Helsinkiläis­poliitikko Facebookissa: ”Ainoa syy muuttaa maaseudulle on insesti” – pahoittelee kohu­kommenttiaan

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra pahoittelee Facebookissa esittämiään kommentteja ja selittää, että kyse oli mauttomasta mustasta huumorista, joka oli irrotettu asiayhteydestään.

Fatim Diarra pahoittelee kirjoituksiaan.

4.11.2017 17:05

Helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Fatim Diarran (vihr) sosiaalisessa mediassa esittämät loukkaavat puheet maaseudusta ja sinne muuttavista ihmisistä ovat herättäneet närkästystä.

– Jos haluaa asua metsässä niin ole hyvä, mutta ihan turha odottaa samaa palvelutasoa ja metsässä on ankeata, ainoa syy muuttaa sinne on insesti ja se, että kukaan ei kuule, kun vaimo huutaa apua, Diarra kirjoitti perjantai-iltana keskusteluketjuun yksityiselle Facebook-sivulleen.

Diarra kuuluu Helsingissä vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajistoon ja on myös Uudenmaan maakuntavaltuuston jäsen.

Hänen kommenttinsa nousivat julkisuuteen, kun enontekiöläinen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) julkaisi niistä kuvankaappauksia lyhytviestipalvelu Twitterissä. Asiasta raportoi nopeasti muun muassa sanomalehti Maaseudun Tulevaisuus. Kärnä kertoi Twitterissä, että joku muu oli lähettänyt kuvankaappaukset hänelle.

– Siinäpä sitä sydämen sivistystä #vihreät tyyliin. Valtuutettu @fatimdiarra'lta meni kyllä pahasti penkin alle. Mitä sanoo @ToukoAalto? Kärnä kommentoi samassa yhteydessä.

Pian Kärnä twiittasi perään kuvankaappauksen Diarran räväkällä tyylillä kirjoitetusta kriittisestä Facebook-kommentista, joka koski maakuntauudistusta.

– Mitä opin maakuntavaltuustoseminaarissa? Sen, että on pakko tehdä ihan helvetisti hommia, ettei valta valu vahingossakaan minnekään Hankoon. Koko maakuntauudistus tuntuu aivan tolkuttomalta pelleilyltä ja haisee kepun salajuonelta, Diarra muun muassa kirjoitti.

Kommentti ”inhottava ja sydämetön”

Diarra selitti kommenttejaan heti Twitterissä Kärnän twiittejä seuranneessa keskustelussa. Hänen mukaansa kyse oli vitsistä, mutta hän myönsi, että vitsi oli mauton, ja esitti pahoittelunsa.

– Vitsailin siinä omilla Pellosta tulevilla sukujuurillani. Se oli todella inhottavaa mustaa huumoria, jossa pilkkasin omia sukujuuriani, mikä tulee esille niistä kaikista muista kommenteista, jotka ovat suoraan sen kommentin alla, Diarra kertoo Ilta-Sanomille.

Diarran mukaan yksityisellä Facebook-sivulla käyty keskustelu oli kymmeniä kommentteja pitkä, mutta sen keskeltä oli poimittu pahin mahdollinen kohta irti kontekstistaan riepoteltavaksi. Se on saanut aikaan jo vihapostivyöryn.

– Se oli yhden kommentin alakommentti ja kuului minun ja kaverini väliseen vitsailuketjuun. Keskusteluketjun pääaiheena oli maakuntauudistuksen järjettömyys, hän kertoo.

– Olen hirvittävän pahoillani, että sanoin niin hirvittävän julmasti ja rumasti, koska eihän kenellekään todellakaan pitäisi noin sanoa.

Hän sanoo, ettei voi puolustella tai selitellä kommenttiaan millään tavalla.

– Kommenttini oli inhottava ja sydämetön.

Ei mitään maakuntien ihmisiä vastaan

Diarra korostaa, että hänellä ei ole mitään maaseutua vastaan. Hän on itse syntyperäinen helsinkiläinen, mutta hän kertoo viettäneensä aikaa maaseudulla ja opiskelleensa Jyväskylässä. Hänellä on esimerkiksi ystäviä maaseudulla, ja hänen aviopuolisonsa on kotoisin maaseudulta Tammelasta.

– Kaupunki ei tule toimeen ilman maaseutua eikä maaseutu selviä ilman kaupunkia. Mutta toinen asia on, haluaisinko itse muuttaa maaseudulle. En missään nimessä, en todellakaan! Olen käynyt siellä, ja se ei ole minua varten.

Diarra myöntää, että ilmaisee asiat usein kärkkäästi ja voimakkain sanankääntein. Hän kuitenkin kertoo ajatelleensa, että voisi yksityisellä Facebook-seinällään viljellä myös huumoria.

– Huumorihan on laji, jossa voi epäonnistua. Minusta tämä on selvä hetki, jolloin oma huumorini on epäonnistunut. Kyllä varmasti voi saada heittää vähän vitsejäkin, mutta silloin pitää miettiä, mikä on oikea foorumi mustaan huumoriin ja onko sille paikkaa somessa. Ehkä sille ei ole, hän pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?