Yhä useampi suomalainen matkustaa hammashoitoon ulkomaille – IS selvitti hammasturismin riskit - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yhä useampi suomalainen matkustaa hammashoitoon ulkomaille – IS selvitti hammasturismin riskit

Potilaan hampaita hoidetaan tallinnalaisella klinikalla. Kuvituskuva.

Julkaistu: 29.10.2017 9:25

IS selvitti, millaisia riskejä viime vuosina lisääntyneeseen hammasturismiin liittyy.

Suomalaisten hammasmatkailu ulkomaille on viime vuosina lisääntynyt. EU-maiden kansalaiset ovat saaneet vuodesta 2014 lähtien hakeutua vapaasti hammas- tai terveydenhoitoon toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin. Kelan korvauspäätösten perusteella suurin osa suomalaisten hammashoitomatkoista suuntautuu yhä Viroon.

– Viro on maantieteellisesti lähellä ja hoito on usein halvempaa kuin Suomessa, huomauttaa suunnittelija Reetta Kyyrö Kelan kansainvälisten asioiden osaamiskeskuksesta.

Joskus esimerkiksi Virossa hoito on on niin edullista, että Kela-korvaus kattaa hoitomaksun lähes täysin.

– Toki siihen pitää laskea päälle matkakustannukset, jotka riippuvat siitä, missä ihminen asuu. Tällä hetkellä Viroon lähdetään hoitoon usein pääkaupunkiseudulta tai Etelä-Suomesta, Kyyrö kertoo.

Unkari on markkinoinut näkyvästi hammaslääkäripalveluitaan Suomessa. Kelan maksamien sairaanhoitokorvausten valossa Unkari on pieni tekijä Viroon verrattuna. Sairausvakuutuslain mukaan Kela korvaa kuitenkin vain sairauden hoidosta syntyneitä kustannuksia. Esimerkiksi hammas­proteettisista toimenpiteitä eikä esteettisiä toimenpiteitä ei pääsääntöisesti korvata.

Potilasvakuutus ei korvaa ulkomailla sattuneita hoitovirheitä tai vahinkoja.

– Proteettisia toimenpiteitä korvataan vain veteraaneille. Oikomishoitoa korvataan ainoastaan silloin, jos hoidon tarve syntyy jostain muusta sairaudesta, esimerkiksi synnynnäisestä leuan kehityshäiriöstä, Kyyrö tarkentaa.

Potilasvakuutuskeskus pitää kirjaa vain Suomessa sattuneista potilasvahingoista, eikä tilastotietoa ulkomailla sattuneista hoitovirheistä ole. Potilasvakuutus ei korvaa ulkomailla sattuneita hoitovirheitä tai vahinkoja.

– Pohjoismainen potilasvakuutusjärjestelmä on siinä mielessä erityinen, ettei potilaan tarvitse olla tekemisissä hoitolaitoksen kanssa ja tietysti myös hoitolaitos vapautuu potilasvahinkoasioiden käsittelystä. Vahingonkorvausasiat ovat usein terveydenhuollossa aika raskaita pyörittää ja vakavimmissa tapauksissa ollaan äkkiä oikeudenkäynneissä, kuvailee korvauspäällikkö Elina Muukkonen Potilasvakuutuskeskuksesta.

Suomen Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtajan Matti Pöyryn mielestä hammasmatkailun nurja puoli on se, että ulkomailla tehdään usein isoja toimenpiteitä lyhyessä ajassa.

– Hyvä hammashoito on pitkäjänteistä. Se satsaa ennaltaehkäisyyn ja siihen, että toimenpiteitä tulisi mahdollisimman vähän. Siihen ajatusmalliin ei ihan natsaa se, että lähtee viikoksi jonnekin ja kaikki tulisi oikeasti kerralla kuntoon, Pöyry huomauttaa.

Suomessa yhteiskunta ei tue laajoja hammashoitoja, vaan ne pitää maksaa pääasiassa omasta pussista.

Vaarana on se, että kiireessä hoidossa oikaistaan ja otetaan turhia riskejä, Pöyry sanoo. Esimerkiksi ienten ja hampaiden juurten tulehdukset tulee hoitaa, ennen kuin voidaan asentaa silta tai implantti.

– Jos lähtee ulkomaille laajempaan hammashoitoon, kannattaa edes kysyä kotimaassa etukäteen hoitoehdotusta siitä, mitä täällä suositeltaisiin tehtäväksi, mitä hoito maksaa ja minkälaisella ajoituksella toimenpiteitä pitää tehdä.

Lisääntynyt hammashoitolamatkailu kertoo Pöyryn mukaan suomalaisten hammashoidon tarpeesta: suomalaisten hampaat ovat huonommassa kunnossa kuin muilla pohjoismaalaisilla. Toisaalta yhteiskunta ei tue laajoja hammashoitoja, vaan ne pitää maksaa pääasiassa omasta pussista.

– Matalan kustannustason maissa päästään halvemmalla, joten tietenkin tämä muodostaa otollisen maaperän hammasturismille.

Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtajan mukaan Euroopassa on laajempi ilmiö, että Länsi-Euroopan maista lennätetään eläkeläisiä hammashoitoon Itä-Euroopan matalan kustannustason maihin. Viroon tämänkaltaista hammasturismia ei niinkään kohdistu.

– Tallinnassa käydään ehkä enemmän tavanomaisessa hammashoidossa. Voi olla, että joku käy samalla reissulla kampaajalla ja paikkauttamassa yhden hampaan. Se on pikkaisen eri asia, että lähdetään viikoksi jonnekin, missä tehdään isoja hammasproteettisia toimenpiteitä. Kustannukset ovat silloin ihan eri luokkaa, Pöyry muistuttaa.

Unkarissa ja Virossa hammaslääkäreillä oma vakuutus

Unkarilainen Kreativ Dental - hammasklinikka markkinoi näyttävästi hammashoitopalveluitaan Suomessa.

Kreativ Dentalin Suomen-agentit Kari ja Nina Amanpour kertovat, että vuonna 1996 perustetulla klinikalla käy kuukausittain 30–40 suomalaista. Budapestissä sijaitsevan hammashoitolan lähes kaikki potilaat tulevat ulkomailta.

Klinikan tyypillinen potilas on yli 50-vuotias ihminen, joka kaipaa isompaa hammasremonttia: esimerkiksi useampaa uutta hammasproteesia.

– Keskivertoasiakas maksaa Unkarissa noin 8 000 euroa hoidosta, joka Suomessa maksaisi 13–16 000 euroa.

Vahinkotilanteiden varalle Kreativ Dentalilla on oma takuuohjelma, Suomen-agentit kertovat. Kari Amanpour lisää, että Unkarissa pätee EU-lainsäädäntö.

– Lisäksi Unkarin laki vaatii, että unkarilaisilla hammaslääkäreillä on henkilökohtainen vastuuvakuutus. Se vastaa tietyllä tavalla suomalaista potilasturvavakuutusta.

Amanpourin mukaan viimeisen neljän vuoden aikana noin 3–4 suomalaista on käyttänyt takuuta.

– Ne ovat aina olleet sellaisia, että kun on laitettu uusi hammaskruunu, se on lohjennut tai irronnut. Kaikissa tapauksissa klinikka on maksanut lentoliput, hotellin ja hampaat on hoidettu kuntoon.

Tallinnassa toimivan Klinikka 32:n asiakkaista noin seitsemän prosenttia on suomalaisia. Klinikan johtaja Brit Pensa kertoo, että vielä viisi vuotta sitten klinikalla kävi selvästi enemmän suomalaisia potilaita.

– Virossakin hinnat ovat nousseet ja suomalaiset pyytävät usein alennusta. Esimerkiksi implanttileikkaus ja hammaskruunu maksavat meillä yhteensä noin 2 000 euroa ja operaatio kestää 6–7 kuukautta. Ensin tehdään implanttileikkaus ja vasta puolen vuoden jälkeen voidaan tilata ja asentaa kruunu, Pensa kertoo.

Johtajan mukaan suomalaiset eivät usein ole varautuneet klinikan 1–2 kuukauden pituisiin jonoihin ja olettavat, että pääsisivät hammaslääkäriin suoraan Tallinnan-matkallaan. Suomalaiset käyvät hoitolassa muun muassa ien- ja oikomishoidoissa. Suosittuja operaatioita ovat myös hammasimplantin, -kruunun tai -proteesin laitto.

Klinikan johtaja huomauttaa, että suomalaisen tulee laskea kuluihin hammaslääkärilaskun lisäksi matkaliput, joita hammashoitola ei korvaa. Jos hammashoidon jälkeen ilmenee ongelmia, johtaja neuvoo olemaan ensiksi yhteydessä klinikkaan.

– Jos kruunulle tai implantille tapahtuu jotain vuoden sisällä, korvaamme uuden kruunun tai leikkauksen. Lisäksi kaikilla lääkäreillämme on henkilökohtainen vakuutus, joka korvaa, jos lääkäri tekee jonkin virheen, Pensa kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?