Uusnatsien väkivaltainen historia nousi esiin oikeudessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusnatsien väkivaltainen historia nousi esiin oikeudessa

Asema-aukion pahoinpitely oli asianajajan mukaan viimeinen niitti, jonka takia Poliisihallitus nyt vaatii uusnatsijärjestöjen lakkauttamista.

26.10.2017 13:48

1980-luvulla Suomen silloin tunnetuin natsijohtaja Pekka Siitoin ja hänet toverinsa julkaisivat C-kasetillisen musiikkia nimellä Nauravat natsit. Torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa uusnatsit eivät nauraneet, vaan esiintyivät pikemminkin korostetun totisina.

Poliisihallitus vaatii käräjäkanteessaan uusnatsijärjestöjen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) ja Pohjoinen perinne ry:n lakkauttamista. Järjestöjen edustajat eivät halunneet kommentoida kannetta IS:lle oikeudenkäynnin tauolla.

– Olette osoittaneet asenteellisuutenne meitä kohtaan, tyytyi toteamaan Pohjoinen perinne ry:n puheenjohtaja Jesse Torniainen.

Vastaus oli linjassa sen kanssa, että lakkautettavaksi vaaditut järjestöt ovat useissa yhteyksissä määritelleet "valtamedian" vihollisekseen, jonka kanssa ei tehdä yhteistyötä.

Ennen istunnon alkua Torniainen ja muut järjestöjen edustajat asettuivat kuitenkin seisoma-asennossa median kuvattaviksi. Torniaisen lisäksi oikeudessa yhdistyksiä edustavat PVL:n Suomen-osaston puheenjohtaja Antti Niemi, PVL:n rekrytointi- ja julkaisuvastaava Antti-Pekka Lehto sekä Pohjoisen perinteen varapuheenjohtaja Tomi Tiihonen.

Yleisössä tukena oli kourallinen suomalaisia ja muista Pohjoismaista tulleita tukijoita, joiden vaatteissa näkyi muun muassa PVL:n tunnuksia.

Väkivaltainen tausta

Oikeussalissa Poliisihallituksen asianajaja Markku Fredman kävi läpi PVL:n väkivaltaista rikoshistoriaa, jossa juuri Torniaisella on merkittävä rooli. Parhaiten Torniainen tunnetaan Helsingin Asema-aukion kuolemaan johtaneesta törkeästä pahoinpitelystä.

– Tämä tapaus on se vakavin syy, minkä takia Poliisihallitus alkoi kannetta harkita. Se ei ole yksittäinen, mutta vakavin, Fredman sanoi.

Hänen mukaansa PVL:n toiminta Asema-aukion tapahtuman jälkeen osoittaa sitä, että järjestö myös kannustaa jäseniään väkivaltaan sivullisia kohtaan. Kuolonuhria on pilkattu ja solvattu nettikirjoituksissa. Torniainen puolestaan palkittiin järjestön aktivistipäivillä "uskollisuudesta ja rohkeudesta liikkeelle".

Järjestöjen asianajajan Tommi Koivistoisen mukaan palkinto ei kuitenkaan tullut Asema-aukion tapauksesta. Hänen mukaansa Tornaisella oli muita ansioita kuten mukanaolo tapahtumien järjestämisessä ja muu aktiivisuus liikkeen toiminnassa.

PVL:n väkivaltaiseen historiaan kuuluu Fredmanin mukaan myös erilaisia pahoinpitelyjä ja muita rikoksia muun muassa kokoomuksen vaaliteltalla Oulussa, kirjastossa Jyväskylässä, Porissa vasemmistoliiton vapputapahtumassa ja niin edelleen.

Pohjoismainen valtio

Poliisihallituksen kirjallisista todisteista suuri osa on PVL:n nettisivuilla julkaistuja kirjoituksia ja artikkeleita. Ne osoittavat Fredmanin mukaan muun muassa järjestön rasistisen ideologian ja rotuopin, juutalaisvihamielisyyden ja holokaustin kieltämisen sekä fasismin ihannoinnin.

Fredman nosti esiin myös PVL:n pyrkimykset irtautua EU:sta ja perustaa pohjoismainen valtio, jossa muun muassa media olisi tarkoin valvottua ja homoseksuaalisuuden ”mainostaminen” kriminalisoitua, jossa ”maanpetturit” tuomittaisiin ankarasta ja josta muista kulttuureista tulleet poistettaisiin, jos he eivät sulaudu joukkoon.

Koivistoinen vastasi tulkintoihin kohta kohdalta.

– Brysselistä tai EU:sta vetäytyminen eivät ole tavallisessa puoluepolitiikassakaan aivan tuntemattomia aiheita, ja pohjoismaista yhteistyötä korostetaan muuallakin, Koivistoinen sanoi.

– EU:ssa on useita valtioita, joissa on jo nyt hyvinkin rajaava maahanmuuttopolitiikka käytössä, esimerkiksi Unkari ja Puola.

Yhdistysten lakkauttamiselle ei Koivistoisen mukaan ole perusteita.

Käräjäoikeudessa kuullaan iltapäivällä todistajana suojelupoliisin erikoistutkijaa siitä, millaisena viranomaiset näkevät kanteen kohteena olevat järjestöt. Järjestöjen edustajia on tarkoitus kuulla perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?