Kysyimme kadulla tavallisilta suomalaisilta ”paljonko tienaat” – Raimo pudotti summan ilmeenkään värähtämättä

Tulojen kysyminen voi tuntua tungettelevalta, vaikka henkilöverotuksen tiedot ovatkin julkisia. Kysyimme Helsingissä ohikulkijoilta, paljonko he tienaavat.

31.10.2017 20:36

Tulojen kyseleminen voi tuntua hyökkäävältä tai suorastaan röyhkeältä ajatukselta, mutta ohikulkijat suhtautuvat aiheeseen rauhallisesti. Osa suostuu avaamaan tulojaan hyvinkin tarkasti.

Artikkelin videosta näet ohikulkijoiden reaktiot, kun Ilta-Sanomat kysyi suoraan tulotietoja.

Helsinkiläinen Raimo Asikainen kertoo avoimesti tienaavansa vuodessa noin 50 000 euroa. Tulojen tiedustelu ei tunnu Asikaisesta ahdistavalta. Hän ei myönnä seuraavansa julkisia verotietoja koskevaa uutisointia.

– En oikeastaan seuraa. Se on aivan yhdentekevää.

Äitiyslomalla ollut Anri Veisterä osaa arvioida tulonsa suunnilleen, satasten tarkkuudella.

– Olen äitiyspäivärahoilla. Olisikohan noin tonni yhteensä kaikista tuista. Suomessa pitäisi olla tungettelevaa kysyä, eikä lainkaan tavan mukaista. Ei se (kysyminen) minua haittaa. Olen tienannut joskus paljon ja nyt tienaan vähän, Veisterä summaa.

Juha Kerttula Järvenpäästä pitää tulonsa omana tietonaan, mutta suhtautuu kysymykseen rauhallisesti.

– Tämä olikin aika hyvä knoppi, riittävästi. Meillä Suomessa pidetään asiat omina tietoina. Ei ne naapurinkaan tulot paljon kiinnosta.

Kukaan vastanneista ei myönnä odottavansa verotietojen julkistamista kädet täristen. Tietojen julkisuudelle ei toisaalta tule kovaa kritiikkiä.

Helsinkiläinen Ilkka kertoo tienaavansa noin 2 000 euroa kuussa. Sukunimeään hän ei halua kertoa.

– Sehän on itsestä kiinni vastaako. Ei kai siinä ole salattavaa, miten valtio kerää veroja. Se on julkisvallan toimintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?