakkaat ihmiset luottavat kanssaihmisiin vähemmän kuin köyhät. Vauraat ovat myös vähemmän myötätuntoisia toisia ihmisiä kohtaan. Kun me nyt mennään näiden vauraiden ihmisten alueella, niin koitetaan pitää toisistamme huolta.

Salakatselua tulee välttää

Nykyajan rikkaat tunnetaan Purokurun mukaan siitä, että he tykkäävät piilotella verhojen, muurien ja veroparatiisien takana.

Retkeä ennen lähetetyssä tiedotteessa kehotettiin kuitenkin ottamaan kaiken varalta mukaan safarille soveltuvia kiikareita ja kameroita.

Matkan alkaessa vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Henrik Jaakkola kuitenkin myöntää, että ne ovat ”pelkkää rekvisiittaa”.

Hän muistuttaa myös kaikkia osallistujia, että lain mukaan ihmisten pihoja ja koteja ei saa kuvata tai tirkistellä niitä kiikareilla, sillä kuvaaja saattaa syyllistyä salakatseluun.

Kiikarit ovat hänen mukaansa kuitenkin hyödyllisiä, jos halutaan katsella kauempana sijaitsevia koteja.

– Mä en oo ikinä ollut täällä. Mulla ei oo mitään hajua, onko siellä edes mitään nähtävää, Jaakkola myöntää.

 

Pohjoismaiden vasemmiston pääsihteeri Mia Haglund ja väitöskirjatutkija Taija Roiha pitivät oman puheenvuoronsa Westendissä.

Westendissä nuoret purkautuvat ulos bussista ja laskeutuvat alas rannan tuntumaan.

Jaakkola on ohjeistanut, että pysähdyksillä tulee pysyä bussin lähettyvillä. Muutama koiranulkoiluttaja ohittaa ryhmän epäileväisen näköisenä, mutta kontaktia ei synny eikä keskusteluun ryhdytä.

Luokkaretkeilijät muistavat matkanjärjestäjien luettelemat säännöt.

– Koitetaan kunnioittaa safarialueen rauhaa. Kyseessä ei ole mielenosoitus vaan luokkaretki. Ei provosoiduta, Jaakkola on sanonut.

Matkanjärjestäjä ohjeisti alussa matkustajia siihen, että pysähdyksillä tulee pysyä bussin lähettyvillä safarin järjestäjien ohjeiden mukaisesti.

 

Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Henrik Jaakkola muistutti, että lain mukaan ihmisten pihoja ja koteja ei saa kuvata tai muuten tirkistellä.

Luokkaretkeilijät kutsuttiin grillaamaan

Vasemmistonuorten retki herättää kuitenkin vähintään yhtä paljon kiinnostusta paikallisten asukkaiden ja paikalle sattuneiden ulkoilijoiden parissa.

Ryhmän vetäydyttyä takaisin bussiin muutama koiranulkoiluttaja nappaa ohi kävellessään bussista kuvan puhelimellaan.

Vasemmistonuoret saivat vierailemillaan alueilla asuvilta myös lukuisia kutsuja tulla grillaamaan ja tutustumaan paikallisiin koteihin, mutta kaikista kutsuista kieltäydyttiin.

Zidanin mukaan aikataulut eivät antaneet periksi, ja vastaava vierailu olisi hänen mukaansa ollut myös retken periaatteiden vastainen.

– Mikään ei estä sitä dialogia tulevaisuudessa, mutta ehkä nyt ei tosiaan ollut aikaa. Se olisi kääntäneet retken tarkoituksen myös väärin. Se, että me keskustellaan yksittäisistä rikkaista henkilöistä ja miten he ovat hankkineet omaisuutensa, sen sijaan, että puhutaan rakenteista ja politiikasta, millä Suomea kehitetään eriarvoisemmaksi.

”Westendissäkin asuu ihan oikeita ihmisiä”

Matka jatkuu Westendistä Kauniaisissa järjestetyn evästauon jälkeen vielä Lehtisaareen, Kaskisaareen ja Kuusisaareen.

Safarioppaat pitävät vuorollaan bussin etuosassa puheenvuorojaan muun muassa veronkierrosta, eriarvoistumisesta ja tuloerojen kasvusta sekä hallituksen politiikasta.

Vasemmistonuorten toimistosihteeri Valter Söderman kiikaroi Westendin rannassa kauempana siintäviä merenrantatontteja.

Kaskisaaren kohdalla bussi mahtuu juuri ja juuri kääntymään saaren päädyssä ympäri.

Kukaan ei tunnu sitä kuitenkaan huomaavan, sillä alueen asukkaat pysyttelevät visusti sisätiloissa ja valmistautuvat vähitellen hämärtyvässä illassa lauantaiehtoon viettoon.

Ennen keskustaan suuntaamistaan safaribussi pitää vielä lyhyen tauon sillan kupeessa. Osallistujat liikkuvat tiiviissä ryhmässä tien luota jälleen rannan tuntumaan. Vain satunnainen lenkkeilijä hölkkää ohi.

On jo hämärä, kun safaribussi suuntaa takaisin kohti Helsingin keskustaa. Paluumatkalla suunnitellaan jo seuraavaa safaria.

Veneen vuokraamalla rantatontteja pääsisi tirkistelemään paremmin, sillä meren puolelta talojen pihoille aukeaa komeampi näkymä, on joku vinkannut.

Symboliseen lähtöpisteeseen, Itäkeskuksen Tallinnanaukiolle ei yksikään matkustajista tahdo lauantai-iltana enää palata, vaan bussi tyhjenee Hakaniemeen ja Helsingin keskustaan.

Osallistujat hajaantuvat omille tahoilleen yhtä kokemusta rikkaampina.

Mutta mitä matkasta jäi lopulta käteen?

Matkanjärjestäjä ohjeisti retken alussa, että osallistujien tulee pysyä pysähdyksillä bussin lähettyvillä.

Muutama koiranulkoiluttaja ohitti Westendissä ryhmän epäileväisen näköisenä, mutta keskusteluun ei ryhdytty.

Vasemmistonuorten aktiivin Ida Akkilan mukaan Westendin rantamaisema oli ”juuri niin rikkaan näköinen” kuin mitä hän kertoo etukäteen kuvitelleensakin.

– Urheilijat upeasti selkä suorana juoksivat ja talot näyttivät hotelleilta, vaikka ne ovat varmaan joidenkin koteja.

Hän kertoo kuitenkin oppineensa, että Westendissäkin asuu ihan oikeita ihmisiä.

– Ja nyt tiedän, missä Stubb asuu, Akkila sanoo.

Juttua muokattu 10.37: Korjattu Helsinki pääkaupunkiseuduksi tekstin alussa.

Eväänä safarilla oli tarjolla kasvispiirakoita ja pillimehua. Paikalliset olisivat pyytäneet safariseurueen myös grillamaan luokseen.

Vasemmistonuorten aktiivi Vihtori Suominen toimi yhtenä luokkaretken safarioppaista.

Safaribussi saapui Helsinkiin hämärän jo laskettua.

Vasemmistonuorten aktiivi Ida Akkila oli tyytyväinen safaripäivän antiin.

Vasemmistonuorten aktiivi Ida Akkila ja toimistosihteeri Valter Söderman jaloittelivat Kauniaisissa järjestetyllä tauolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?