Tuomioja lyttää turvallisuuskomitean Venäjä-paperin – haukkuu tekijät ”pahauskoisiksi hölmöiksi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuomioja lyttää turvallisuus­komitean Venäjä-paperin – haukkuu tekijät ”paha­uskoisiksi hölmöiksi”

Sdp:n Erkki Tuomiojan mielestä julki tulleet uhka-arviot ovat kuin Ilkka Remeksen dekkarista.

–Natosta voi olla ja saakin mielellään olla erilaisia näkökantoja ja mitä vaan olematta jollain tavalla ”hölmö”. Mutta se että kirjoittaa fantasiaa, jonka voisi olla Ilkka Remeksen kynästä, ei ole viisasta, Erkki Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

31.10.2017 11:44

Sdp:n veteraanipoliitikko Erkki Tuomioja työnsi oman lusikkansa turvallisuuskomitean käyttämien asiantuntijoiden arvioista syntyneeseen soppaan. Tuomioja kirjoitti yhteisöpalvelu Facebookissa, että turvallisuuskomitean kokonaisturvallisuuden ennakointiverkosto on pohtinut mitä kaikkea naapuri voisi tehdä vaikuttaakseen Suomen vaaleihin.

– Paperin viimeinen kohta vaikuttamisen tavoitteista on: "Viranomaisten uskottavuuden heikentäminen". Ei sellaiseen tarvita rajan takaa tulevaa vaikuttamista. Siihen riittää ihan supisuomalainen joukko Turvallisuuskomiteaan koottuja pahauskoisia hölmöjä, hän kuittasi.

– Natosta voi olla ja saakin mielellään olla erilaisia näkökantoja ja mitä vaan olematta jollain tavalla ”hölmö”. Mutta se että kirjoittaa fantasiaa, jonka voisi olla Ilkka Remeksen kynästä, ei ole viisasta. Kysehän on myös valtion suhteesta ulkovaltoihin.

Turvallisuuskomitea antoi Helsingin Sanomien pyynnöstä julkisuuteen eilen raportin, jossa se arvioi vaaleihin ja invormaatiovaikuttamiseen liittyviä uhkatekijöitä eli sitä miten ulkomaat voivat pyrkiä vaikuttamaan esimerkiksi presidentinvaaleihin. Venäjän rooli nousi selvästi esiin analyysissa.

Uhkatekijöistä ääritapaus salamurha tai terrori-isku on vaalien vaikuttamistapojen listalla viimeisenä. Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala kyseenalaistaa komitean motiiveja ja katsoo, että pelottelulla valtiollinen elin pelaa itse Venäjän pussiin.

Tuomioja on kuohahtanut aiemminkin Venäjän liittyvissä kysymyksissä tavalla, joka puhuttanut sekä poliitikkoja että valtiotieteilijöistä esimerkiksi Jukka Tarkkaa. Presidentti Sauli Niinistö Washingtonin-vierailulla Tuomioja kertoi hävenneensä mediakysymystä siitä, auttaisiko Yhdysvallat Suomea tarvittaessa Venäjää vastaan.

Juttua täsmennetty 1.11. klo 15.57: Uhka-arviot ovat asiantuntijoiden, eivät Turvallisuuskomitean jäsenten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?