Kommentti: Mopo keulii persukohussa ja Sipilän valehtelusyytöksissä

Julkaistu:

Hyvä että tutkitaan, mutta tuoreen kirjan perusteella pääministerin syyttäminen tietoisesta valehtelusta eduskunnalle kertoo, että nyt taitaa mopo keulia pahemman kerran, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Tämän kiistakirjoituksen voisi aloittaa: Olinhan siellä minäkin, nimittäin perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä valintapäivänä 10. kesäkuuta.

Sitä ennen tuli istuskeltua taajaan myös eduskunnassa, tuossa politiikan hornankattilassa. Kuten myös sinisten syntypäivänä 13. kesäkuuta ja sen jälkeenkin.

Perussuomalaisiin ja hallitukseen liittyviä huhuja ja ”tietoja” oli koko alkuvuosi pullollaan.

Keskeisintä oli varmuus siitä, että ainakaan kokoomus ei missään nimessä olisi jatkanut hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien persujen kanssa. Se oli keskustelun fakta ja lähtökohta.

Siltä pohjalta muutama hajahuomio Lännen median toimittajan Lauri Nurmen kirjan perusteella syntyneeseen, tai pikemminkin synnytettyyn kohuun. On annettu ymmärtää, että persujen hajoamisen takana oli tietoinen suunnitelma, jossa pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli mukana, ellei peräti suunnittelija, ja – niinpä tietenkin – pääministerin pitäisi erota.

Voivoi.

Kyse on siis siitä, valehteliko pääministeri Sipilä antaessaan tiedonannon hallitusratkaisusta eduskunnalle 19. kesäkuuta.

– Sellaista keskustelua, missä itse olen ollut osallisena ja jossa olisi jotakin tämänkaltaista ennakoitu, mietitty saati sitten suunniteltu, ei ole ennen tuota viikonloppua ja tuota äänestyspäätöstä ollut, Sipilä kertoi eduskunnalle.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo säesti sivusta.

Koko kesäkuinen sotku oli kuitenkin sellainen, jota kukaan ei olisi etukäteen voinut ruutupaperille suunnitella. Pääministerin syyttäminen tietoisesta valehtelusta on kohtuutonta. Vaikka Sipilää voi moittia monesta asiasta, tässä kannattaa painaa jarrua.

Mutta minkäs teet. Anneli Jäätteenmäen (kesk) jälkeen kaikki pääministerit on haukuttu valehtelijoiksi, kuka milläkin perusteella. Se on muotia, kuten siihen liitetyt automaattiset eroa! eroa! -vaatimukset.

Viskipaukulla kone käyntiin

Persujen puoluekokousvalinnat olivat sellaisia, että osa nykyisistä sinisistä oli puoluekokouspaikalla kuin puulla päähän lyötyjä. Halla-ahon voittoa osattiin odottaa, mutta kun Laura Huhtasaari (ps) ohitti Jussi Niinistön (sin) 1. varapuheenjohtajavaalissa, peli oli selvä.

Muut valinnat tukivat sitä, että tietoinen vallankeikkaus oli tehty.

Pääministeri Juha Sipilä oli valintapäivänä Virossa. On aivan luonnollista, että pääministeri seuraa, mitä yhdelle hallituspuolueelle tapahtuu. Luonnollista on myös se, että häntä informoidaan. Mutta se, että jo lauantaina pelikuvio olisi ollut Sipilälle selvä, on huuhaata, sillä se ei ollut selvä kenellekään, ei edes nykyisille sinisille.

Muutama toimihenkilö nakkasi Jyväskylässä hotellihuoneessaan ns. selventävän viskin, minkä jälkeen avainhenkilöitä kutsuttiin koolle ja suunnitelma alkoi rakentua.

Sunnuntaina 11. kesäkuuta illalla - siis Ps:n puoluekokouksen jälkeen - kuvio oli jo pitkällä, kun pääministeri johdolla tilannetta selvitettiin Kesärannassa. Paikalla oli myös Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen, minkä hän muuten voisi avoimesti myöntää. (Mielenkiintoista muuten, että Alma Median Aamulehdelle Samuli Virtasen oikaisupyynnöt omasta roolistaan eivät ole kelvanneet).

Mutta ei homma ollut selvä sunnuntainakaan.

Maanantaina 12. kesäkuuta presidentti Sauli Niinistö, joka seuraavan päivänä sotkettiin arvottomaan näytelmään, piti Kultarannassa turvallisuuspolitiikan seminaaria ja hallitus pohti tulevaisuuttaan, samoin persuista irtaantuva, ei vielä hahmottunut kapinaryhmä.

Vielä silloinkaan homma ei ollut selvä edes asianosaisille, saati pääministerille. Tuolloin pääsuunnitelma oli se, että nykyiset siniset olisivat karkottaneet enemmistönsä turvin nykyiset persut puolueen eduskuntaryhmästä, mutta ideariihi päätti lopulta perustaa oman ryhmän.

Se tehtiin Vaakunan kabinetissa tiistaina 13. kesäkuuta klo 11 alkaneessa kokouksessa. Sen alkusoitossakin oli alun perin 4 edustajan vajaus, mutta tilanne rauhoittui, kun muutama edustaja ilmestyi paikalle eri ovesta.

Ryhmä perustettiin, mutta siinä ja tässä, että asia voitiin ilmoittaa edes eduskunnalle klo 14 alkavaan istuntoon mennessä, koska kapinaryhmä ei saanut printattua ilmoitusta paperille.

Sähläys oli valtavaa.

Sipilän turha lentoreissu

Sipilä sai kännykkäänsä kuvan paperista matkalle lentokentälle, mutta mikään ei ollut edes tiistaina lopullisen varmaa. Joka tapauksessa päätös oli tehty, että loikkaava ryhmä jatkaa hallituksessa.

Naantalin porteilta Sipilä soitti Simon Elolle (sin), sen jälkeen Petteri Orpolle ja kuvio oli sitä myöten selvä. Lopulta Sipilä soitti terveiset myös Niinistölle.

Nurmi kirjoittaa asiaa, kun toteaa, että Sipilän vierailuyritys Kultarantaan vain suututti presidentti Niinistön, kun hänet yritettiin panna kulissiksi muiden rakentamaan teatteriin. Niinistö oli sitä mieltä, että hallituksen olisi pitänyt jättää eropyyntö – kuten olisikin. Nykypohja olisi voinut jatkaa hallituksen nimellisen eron jälkeenkin. Sipilä katunee tekoaan, jos on järkimiehiä edes jälkikäteen.

Siinä Sipilä on toiminut jo kevään ja ps:n puoluekokouksen alla juuri vastuunsa mukaisesti, että hän valmistautui yhden hallituspuolueen hajoamiseen ja hallituskriisiin. Niin pääministerin kuuluukin tehdä.

Mutta sotku oli sellainen, ettei sellaista suunnitella.

Lisäksi Sipilä oli käynyt keskustelut myös Rkp:n ja kristillisdemokraattien kanssa, yhteyksiä oli myös Sdp:n suuntaan. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kävi jopa Kesärannassa keskustelemassa hallitusvaihtoehdoista. Idea oli, että Rkp ja Kd nousevat hallitukseen ja persuista loikkaisi vielä kesän mittaan muutama kansanedustaja hallituksen taakse, joukon jatkeeksi.

Mutta että Sipilä olisi tietoisesti valehdellut eduskunnalle?

Ei sentään.

Vihreille ja vasemmistoliitolle – tai ylipäätään oppositiolle – Sipilän höykyyttäminen sopii, oli aihe mikä hyvänsä. Niitä luulisi totisesti nykyään riittävän, mutta tämä kohu ei kanna viimesyksyistä Terrafame-pipoa pitemmälle.

Ainakaan esitettyjen todisteiden varassa, se takaportti on syytä aina jättää.

Tietoja voi tulla lisääkin. Lisäksi kannattaa muistaa, että puhuuko Mauri Pekkarinenkaan (kesk) ym. totta vannoessaan, ettei etsinyt loikkareita kepun suojiin.

Niitä etsi eduskunnassa viime keväänä yksi jos toinenkin, sillä se oli selvää, että hallitukseen Halla-ahon johtamat persut eivät pääsisi. Lisäksi kuppilakeskusteluista kukin vetää välillä mitä johtopäätöksiä sattuu.

Ps.

Tämä kirjoitus ei ole Etelä-Amerikassa matkailevan Sipilän maksettu puheenvuoro. Eikä pääministeriäkään kannata aina uskoa. Toissa viikolla hän antoi esimerkiksi ymmärtää, ettei ollut yhteydessä sote-kiistan takia demareihin, että tulisiko Sdp hallitukseen kokoomuksen paikalle. Tapahtuneen tosiasian kiisti Sdp:n myös puheenjohtaja Antti Rinne.

Poliitikot pakkaavat muistuttamaan usein Pentti Haanpään novellihahmoa Iisakki Vähäpuheista. Iisakkikaan ei koskaan valehdellut, mutta väärin hän saattoi joskus muistaa. Se kannattaa aina pitää mielessä myös poliitikkojen osalta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt