Vasemmistonuorten ”yläluokkasafari” jalkautui Westendiin – paikallisten grillauskutsut torjuttiin tylysti: ”Matkan periaatteiden vastaista”

Vasemmistonuorten toimistosihteerin Valter Södermanin mukaan lauantaisen yläluokkasafarin tarkoitus oli vihastuttaa.

Kameran tai kiikarin mukaansa tuoneita muistutettiin, ettei yksityisalueita saa kuvata tai tirkistellä.

Etelä-Suomen vasemmistonuorten tänään lauantaina järjestämä yläluokkasafari Suomen vauraimmille alueille herätti vähintään yhtä paljon mielenkiintoa paikallisten asukkaiden tai paikalle sattuneiden parissa.

Vasemmistonuoret saivat vierailemillaan alueilla asuvilta myös lukuisia kutsuja tulla grillaamaan ja tutustumaan paikallisiin koteihin, mutta kaikista kutsuista kieltäydyttiin.

Vasemmistonuorten aktiivi Vihtori Suominen toimi yhtenä luokkaretken safarioppaista.

Puheenjohtajan Hanna-Marilla Zidanin mukaan aikataulut eivät antaneet periksi, ja vastaava vierailu olisi hänen mukaansa ollut myös retken periaatteiden vastainen.

– Se olisi kääntänyt retken tarkoituksen väärin. Siihen, että me keskustellaan yksittäisistä rikkaista henkilöistä ja miten he ovat hankkineet omaisuutensa sen sijaan, että puhutaan rakenteista ja politiikasta, millä Suomea kehitetään eriarvoisemmaksi.

– Se olisi ollut vähän matkan periaatteiden vastaista. Pointti ei ole syyllistää yksittäistä rikastunutta henkilöä.

”Tarkoituksena provosoinnin aiheuttaminen”

Vaikka Zidanin mielestä muun muassa Helsingin Kuusisaareen ja Espoon Westendiin suuntautuneen retken tarkoitus ei ollutkaan syyllistää, viestivät vasemmistonuoret ennen luokkaretkeä, että ”suomalaisten keskuudessa elää toisten ahkeruudesta hyötyvä ja yhteistä etua polkeva ryhmä, vapaamatkustajien näkymätön joukko.”

Zidanin mielestä tässä oli kyse vain käännetystä retoriikasta.

– Tässä on tarkoituksella käännetty retoriikkaa, jota meillä on julkisessa keskustelussa työttömistä ja köyhistä toisin päin. Tarkoitus on keskustella tuloeroista, Zidan sanoo.

Vasemmistonuorten toimistosihteeri Valter Söderman kiikaroi Westendin rannassa kauempana siintäviä merenrantatontteja.

Myös vasemmistonuorten toimistosihteerin Valter Södermanin mukaan retken tarkoitus oli paitsi oppiminen, myös keskustelun avaus ja pienen provosoinnin aiheuttaminen.

– Positiivisempi vastaanotto tuli kuin heiltä, jotka olivat tästä vihastuneet, mikä toisaalta oli tarkoituskin tällä matkalla, Söderman sanoo.

IS:n ensimmäinen uutinen aiheesta kirvoitti lukijoiden parissa laajaa keskustelua aiheesta. Osan mielestä luokkaretki kielii vain perisuomalaisesta kateudesta, osan mielestä tuloerojen kasvusta tarvitaan lisää keskustelua.

”Miten me olemme niin hirveän kiitollisia rikkaille?”

Itäkeskuksen Tallinnanaukiolta liikkeelle lähteneen safaribussin ensimmäinen pysähdyspaikka oli Espoon Westendin asuinalue. Kun keskiverto suomalaisen vuosittaiset ansiotulot ovat 23 258 euroa, on Westendissä vastaava luku 63 767 euroa.

Vasemmistonuorten yläluokkasafarin ensimmäinen pysähdyspaikka oli Espoon Westendin rantaraitti.

Yksinään 3000 asukkaan Westendissä maksettiin vuonna 2014 ansio- ja pääomatuloista veroja jopa 40 miljoonaa euroa. Zidanin mielestä rikkaiden veronmaksua korostetaan kuitenkin liikaa.

– Kun julkaistiin verotiedot, niin miten me olemme niin hirveän kiitollisia niille rikkaille, jotka maksavat veroja. Ja kaikille muille verojen maksaminen ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen on ihan itsestäänselvyys, hän sanoo.

Matkanjärjestäjä ohjeisti retken alussa, että osallistujien tulee pysyä pysähdyksillä bussin lähettyvillä.

Vasemmistonuorten aktiivi Vihtori Suominen näkee suurimpien ongelmien piilevän pääomaverotuksessa.

– Ansioverotus toimii oikein hyvin progressiivisesti, mutta pääomatuloista nauttivat henkilöt maksavat huomattavasti vähemmän tuloistaan veroja kuin ansiotuloja saavat henkilöt, Suominen sanoo.

Vasemmistonuorten mielestä Suomi onkin siirtymässä yhä enemmän luokkayhteiskunnan suuntaan.

– 90-luvulta lähtien Suomessa korkeimpien tuloviidenneksen ja tulokymmeneksen tulot ovat nousseet kaikkein nopeiten kaikista OECD-maista, Suominen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?