Tienaatko enemmän vai vähemmän kuin ikäisesi? Tilasto paljastaa!

Tulot nousevat keskimäärin 50-vuotiaaksi asti, sen jälkeen ne alkavat laskea.

2.11.2017 6:06

IS keräsi Tilastokeskukselta kaikkien tuloja vuonna 2015 saaneiden tiedot. Tiedot jaettiin ikäryhmittäin siten, että nuorin ryhmä ovat alle 25-vuotiaat. Tilastossa ovat mukana kaikki valtionveronalaiset tulot.

Nuorilla tuloja on luonnollisesti vähän, keskimäärin vain 752 euroa kuussa. Verojen ja maksujen jälkeen käteen jää nuorille vain 664 euroa kuukaudessa. Tästä tilastosta täytyy muistaa, että nuorissa saattaa olla mukana myös lapsia, jotka tienaavat ehkä vain muutaman euron vuodessa. Eli he laskevat nuorten keskituloa selvästi.

Opiskelijat tienaavat usein vähän, mutta koulutus tarkoittaa usein parempaa tuloa työuralla.

Kolmekymppiset pääsevät jo lähelle suomalaisten keskituloa. Jos katsotaan vain verotettavaa tuloa, se oli vuonna 2015 yhteensä 2 396 euroa kuukaudessa, siis bruttona. Käteen siitä jää keskimäärin 1 852 euroa.

Tulohuippu Suomessa saavutetaan keskimäärin 45–54-vuotiaina, jolloin keskimäärin tienataan jo yli 3 550 euroa kuussa, mutta verojakin maksetaan keskimäärin 848 euroa joka kuukausi.

Ikääntyneillä keskitulot ovat selvästi työssä käyviä ikäluokkia pienemmät. Bruttona yli 64-vuotiaat saavat verotettavia tuloja reilut 1 900 euroa kuussa. Erityisesti tässä ryhmässä täytyy muistaa, että muutamakin superrikas nostaa keskiarvoa selvästi. Todellinen, mediaanitulo on huomattavasti tätä lukua pienempi. Suomalaisten keskieläke oli vuonna 2015 noin 1 613 euroa kuukaudessa.

Katso tästä linkistä, kuinka moni Suomessa tienaa enemmän kuin sinä.

Kaikkien yli 100 000 euroa ansio- tai pääomatuloina vuonna 2016 tienanneiden suomalaisten tulot näet täältä.

Kaikki jutut suomalaisten tuloista ja veroista löydät täältä.

Oheisella videolla kerrotaan, kuinka kuka tahansa voi etsiä suomalaisten verotietoja IS.fi:n verokoneesta ja verotoimistosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?