Kommentti: ”Naarasleijona” Hymy Lahtisen elämä oli kuin jännityselokuvasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: ”Naarasleijona” Hymy Lahtisen elämä oli kuin jännityselokuvasta

Miehensä rinnalla valtavan lehti-imperiumin luoneen Hymy Lahtisen elämä oli kaikkine käänteineen kuin jännityselokuvasta, kirjoittaa toimittaja Jussi Niiranen.

2.11.2017 4:15

Merkittävällä tavalla suomalaiseen mediamaailmaan vaikuttanut Hymy Lahtinen on kuollut. Kuolema vahvistettiin Ilta-Sanomille tiistaina Lahtiset-yhtymästä. Hän oli kuollessaan 87-vuotias.

Lehtikeisarinna Hymy Lahtinen (1930–2017) sai koulutyttönä lempinimen Naarasleijona. Hän osoittautui lempinimensä arvoiseksi, kun myöhemmin alkoi taistelu Lahtisen perheen jättiomaisuudesta. Hymy oli hyvä pitämään puoliaan Maija Lahtista vastaan.

Tuleva lehtikeisari Urpo Lahtinen (1931–1994) oli tyhjätasku maailmankiertäjä keksiessään Hollannista idean kaupunkilehdestä. Hän perusti Tamperelaisen, ja se oli melkoisen lehti-imperiumin alkusoitto. Hymy oli mukana kuvioissa muun muassa jakelemassa lehteä kaupunkilaisten postiluukkuihin.

Urpo Lahtinen nimesi Hymy-lehden ensimmäisen vaimonsa mukaan.­

Hymy kasvoi suureksi

Pari vuotta myöhemmin, 1959, näki päivänvalon Hymy-lehti, jonka levikki oli parhaimmillaan yli puoli miljoonaa. Hymy oli väkilukuun suhteutettuna maailman suurin lehti. Lehden nimen alkuperää ei tarvitse arvailla.

Parhaimmillaan Lahtisten imperiumissa oli 60 lehteä ja 300 työntekijää. Urpo Lahtinen oli aikamoinen boheemi, ja meno firmassa oli enemmän tai vähemmän vallatonta.

– Hymy Lahtinen oli se, joka piti firman pystyssä. Hymy piti huolta, ettei talon rahoja hassattu maailman tuuliin, muistelee muuan yhtiön veteraani.

– Minulla on maine, että olen kauhean nuuka. Tänäänkin olin joululounaalla pankissa ja sain siellä ilmaisen ruuan, sanoi Hymy Lahtinen IS:lle erään joulun alla.

Urpo ja Hymy Lahtisen tiet erosivat jo 1970-luvulla. Hymyllä oli miesystävä, ja Urpon graniittilinnassa vieraili monen näköistä missiä, tunnetuimpana vuoden 1970 Miss Suomi Ursula Rainio, jonka Urpo sittemmin mustasukkaisuuden puuskassa lemppasi pihalle.

Parikymmentä vuotta Lahtiset elivät erossa, mutta virallisia eropapereita ei tehty. Syynä oli se, että Urpo omisti Lehtimiehet Oy:sta 66 prosenttia ja Hymy Lahtinen omisti yhden prosentin. Jos olisi tehty ositus, omistukset olisi laskettu yhteen ja pantu puoliksi. Hymy olisi saanut jättipotin.

Hymy Lahtinen kuvattuna vuonna 2000.­

Yksityisetsivä asialle

Vuonna 1990 kenkäsuvun Tero Palmroth esitteli Urpo Lahtiselle Kaivohuoneen tiskillä erään Maija Tynellin. Urpo oli myyty mies. Hän vei Maijan loma-asunnolleen Marbellaan, ja kertoi sieltä palattuaan tavanneensa elämänsä naisen.

– Urpo näytti kuin ensi kertaa rakastuneelta, kertoi Urpo Lahtisen perheystävä laulaja Laila Halme.

Hymy Lahtisella oli selvä käsitys Maija Tynellin, tulevan Maija Lahtisen aikeista.

– Maija putsaa Urpon viimeistä paidannappia myöten, Hymy Lahtinen totesi IS:lle.

 Hymy Lahtinen oli se, joka piti firman pystyssä. Hymy piti huolta, ettei talon rahoja hassattu maailman tuuliin.

Hymy oli koulussa saanut lempinimen Naarasleijona. Mihinkähän moinen lempinimi perustui?

– Herttainen hymy kätki alleen määrätietoisen, omastaan kiinni pitävän, tarpeen tullen hyökkäykseen valmiin nuoren naisen, kertoo kirjailija Kalevi Kalemaa teoksessaan Hymyn maa.

Hymy Lahtinen vertasi taistelua Lahtisten omaisuudesta sodankäyntiin. Hän kertoi IS:lle pitävänsä tapahtumista sotapäiväkirjaa.

Hymy Lahtinen laittoi Urpon ja Maijan perään yksityisetsivän. Villa Urpossa oli Hymyn palkkaama vakooja, joka sai potkut kiinni jäätyään. Myös Urpon työmaalla oli Hymyn tiedottaja. Hymy oli perillä Urpon ja Maijan aikeista.

Avioero 1991

Keväällä 1991 Urpo Lahtinen sai Espanjassa aivoinfarktin ja halvaantui loppuelämäkseen. Urpon sydänkin pysähtyi, mutta mies saatiin vielä elvytettyä henkiin.

Urpo lennätettiin hoitoon Taysiin, ja Maija Tynell hommasi potilasta hoitamaan huippukalliin venäläisen ihmeparantajan Tsuna Davidasvilin. Tässäkään tapauksessa ei ihmeparantumista nähty.

Yhtenä päivänä nähtiin sen sijaan se, kun Hymy Lahtinen ampaisi tuulispäänä sairasvuoteen äärelle ja julisti:

– Huorat ulos! Minä olen vihitty vaimo.

Vihittynä vaimon oleminen päättyi Hymyn osalta elokuussa 1991. Kaksi viikkoa myöhemmin vihityn vaimon rooliin siirtyi Maija Tynell.

Vähän myöhemmin Urpo Lahtinen allekirjoitti neljä testamenttia, joissa edunsaajaksi oli merkitty Maija Lahtinen ja Urpo ja Maija Lahtisen säätiö.

Urpo Lahtinen kuoli lokakuussa 1994. Mutta oliko testamentissa ilmaistu viimeinen tahto pätevä?

Hymy Lahtisella oli oma käsitys testamentin pätevyydestä.

– Kun Urpo sairastui, hänelle lyötiin kynä kouraan ja sanottiin, että nimi tuohon, Hymy Lahtinen totesi IS:lle.

Urpo ja Hymy Lahtisen poika Jeppe Lahtinen.­

Taistelu sadoista miljoonista

Kaikki oikeusasteet Korkeinta oikeutta myöten päätyivät samalle kannalle. Urpo Lahtinen ei ollut oikeustoimikelpoinen testamentit tehdessään.

Urpo Lahtisen kuolinpesässä on riittänyt jaettavaa ja taisteltavaa.

Kun firman lehtien julkaisuoikeudet myytiin 1988 Yhtyneille Kuvalehdille (nykyinen Otavamedia), hinta oli tiettävästi 300 miljoonaa markkaa.

Lahtisten kannalta se oli hyvä kauppa. Siinä menivät vain lehdet. Lahtisille jäivät kivitalot Tampereen keskustassa, kirjapaino Helprint ja Tahkovuoren hiihtokeskus.

Kun Helprint aikanaan myytiin, hinta oli tiettävästi 500 miljoonaa markkaa. Maija Lahtisen epäiltiin vieneen rahoista 18 miljoonaa, mutta syyteoikeus meni juuri vanhaksi.

Draama jatkuu edelleen

Hymy Lahtinen ja poikansa Jeppe ovat voittaneet kaikki Maija Lahtista vastaan nostetut oikeusjutut 6–0.

Hymyn välit Maija Lahtiseen olivat jäätävät.­

Kesällä 2005 Maija Lahtinen tuomittiin maksamaan Urpo Lahtisen kuolinpesälle vahingonkorvausta 5,5 miljoonaa euroa. Lisäbonuksena tuli 2 vuoden 9 kuukauden vankeustuomio. Tuomion syynä oli se, että Maija Lahtinen oli vienyt 34 miljoonaa markkaa kuolinpesän rahoja Sveitsiin. Sinne Maija karkasi itsekin vankeustuomiota pakoilemaan.

Lopullista pistettä tällä tarinalle ei ole vielä laitettu. Miten draama jatkuu, sitä naarasleijona Hymy Lahtinen ei ole enää näkemässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?