Venäjä-selvitys nosti salamurhankin tapetille – Jussi Niinistö: ”Aika raflaava”

Valtion turvallisuuselimen perustaman verkoston mukaan on uhka, että Suomen presidentinvaaleihin vaikutetaan rankoilla keinoilla.

30.10.2017 6:30

Puolustusministeriön yhteydessä toimivan turvallisuuskomitean perustama asiantuntijaverkosto on tehnyt arvioita, joissa tarkastellaan mahdollisia ulkomaisia vaikuttamistapoja ensi vuoden Suomen presidentinvaaleihin.

Helsingin Sanomien mukaan turvallisuuskomitean perustaman verkoston asiantuntijat ovat arvioineet eri keinoja, joilla Venäjä voisi vaikuttaa Suomen vaaleihin. Heidän arvioidensa perusteella jopa salamurha olisi mahdollinen vaikutustapa.

Muita mahdollisia tapoja voisivat olla muun muassa mediaoperaatiot ja tietomurrot. Asiantuntijaverkoston mukaan tärkein tavoitteista, joita Venäjällä voi olla, on saada oma suosikkinsa Suomen presidentiksi.

Turvallisuuskomitea toimii puolustusministeriön yhteydessä ja se avustaa valtioneuvostoa ja ministeriöitä.

Ilta-Sanomat kysyi puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) näkemystä turvallisuuskomitean asiantuntijaverkoston julkisuudessa olleista arvioista, joiden mukaan jopa salamurha olisi mahdollinen vaikuttamiskeino Suomen presidentinvaaleihin.

– Se on aika raflaava selvitys, Niinistö sanoi.

Sen enempää Niinistö ei halua arvioida asiantuntijaverkoston työtä.

– En ole tätä tutkimusta nähnyt enkä voi sitä näin ollen kommentoida.

Niinistön mukaan työtä ei ole tehty puolustusministerin tai puolustusministeriön toimeksiannosta tai myötävaikutuksella.

– Tämä on turvallisuuskomitean sihteeristön hybridianalyysiverkoston tekemä. Se toimii valtioneuvoston kanslian tilannekeskuksen hybridianalyysityön tukena, Niinistö sanoi.

Turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Valtonen kertoo, että asiantuntijaverkoston työn pohjalta laaditaan myöhemmin raportti.

– On meidän työtä arvioida erilaisia yhteiskuntaa koskevia turvallisuusasioita, Valtonen sanoi Ilta-Sanomille.

Valtonen mukaan julkisuuteen nousseet tiedot presidentinvaaleihin liittyvästä selvityksestä pohjautuvat keskeneräiseen työpaperiin.

Venäjän rooli on noussut esiin asiantuntijaverkoston analyysissa. Valtosen mukaan on hyvä, että työssä on noussut esiin myös hyvin epätodennäköisiä uhkia kuten salamurha.

– On moniäänisen ryhmän tehtävä tuoda esiin epätodennäköisyyksiä, niin sanottuja mustia joutsenia.

Valtosen mukaan ei ole vielä varmuutta, mitä asiantuntijoiden esiin nostamia vaikutuskeinoja päätyy raporttiin, joka tehdään tämän vuoden lopussa.

Asiantuntijaverkostoon kuuluu nelisenkymmentä jäsentä, joiden joukossa on tutkijoita, viranomaisia sekä elinkeinoelämän, järjestöjen ja median edustajia. Turvallisuuskomitea ei paljasta tarkemmin, keitä jäsenet ovat.

– Olemme sopineet heidän kanssaan, ettei nimilistaa paljasteta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?