Kotimaa

Islam-tutkija kutsuttiin Helsingin yliopistoon – raiskaussyytökset muuttivat suunnitelmat

Julkaistu:

Tunnetun islam-tutkijan Tariq Ramadanin oli määrä puhua yliopiston keskustelutilaisuudessa 10.11., mutta yliopisto joutui siirtämään tilaisuuden ajankohtaa sen jälkeen, kun kaksi ranskalaisnaista syytti tutkijaa raiskauksista.
Helsingin yliopisto on perunut ja siirtänyt järjestettäväksi myöhemmin keskustelutilaisuuden, johon oli kutsuttu puhujaksi tunnettu sveitsiläissyntyinen islam-tutkija, Oxfordin yliopiston professori Tariq Ramadan. Keskustelutilaisuudessa piti pohtia sitä, mitä annettavaa islamilla on radikalisoitumisen ehkäisemiseen. Syynä tilaisuuden lykkäämiseen on se, että kaksi ranskalaisnaista syyttää tutkijaa raiskauksesta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kirkko ja kaupunki -lehti.

New York Timesin mukaan toinen syytöksiä esittäneistä naisista, aktivisti ja kirjailija Henda Ayari teki rikosilmoituksen kaksi viikkoa sitten. Toinen, nimettömänä pysyttelevä 45-vuotias ranskalaisnainen kertoo tehneensä rikosilmoituksen Ramadanista viime viikon torstaina. Kumpikin nainen kertoo keskustelleensa Ramadanin kanssa ensin Facebookissa. Myöhemmin Ramadan oli kutsunut naiset keskustelemaan uskonnosta hotellihuoneeseensa, missä hän oli naisten mukaan hyökännyt heidän kimppuunsa. Naisten mukaan tutkija oli hyökkäyksen jälkeen uhkaillut heitä ja heidän perhettään.

– Hän kirjaimellisesti hyökkäsi kimppuuni kuin villieläin, Ayari sanoi Ranskan television haastattelussa BBC:n mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ramadan on kiistänyt syytökset ja kertoo Facebook-sivuillaan nostaneensa kanteen toista naista vastaan kunnianloukkauksesta. Ramadan aikoo nostaa samanlaisen kanteen myös toista naista vastaan.

Yliopisto: Pidämme syytöksiä hyvin vakavina

Helsingin yliopisto joutui siirtämään tilaisuuden ajankohtaa, kun uutiset ranskalaisnaisten syytöksistä alkoivat levitä.

– Olemme siirtäneet tilaisuutta myöhemmäksi, kunnes kansainvälisessä mediassa esille nousseet seksuaalista häirintää ja raiskauksia koskevat syytökset on selvitetty. Mutta emme ota kantaa syytöksiin, koska hän on juridisesti syytön, kunnes toisin todistetaan, kertoo varajohtaja Virpi Mäkinen Suomen Akatemian huippuyksiköstä Järki ja uskonnollinen hyväksyminen.

Mäkisen mukaan syytökset ovat kuitenkin niin vakavia, että tilaisuus päätettiin siirtää myöhempään ajankohtaan, kunnes asia on selvitetty.

– Teimme päätöksen noin päivä sen jälkeen, kun saimme tietää syytöksistä sosiaalisen median kautta. Pidämme syytöksiä hyvin vakavina. Häntä syytetään väkivaltaisista raiskauksista, Mäkinen sanoo.

Aiempi Suomen-vierailu nostatti niin ikään kohun

Mäkisen mukaan Ramadan ei ollut ainoa puhuja keskustelutilaisuudessa, joka piti alun perin järjestää perjantaina 10. marraskuuta. Mäkinen huomauttaa, että yliopisto oli kutsunut Ramadanin Suomeen, koska hän on maailmankuulu, kansainvälisesti arvostettu islam-tutkija.

– Hän on ollut Britanniassa hallituksen tasolla uskonnonvapauden ja islamin asiantuntijana. Hänet on monena vuonna valittu sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon maailmassa. Hän on ollut tutkijoiden keskuudessa arvostettu, mutta nämä syytökset tietysti mustamaalaavat hänen uraansa, oli hän sitten syyllinen tai ei.

Kirkko ja kaupunki -lehden mukaan Tariq Ramadan vieraili Suomessa viimeksi vuonna 2006, jolloin nousi polemiikkia Ramadanin yhteyksistä Muslimiveljeskuntaan. Ramadan on Muslimiveljeskunnan perustajan Hassan al-Bannan lapsenlapsi. Muslimiveljeskunta on kiistanalainen islamistiverkosto, jonka luokittelemista terrorijärjestöksi Iso-Britannia ja Yhdysvallat harkitsevat.