Teemu Laajasalo, 43, on nyt Suomen nuorin piispa – show-ura on takana, mutta huumori ei jää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Teemu Laajasalo, 43, on nyt Suomen nuorin piispa – show-ura on takana, mutta huumori ei jää

Helsingin hiippakunnan uusi piispa Teemu Laajasalo lupaa kuunnella etenkin maan hiljaisia.

Helsingin seuraavaksi piispaksi valittu Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo 31. lokakuuta 2017.­

31.10.2017 21:28

Helsingin hiippakunnan uusi piispa Teemu Laajasalo, 43, lupaa pyrkiä virassaan kuuntelemaan.

– Piispan tehtävänä on erityisesti kuunnella maan hiljaisia, sanoo Laajasalo.

– Haluaisin aluksi kuunnella isosti ja vasta sitten puhua isosti. Se on itselleni erityinen tavoite, sillä olen kova poika puhumaan, hän myöntää.

Laajasalo aloittaa piispan viran hoitamisen keskiviikkona. Virkaanvihkimismessu on kuitenkin vasta 12. marraskuuta. Laajasalo seuraa piispana Irja Askolaa, joka jää eläkkeelle.

Teemu Laajasaloa on luonnehdittu liberaaliksi, mutta myös kaappikonservatiiviksi. Omasta mielestään hän ei ole eikä ole ollutkaan missään kaapissa.

– Olen ollut aina liberaali. Samalla olen halunnut puhua sen puolesta, että myös konservatiiveilla olisi tilaa kirkossa. Tunnistan itsessäni kuuliaisen kirkon rakastajan ja palvelijan, haluan että kirkko voisi hyvin, hän sanoo.

Laajasalon oma kristillisyys on lapsuudenkodin peruja. Iltarukous, pyhäkoulu ja lasten hengelliset laulut ovat kantaneet pitkälle aikuisuuteen.

Kirkon tehtävä on kertoa taivaasta

Laajasalo siirtyy piispaksi Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherran paikalta. Kallion kaupunginosassa kirkkoon kuuluvien osuus asukkaista on pienimpiä Helsingissä ja koko Suomessa.

– Kallion seurakunnassa kuitenkin tapahtuu paljon. Siellä on ovet auki, siellä on mieletön määrä seurakuntalaisia tekemässä työtä, Laajasalo kehuu.

Uudella piispalla ei ole yksinkertaista reseptiä siihen, miten evankelisluterilaisen kirkon jäsenmäärä saataisiin nousuun tai ainakin lasku pysähtymään. Yhtä ja toista hän on kuitenkin pohtinut.

– Kasvavia kirkkoja yhdistää se, että ne ovat tosissaan. Ne kertovat Jeesuksesta, ja ne ovat todella kiinnostuneita ihmisistä. Niissä ihmiset tunnetaan, ihmiset osallistuvat ja jaetaan arjen murheita, luonnehtii Laajasalo.

– Viime kädessä kirkon tehtävä on kertoa taivaasta ja siitä, miten sinne pääsee, hän tiivistää.

Huumori antaa perspektiiviä

Teemu Laajasalon valmennuskurssiyrityksen asiat nousivat julkisuuteen pian sen jälkeen, kun hänet oli valittu piispaksi. Laajasalo pyöritti yritystä papin töiden ohella useita vuosia, mutta myi sen koulutusliiketoiminnan vuonna 2013. Yritykselle jäi noin 250 000 euron velat pankille. Arvonlisäveroja on karhuttu ulosotonkin kautta.

Laajasalo rypistää otsaansa.

– Yrityksen velan hoidosta on sovittu pankin kanssa. Jotkut maksut on maksettu viiveellä. Velkojen taustalla on epäonnistunut laajennushanke, hän sanoo.

– Kyllä siitä jäi myös paljon ymmärtämystä siitä, mitä iloja ja suruja yrittämiseen liittyy.

Teemu Laajasalon henkilöhistoriaan kuuluu myös esiintymistä monissa televisio-ohjelmissa, muun muassa satiirisessa YleLeaksissa. Viimeisistä esiintymisistä on puolisentoista vuotta, eikä Laajasalo aio piispan viran ohella tehdä komediaa.

– Yksi kirkon haaste on näkymättömyys, harmaus ja byrokraattisuus. Jos joku ihminen on naamaltaan tunnettu, se voisi olla plussaa. Omalla kohdallani saldo televisiotyöstä jäi plussan puolelle, olen saanut ihania ystäviä, sanoo Laajasalo.

Show-ura on takana, mutta huumoria ei jätetä.

Paljasjalkainen helsinkiläinen on Suomen nuorin piispa

– Huumori etäännyttää ja antaa perspektiiviä vaikeisiin asioihin. Se on terapeuttista, tiivistää Teemu Laajasalo.

–Teemu Laajasalo syntyi 10. heinäkuuta 1974 Helsingissä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Itäkeskuksen kielilukiosta 1993.

–Valmistui teologian maisteriksi ja vihittiin papiksi vuonna 1997.

–Työskennellyt Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa ja Kallion seurakunnassa, Kallion kirkkoherrana vuodesta 2013.

–Valmistui kasvatustieteen tohtoriksi vuonna 2001. Väitöskirjan aihe oli seksuaalisuuden käsittely lukion oppikirjoissa.

– Didaktiikan, erityisesti uskonnon didaktiikan yliopistolehtorina Helsingin yliopistossa vuosina 2000–01.

–Agricola-liikkeen toiminnanjohtajana vuosina 2008–2012. Sen taustavoimina ovat Helsingin seurakuntayhtymä, Tuomasmessu ja HelsinkiMissio.

–Mukana useissa televisio-ohjelmissa vuosina 2002–16.

– Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta.

–Teemu Laajasalosta tulee 43-vuotiaana Suomen nuorin piispa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?