Helsinki tuki maksuhäiriöihin päätyneitä maahanmuuttaja­järjestöjä – näin järjestöt vastaavat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsinki tuki maksuhäiriöihin päätyneitä maahanmuuttaja­järjestöjä – näin järjestöt vastaavat

Maahanmuuttajajärjestöjen mukaan ne ovat käyttäneet tukia ohjeiden mukaisesti.

Afrikkalaisten ja afrikkalais-eurooppalaisen yhdistyksen 74 euron parkkisakkokin oli päätynyt ulosottoon.­

28.10.2017 12:43

Helsingin kaupunki tuki sadoilla tuhansilla euroilla maksuhäiriöihin päätyneitä maahanmuuttojärjestöjä, Ilta-Sanomat kertoi aiemmin.

IS:n selvityksen mukaan järjestöillä jopa parkkisakot olivat menneet perintään.

Maksuhäiriöitä oli muun muassa Puntland community ry:llä. Somalialaisten työllistymisedellytysten edistämistä varten perustettu yhdistys oli saanut vuosina 2015–2017 avustusta 61 200 euroa.

Puntland Community ry:n rahastonhoitaja Abdirisak Hassain Ali kertoo IS:lle, että järjestö on käyttänyt kaupungin avustusta ohjauksen mukaisesti.

Hänen mukaansa yhdistyksen maksuja päätyi ulosottoon, koska yhdistys ei pystynyt maksamaan vuosina 2015-2016 kaikkia hallintokulut eikä toimitilan vuokria.

– Järjestö on moneen kertaan hakenut vuokratukea kaupungilta, mutta se ei ole saanut tarpeeksi.

Abdirisak Hassain Ali kertoo, että järjestö käyttää toimitilojaan työttömien työllistämiseen ja projektitoiminnan pyörittämiseen. Järjestö on etsinyt ratkaisuja kulujen pienentämiseksi.

– Nyt järjestö on maksanut suurimman osaa rästeistä yhteisön avustuksella ja muulla lahjoituksella.

Yksi avustuksen saaja on Monik ry. Se sai avustusta Helsingin kaupungilta, Raha-automaattiyhdistykseltä ja Te-toimistolta vuosina 2015–2017 yhteensä 729 200 euroa.

Helsingin kaupunki tuki sadoilla tuhansilla euroilla maksuhäiriöihin päätyneitä maahanmuuttojärjestöjä.­

Asiakastiedon mukaan yhdistyksellä oli 270 euron suuruinen maksuhäirintämerkintä 27.7.2017.

– Meidän näkemyksemme mukaan taloudessamme ei ole ongelmia, kommentoi Adan Mohamed Monik ry:stä.

Hänen mukaansa negatiivinen pääoma on vuodelta 2015.

– Silloin jäimme 1151,98 € tappiolle, koska kuluja oli hieman enemmän kuin tuloja. Tämä lyhytaikainen "kuoppa" taseessa on sittemmin poistunut.

Hänen mukaansa maksuhäiriömerkintä on ollut alun alkaen virheellinen.

– Kun merkinnästä tuli aikanaan tieto, reagoimme asianmukaisesti, ja meille on nyt ilmoitettu, että se korjataan 26.10.2017.

Sittemmin merkintä on poistunut rekisteristä. Yhdistyksen mukaan se johtui epäselvyyksistä laskutuksessa.

Helsingin kaupunki on antanut Monikille moitteita vakavaraisuudesta.

Kaupungin sote-lautakunta moitti vuoden 2016 avustusta myöntäessään Monik ry:tä heikosta omavaraisuusasteesta. Vuoden 2017 avustusta myöntäessään lautakunta antoi moitteita negatiivisesta omavaraisuusasteesta.

Kaupungin ohjeiden mukaan avustettavien yhdistysten on talouden hoidossa otettava huomioon menojen sovittaminen käytettävissä oleviin tuloihin.

Ilta-Sanomien taloustiedot järjestöistä pohjautuvat vuoden 2015 tilinpäätöksiin. Ne olivat tuoreimmat tilinpäätökset, jotka Helsingin sosiaali- ja terveysala luovutti IS:lle. Niiden perusteella myönnettiin vuoden 2017 avustukset.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Afrikkalaisten ja afrikkalais-eurooppalaisten yhdistyksen (AFAES) edustajaa kommentoimaan taloustietoja.

Yhdistys oli saanut 109 000 euroa avustusta. Asiakastiedon tietojen mukaan yhdistyksen pysäköintivirhemaksuja oli mennyt perintään.

Juttua täsmennetty 31.10. klo 10.53: Lisätty maininta siitä, että Monik ry:n maksuhäiriömerkintä on poistettu Asiakastiedon rekisteristä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?