Ex-ministeri Heidi Hautala kuultavaksi oikeuteen – yhtiöt vaativat ulkoministeriöltä lähes 2 miljoonaa euroa

Suomalaisyhtiöt syyttävät ex-kehitysministeri Heidi Hautalan 5 miljoonan euron kehitysapupäätöstä virheelliseksi. Käräjäoikeuden riita-asiassa vastaajana on ulkoministeriö.

Maanantaina alkaa Helsingin käräjäoikeudessa riita-asian pääkäsittely, jossa kaksi yhtiötä vaatii korvauksia ulkoministeriöltä. Ex-kehitysministeri, europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) on kuultavana oikeudessa korkotukipäätöksestä Vietnamin jätteenkäsittelylaitokselle.

3.11.2017 21:09

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa maanantaina pääkäsittely jo vuodesta 2012 vireillä olleessa riita-asiassa, jossa kaksi suomalaista yritystä Bafo cc Oy ja Kron Plastic Ab vaativat Suomen valtiolta korvauksena noin 1,8 miljoonaa euroa korkoineen. Vastaajana riita-asiassa on Suomen ulkoministeriö.

Riita koskee Vietnamin South Binh Duongin jätteenkäsittelylaitoksen rakentamista, johon Suomen ulkoministeriö myönsi vuonna 2011 enintään 5,1 miljoonan euron arvoisen korkotuen silloisen kehitysministerin ja nykyisen europarlamentaarikko Heidi Hautalan (vihr.) päätöksellä.

Suomalaisyritysten mukaan päätös tehtiin virheellisin perustein. Helsingin käräjäoikeuden asiasta laatiman yhteenvedon mukaan Hautala on kutsuttu oikeuteen kuultavaksi todistelutarkoituksessa osana vahingonkorvausta hakevien yhtiöiden henkilötodistelua. Hautalaa on määrä kuulla Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.

Heidi Hautala oli kehitysministerinä Kataisen (kok.) hallituksessa vuosina 2011-2013. Keskellä Jutta Urpilainen (sd.).

Vietnamilainen yhtiö kilpailutti jätteenkäsittelylaitosta koskevan hankkeen tarjoajien kesken vuonna 2011. Ilman hanketta jääneiden Bafon ja Kron Plasticin (KP) mukaan kilpailutuksen voitti suomalaisen ja vietnamilaisen yrityksen yhteenliittymä.

Bafon ja KP:n mukaan tämä rikkoi tarjousasiakirjojen vaatimusta siitä, että tarjoaja on suomalainen yhtiö tai yhteenliittymä. Bafon ja KP:n mielestä kilpailutuksen voittaneelta yritykseltä puuttuivat tarjousasiakirjoissa vaaditut referenssit sekä riittävät varat ja liikevaihto. Lisäksi ne arvioivat ulkoministeriön puoltaneen kilpailutuksessa valitun yhtiön valintaa kirjeessä, jonka ministeriö lähetti vietnamilaiselle hankevastaavalle.

Kanteen takana olevien yhtiöiden mukaan ulkoministeriön olisi pitänyt jättää korkotuki myöntämättä puutteiden vuoksi. Yhtiöt katsovat, että ne olisivat tulleet valituiksi hankkeeseen, jos ulkoministeriö olisi toiminut määräysten mukaan.

Helsingin käräjäoikeuden yhteenvedon mukaan kuuluu asian pääkysymyksiin, onko ministeri Hautalan tekemä korkotukipäätös tehty kantajien väittämällä tavalla väärin perustein ja onko mahdollisesti virheellinen korkotukipäätös ja ulkoministeriö voineet aiheuttaa vahinkoa kanteen takana oleville yrityksille.

Ulkoministeriö on kiistänyt kantajien kaikki vaatimukset perusteettomina ja vaatinut niiden hylkäämistä. Ulkoministeriön oikeuteen toimittaman vastauksen mukaan kehitysmaissa käynnistettävät projektit rahoitetaan luotolla, jonka valtionyhtiö Finnvera takaa selvitettyään ensin hanketta.

Ulkoministeriö rahoittaa hankkeen luoton korkoa. Ulkoministeriö kertoi vastauksessaan, että se tekee päätöksen korkotuesta vasta, kun Finnvera on selvittänyt luottokelpoisuuden ja muun muassa vaaditun kotimaisuusasteen.

Ulkoministeriön mukaan vietnamilainen hankeomistaja on vastannut yksin tarjouskilpailusta eikä ministeriö ole puoltanut minkään sen osanottajan valintaa tai ratkaissut kilpailun tulosta. Ministeriön mukaan asia kuuluu riitauttaa Vietnamin hankintalain perusteella Vietnamissa.

Bafon ja ulkoministeriön edustajat eivät halunneet kommentoida asiaa Ilta-Sanomille. Kuultavaksi kutsuttu ex-ministeri Hautala ei halunnut ottaa kantaa asiaan ennen käsittelyä.

Ulkoministeriön viestinnän mukaan Hautalan tekemän korkotukipäätöksen kustannukset jäävät päätöksessä mainittua reilua 5 miljoona euroa alemmiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?