Kotimaa

Eläintenpitokiellossa olevalla ihmisellä voi hyvin olla lemmikkejä kotonaan – syynä laki ja valvonnan hankaluus

Julkaistu:

Eläintenpitokielto
Kiellon valvonta on viranomaisille konstikasta.
Eläintenpitokiellossa olevalla ihmisellä voi hyvin olla lemmikkejä kotonaan. Syy on sekä laki itse että eläintenpitokiellon valvonnan hankaluus.

Muun muassa kankeat tietojärjestelmät voivat olla este eläintenpitokiellon noudattamisen valvonnalle, sanoo ylikomisario Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta.

Nykyään viranomaiset voivat katsoa henkilötunnuksen perusteella, onko henkilö eläintenpitokiellossa. Kätevintä olisi, jos tietojärjestelmistä näkisi vaikka koko kunnan tai poliisilaitoksen alueen eläintenpitokiellot, Pihajoki sanoo.

Kotirauha suojaa

Eläintenpitokieltoa valvotaan käytännössä silloin, kun viranomaisella on muutakin asiaa ihmisen kotiin ja jos tuolla käynnillä herää epäilys eläinten huonosta kohtelusta. Kieltoa valvotaan myös poliisille tulleiden ilmoitusten perusteella. Ilmoitus voi tulla valvontaeläinlääkärille tai poliisille vaikka naapurilta tai tuttavalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotirauhan suojan vuoksi viranomainen ei voi mennä kenenkään luo vain tarkastaakseen, pidetäänkö siellä eläimiä. Kotikäyntiä varten tarvitaan näyttöä, Pihajoki sanoo.

Mikään ei myöskään estä eläintenpitokiellossa olevan ihmisen kanssa samassa asunnossa asuvaa ihmistä ottamasta eläimiä. Tämän esimerkiksi Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY mainitsee yhdeksi lain puutteeksi.

Poliisihallituksen Pihajoen mukaan näissä tapauksissa viranomaisen ainoa mahdollisuus on pyrkiä varmistumaan siitä, että kiellossa oleva ihminen ei ole vastuussa eläinten hyvinvoinnista.

Laista halutaan tiukempi

SEY vaatiikin eläintenpitokiellon toteutumista edistäviä muutoksia eläinsuojelulakiin, jota ollaan nyt uudistamassa. Maa- ja metsätalousministeriö kyseli kansalaisilta näkemyksiä eläinsuojelulain uudistamistarpeista, kun lakia alettiin uudistaa.

Vastaajat saivat vapaamuotoisesti kertoa, mitä lainsäädännössä pitäisi parantaa. Noin neljäsosa 600 vastaajasta vaati nykyistä kovempia tuomioita eläinsuojelurikoksista. Moni myös vaati pitkiä, jopa elinkautisia eläintenpitokieltoja.

Nyt eläintenpitokieltoon määrätään yleensä törkeästä eläinsuojelurikoksesta, mutta joskus myös perusmuotoisesta.

Myös SEY:n mukaan eläintenpitokieltoja määrätään liian vähän ja liian lyhyiksi ajoiksi. Kielto voidaan myös rajata vain tiettyyn eläinlajiin, toiminnanjohtaja Kati Pulli luettelee järjestelmän puutteita.

– Systeemin pitäisi olla tiukempi, Pulli sanoo.

Oikeusrekisterikeskuksen mukaan Suomessa on eläintenpitokielto noin 400 ihmisellä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt