Uskomaton salasuunnitelma talvisodan ajalta: suomalaiset oli määrä lähettää Neuvostoliiton pelossa laivoilla Alaskaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uskomaton salasuunnitelma talvisodan ajalta: suomalaiset oli määrä lähettää Neuvostoliiton pelossa laivoilla Alaskaan

Neuvostomiehityksen pelko sai Yhdysvallat pohtimaan kaikkien suomalaisten siirtämistä turvaan peräti Alaskaan saakka. Suomalaisten työllä ja sisulla syntyisi pohjoinen osavaltio, Finalaska.

3.11.2017 13:29

Mitä tapahtuisi, jos Neuvostoliitto valtaisi Suomen? Uhkaa pohdittiin toden teolla toisen maailmansodan aikana aina Yhdysvalloissa asti.

Pahimmaksi huoleksi nousi pelko siitä, että Neuvostoliitto veisi Suomen itsenäisyyden ja tyhjentäisi koko maan. Se olisi käytännössä tarkoittanut etnisiä puhdistuksia, jopa kansanmurhaa.

Yhdysvalloissa mietittiin kuumeisesti, miten pieni Suomen kansa saataisiin turvaan. Vuosien 1940–1944 aikana syntyi uskomattomalta kuulostavia suunnitelmia: esitettiin jopa, että suomalaispakolaiset siirrettäisiin Alaskaan laivoilla Pohjois-Norjan satamien, esimerkiksi Narvikin ja Hammerfestin, kautta.

Suomalaiset olisivat luonnollinen valinta pohjoisen Alaskan asuttajiksi, Alaskan, joka kärsi väestökadosta. Kolmen miljoonan suomalaisen tehtävä olisi rakentaa ja kehittää Alaskaa niin, että territorion asemassa olevasta alueesta tulisi viimein osavaltio, Finalaska.

Siirtosuunnitelmia laati suuri joukko yhdysvaltalaisia laidasta laitaan, poliitikoista, viranomaisista ja tutkijoista tavallisiin, huolestuneisiin kansalaisiin. Talvisodassa taistellut pieni Suomi sai runsaasti sympatiaa osakseen.

Siirretäänkö koko kansakunta?

Historiantutkija Henry Oinas-Kukkosen viime viikolla ilmestynyt kirja, Finalaska – unelma suomalaisesta osavaltiosta, käsittelee näitä suunnitelmia.

Oinas-Kukkonen tutustui suunnitelmiin ensimmäisen kerran vuonna 2001, Kaliforniassa, Hoover-instituutin arkistossa.

– Etsin Suomeen liittyvää aineistoa, kun huomasin erikoisen asiakirjaotsikon. Ajattelin, että nyt on kyseessä kumma juttu, josta en ollut ikinä ennen kuullutkaan. Löytö hämmästytti, todella.

Asia piti selvittää perinpohjaisesti. Vuosien kuluessa Oinas-Kukkonen on tutustunut suunnitelmien historiallisiin taustoihin, eikä ajatus enää kuulosta yhtä tyrmäävältä.

Selvisi, ettei kyse ole suinkaan yhdestä suunnitelmasta, vaan monista eri esityksestä. Tarkoitus oli kaikissa sama, siirtää suomalaisia Alaskaan. Suunnitelmien yksityiskohdat poikkesivat kuitenkin toisistaan.

– Muun muassa se, kuinka paljon suomalaisia siirrettäisiin, vaihteli eri suunnitelmien välillä suurestikin. Joissakin puhuttiin kymmenistä tuhansista, osassa kokonaisen kansakunnan siirtämisestä.

Merkittävin suunnitelma oli nuorten amerikkalaisälykköjen Robert Blackin ja Leonard Suttonin käsialaa. Kaksikko esitti vuoden 1940 helmikuussa suunnitelman nimeltä Finns for America’s Finland.

– Samoihin aikoihin Suomella alkoi mennä talvisodassa heikosti ja Neuvostoliiton läpimurto alkoi häämöttää. Noin kuukauden kuluttua siitä oli pakko tehdä rauha, Oinas-Kukkonen sanoo.

Taustalla monenlaisia motiiveja

Suomalaisten siirtäminen Alaskaan oli tarkkaan mietitty tavoite. Toisen maailmansodan vuosina Alaskassa asui vain noin 60 000 ihmistä, alueella, joka on pinta-alaltaan neljä tai viisi kertaa Suomen kokoinen.

Alueelle piti saada uusia asukkaita ensisijaisesti maatalouden kehittämistä varten.

Sitä paitsi, Oinas-Kukkonen tähdentää, Alaskassa eli jo tuolloin joukko suomalaisia.

– Suomalaisilla oli hyvä maine. He olivat jo osoittaneet amerikkalaisille, mistä puusta heidät on veistetty. Suomaisten todellinen merkitys oli paljon suurempi, kuin mitä tilastot kertoivat.

Toisaalta Alaskan puolustamiseen piti saada väkeä nopealla aikataululla. Pelättiin, että Alaskaan hyökkää joko Neuvostoliitto tai Japani.

– Se ei ollut mitenkään kaukaa haettu pelko, sillä Japani lopulta hyökkäsi Alaskaan ja miehitti kaksi saarta vuonna 1942. Amerikkalaiset pystyivät valtaamaan saaret takaisin vasta seuraavana vuonna.

Evakuointisuunnitelmat unohdettiin, kun ilmeni, että uhkakuvat eivät onneksi toteutuneetkaan, huoli hävisi ja alkoi jälleenrakentamisen aika.

Lopulta suunnitelmat hautautuivat arkistojen uumeniin.

Täysin salassa ne eivät kuitenkaan olleet:

– Suomen-lähetystössä asia tunnettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?