Yrjö, Jyrki

Kotimaa

Poliitikot tahtovat eroon kesäajasta: ”Tarpeetonta sekaannusta, ihmiset oireilevat”

Julkaistu:

Suomi siirtyy talviaikaan ensi yönä, kun kelloja siirretään tunnilla taaksepäin neljän aikaan. Nyt poliitikot vaativat laajalla rintamalla, että kellojen siirtelystä luovuttaisiin.
Jokavuotinen, tai oikeastaan joka puolivuotinen puheenaihe on taas käsillä. Kelloja siirretään ensi yönä tunnilla taaksepäin.

Suomi siirtyy talviaikaan, eli niin sanottuun normaaliin aikaan kesäajasta. Kesäaikajärjestelyn tarkoituksena oli siirtää kesäaamujen aikaista valoa illan valveillaoloajalle. Kesäajan hyötyä on perusteltu muun muassa energiansäästöllä. Kesäaika alkoi maaliskuussa, jolloin kelloja siirrettiin tunnilla eteenpäin.

Kaikkia kellojen siirtely ei kuitenkaan miellytä. Viimeisimpänä vastustajien joukkoon liittyi sinisten ministeriryhmä.

– Kellojen siirtely on yksi esimerkki täysin turhasta EU-sääntelystä. Hyödyt on osoitettu olemattomiksi, haitat sen sijaan ovat ilmeiset. Käytäntö synnyttää lähinnä tarpeetonta sekaannusta, minkä lisäksi ihmiset tutkitusti oireilevat, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho toteaa sinisten lähettämässä tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

IS on uutisoinut aiemmin, että kellojen siirtely aiheuttaa muun muassa masennusta, minkä lisäksi se rasittaa sydäntä ja verisuonia. Myös unensaaminen takkuaa. Aivoinfarktiriskikin kasvaa.

Osalla vie pari vuorokautta toipua kesäajan loppumisesta. Joillakin voi kestää yli viikon ennen kuin he saavat uudesta aikataulusta kiinni.

Terhon mielestä kellojen siirtelystä on luovuttava.

– Siirtelystä luopumisesta ollaan oltu jo vuosia yli puoluerajojen melko samaa mieltä, nyt on aika käydä toimeen, Terho vaatii.

Samaa vaativat kaikki suomalaiset europarlamentaarikot aiemmin tällä viikolla.

Kellojen siirtelystä on kuitenkin määrätty EU-direktiivillä. Tämä tarkoittaa, että kaikkien EU-maiden on siirryttävä kesä- ja talviaikaan samana päivänä.

Suomalaismepit ehdottivat, että kellojen siirtoa koskevaa direktiiviä muutettaisiin niin, että jäsenmaat voisivat itse valita käytäntönsä. Jatkossa ne maat, jotka haluavat siirtää kelloja, tekisivät sen edelleen samalla hetkellä, suomalaismepit ehdottivat.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen ehdotti jopa lauantaisessa Keskisuomalaisen haastattelussa, että Suomi voisi kesäajasta luopumisen lisäksi siirtyä Keski-Euroopan aikavyöhykkeelle. Suurimmassa osassa Eurooppaa kello on pysyvästi tuntia vähemmän kuin Suomessa.
– Aikavyöhykkeen vaihtaminen on mielenkiintoista ja se kannattaa selvittää kansallisesti. Ennen päätöksiä on hyvä kuulla laajasti asiantuntijoita muutoksen vaikutuksista muun muassa vuorokausirytmiin sekä päivänvaloon – onhan Suomi laaja maa, Virkkunen sanoo Keskisuomalaisen haastattelussa.

Kesäajan luopumisesta jätettiin myös kansalaisaloite, joka oli eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan käsittelyssä tällä viikolla. Valiokunta ei voinut hyväksyä aloitetta EU-säädöksen takia.

Terhon mielestä Suomen pitäisi luopua kellojen siirtelystä ilman EU:n hyväksyntääkin.

– Jollei asia EU-tasolla etene, Suomen tulisi luopua tarpeettomasta käytännöstä yksipuolisesti, Terho sanoo.

Mitä olet mieltä kellojen siirtelystä? Entä kärsitkö väsymyksestä syksyn ja talven pimeinä aikoina? Ota osaa keskusteluun alla ja kerro omat vinkkisi pimeyden selättämiseksi.

Korjattu 29.10.2017 klo 10.45. Kesäajan tarkoituksena oli saada lisää valoa illalle. Kesäajan hyötyä on perusteltu muun muassa energiansäästöllä.

Ota kantaa

Pitäisikö kellojen siirtämisestä luopua?

Kyllä, olisi jo pitänyt! 89% Ei, vaihtelu virkistää! 11%
Ääniä yhteensä 6825

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laaja poliisioperaatio Lohjalla: Kerrostalon rapusta löytyi kuollut nainen

  2. 2

   Näyttelijä Liisa Paatso on kuollut

  3. 3

   Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

  4. 4

   Varo tätä pelottavan uskottavaa huijausta – ”tunnuksellasi tehtiin 84,12 $ ostos”

  5. 5

   Herttuatar Catherinen synnytys on käynnistynyt – saapui sairaalaan prinssi Williamin kanssa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sebastian Vettelin F1-autosta löytyi salainen vipu – tätä ei ole Räikkösen Ferrarissa

  2. 2

   Lentoemäntä Martina, 29, muuttui vuodessa täysin – vaaleaverikön uusi ulkonäkö lyö ällikällä: ”Halusin tulla aidoksi afrikkalaiseksi naiseksi”

  3. 3

   Sivullinen näki kuinka pyöräilijä pyyhälsi pelastuslaitoksen sulkumerkeistä välittämättä tulvivalle tielle – ja hävisi vedenpinnan alle

  4. 4

   Kirja: Maria Veitolan 5-vuotias poika aiheutti kiusallisen tilanteen HopLopissa – näin julkisuus vaikuttaa perhe-elämään

  5. 5

   Ohikulkija huolestui oudosta liikehdinnästä heikoilla jäillä ja soitti 112:een – kopteripelastajia odotti yllättävä näky

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  4. 4

   Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

  5. 5

   Perheenäiti sai kylmiä väreitä, kun hänen taaperonsa kurkisti viemäriin ja sanoi legendaarisen kauhurepliikin – mistä tyttö oppi lauseen?

  6. Näytä lisää