Uusnatsit käräjillä Tampereella – Poliisi vaatii natsijärjestöjen lakkauttamista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusnatsit käräjillä Tampereella – Poliisi vaatii natsijärjestöjen lakkauttamista

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsen Jesse Torniainen Pirkanmaan käräjäoikeudessa torstaina.

Julkaistu: 26.10.2017 10:33

Pahamaineisten uusnatsijärjestöjen edustajat asettuivat riviin seisomaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Poliisihallitus vaatii Pirkanmaan käräjäoikeudessa nostamassaan poikkeuksellisessa kanteessa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) ja sen alajärjestön Pohjoinen perinne ry:n lakkauttamista.

– Lain mukaan tietyissä tilanteissa yhdistys voidaan lakkauttaa. Nämä yhdistykset toimivat olennaisesti vastoin lakeja ja hyviä tapoja, Poliisihallituksen asianajaja Markku Fredman sanoi istunnon aluksi.

Poliisihallitus perustelee vaatimustaan järjestöjen väkivaltaisuudella, niiden rasistisella ideologialla ja niiden levittämällä vihapuheella. PVL on itse ilmoittautunut kansallissosialistiseksi, ja se mielletään yleisesti uusnatsijärjestöksi.

Järjestöjen edustajat asettuivat istuntosalissa riviin seisomaan, kun käräjäoikeus salli kuvaamisen hetken verran ennen käsittelyn alkamista. Paikalla oikeudessa ovat PVL:stä Suomen osaston puheenjohtaja Antti Niemi sekä rekrytointi- ja julkaisuvastaava Antti-Pekka Lehto. Pohjoista perinnettä edustavat puheenjohtaja Jesse Torniainen ja varapuheenjohtaja Tomi Tiihonen.

Yhdistykset kiistävät Poliisihallituksen vaatimuksen.

– Sananvapaus on perus- ja ihmisoikeuksiamme, samoin kokoontumisvapaus, sanoi asianajaja Tommi Koivistoinen.

Käsittelyä seuraamaan yleisöstä käsin on tullut myös joitakin muista Pohjoismaista tulleita PVL:n jäseniä tai tukijoita.

IS seuraa oikeudenkäyntiä Tampereella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?