Uutuuskirja: Niinistö ei katsonut hyvällä Sipilän teatteria hallituskriisin aikana – ”Jättää särön pääministerin ja presidentin suhteisiin”

Presidentti ei katsellut hyvällä pääministerin eropyynnön teatteria hallituskriisin aikana.

25.10.2017 10:41 | Päivitetty 25.10.2017 11:51

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli kesäkuussa närkästynyt pääministeri Juha Sipilän (kesk) poliittisista kuvioista.

Politiikan toimittaja Lauri Nurmi kertoo kirjassaan Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into), että presidentti Niinistö olisi närkästynyt Sipilän toimintaan hallituskriisin aikana ja presidentin sotkemisesta asiaan.

  • Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka Sipilä lensi takaisin Helsinkiin hallituskriisin päätyttyä.

Nurmen kirjan mukaan Niinistö ei halunnut osallistua näytelmään.

– Niinistöä hiertää asetelma, jossa pääministeri esiintyisi hänen rinnallaan kertomassa, että mitään hallituskriisiä ei olekaan olemassa. Silloin kansalaisille syntyisi vaikutelma, että presidentti olisi ollut mukana lehmänkaupoissa, vaikka hän päinvastoin kokee operaation rapauttaneen suomalaisten luottamusta politiikkaan, Nurmi kirjoittaa.

Suomi oli tuolloin akuutissa hallituskriisissä. Kansa seurasi herkeämättä hetki hetkeltä, mitä tapahtuu.

Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) olivat maanantaina 12. kesäkuuta ilmoittaneet, että he eivät jatka hallituksessa Jussi Halla-ahon (ps) johtamien perussuomalaisten kanssa.

Sipilä olisi seuraavana päivänä viemässä hallituksensa eropyynnön presidentti Niinistölle Naantalin Kultarantaan.

Pääministeri lähti kiikuttamaan eropyyntöä näyttävästi Helsingistä tiistaina kesäkuun 13. päivä kello 13 itse lentämällään lentokoneella Helsingistä.

Samaan aikaan perussuomalaisista oli eroamassa 20 soinilaista kansanedustajaa, jotka olivat perustamassa Uusi vaihtoehto -ryhmäänsä.

  • Alla olevalla videolla tiedotustilaisuus, jossa Simon Elo ilmoittaa Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän perustamisesta.

Sipilä sai automatkallaan Turun lentokentältä Kultarantaan vahvistuksen 20 soinilaisen loikkauksesta, ja hallituskriisi oli peruttu. Sipilä teki u-käännöksen, eropyyntö jäi jättämättä, ja presidentti ei enää suonut pääministerille kahvittelutilaisuutta kameroiden edessä. Voit katsoa tiedotustilaisuuden alla olevalta videolta.

Niinistö olisi halunnut, että Sipilä jättää hallituksensa eropyynnön. Nyt hallituksen eropyynnöstä tuli poliittista draamaa ja kesäteatteria.

Tästä jäi Nurmen kirjan mukaan arpi Niinistön ja Sipilän väleihin.

– Tapaus jättää särön pääministerin ja presidentin suhteisiin, Nurmi luonnehtii kirjassaan.

Niinistö itse purki omia tuntojaan hallituskriisin loppunäytöksestä heinäkuussa Suomi Areenalla Porissa.

Sauli Niinistö piti lehdistötilaisuuden Suomi Areenalla.

– Minulle alkoi valjeta kello yhden jälkeen, että ne jutut – joita on pidetty vähän nurkan takana – näköjään toteutuvat. Kun pääministeri oli minulle jo aamulla sanonut, että hän on puhunut vähän valtiosääntöoppineiden kanssa, niin minäkin päätin puhua vähän valtiosääntöoppineiden kanssa.

– Kun hän (Sipilä) Turkuun saapui, me jouduimme sitten toteamaan, että onkohan kauhean viisasta esiintyä yhdessä, koska silloin oli media paikalla ja minulla oli oma, vähän eri henkilökohtainen mielipide, Niinistö totesi heinäkuussa Suomi Areenalla.

Sipilä kiisti valehtelun

Lauri Nurmi näkee kirjassaan, että pääministeri Juha Sipilä ei puhunut totta eduskunnassa kesäkuun 19. päivä.

Sipilä luonnehti mielikuvitustarinoiksi väitteet, että hallituksen piirissä olisi ollut jokin suunnitelma perussuomalaisten hajoamisen varalta.

Kolumbiassa matkoilla oleva Sipilä kiisti Twitterissä kirjan väitteet.

– Insinöörin mielikuvitus ei riittänyt etukäteen ennakoimaan PS:n hajoamista kahteen puolueeseen, Sipilä twiittasi.

Sipilän mukaan hänen puheenvuoronsa eduskunnassa pätee edelleen.

Timo Soini ja Petteri Orpo keskustelivat Naantalin Kultarannassa kesäkuussa.

Tiistai-iltana ulkoministeri Timo Soinin (sin.) valtiosihteeri Samuli Virtanen kuitenkin vahvisti Lännen Median mukaan, että Sipilä pidettiin tiiviisti ajan tasalla perussuomalaisten kesäisen puoluekokouksen käänteistä. Virtanen viestitteli Sipilän kanssa viikonlopun aikana.

Hieman myöhemmin Virtanen kiisti väitetyn ”salaliiton” Uuden Suomen blogissaan.

Hallituslähteiden kertomaa

Lauri Nurmen kirja ei näytä yhtään lisädokumenttia väitteille hallituksen toukokuussa punomista yhteisistä juonista perussuomalaisten hajottamiseksi.

Puolueilla, kuten kaikilla organisaatioilla, on tapana hahmotella eri vaihtoehtoja.

Nurmi perustaa kirjansa nimettömiin hallituslähteisiin.

– Soinin lähipiirissä on tehty suunnitelma loikkauksesta.

– Erityisavustajat ja esikunnat ovat olleet keskeisessä roolissa siinä, kun kokoomuksesta ja keskustasta on annettu viesti soinilaisille hallituksessa jatkamisesta, Nurmi sanoi.

Missä ja milloin Sipilä, Orpo ja Soini tekivät suunnitelmansa soinilaisten loikkauksesta, ja keitä tässä oli mukana?

– Sitä en tiedä, onko kolmella herralla ollut koskaan kolmikon kokoontumista. Kuvio on pohjustettu niin, että kukin puolue on sisällänsä laatinut suunnitelmia. Kun Orpo sanoo, että triossa ei tällaista kokousta ole pidetty – ei sellaista ole välttämättä ollutkaan. Näin salaisissa asioissa keskustelut hoidetaan niin, että keskustelut pidetään ”epämuodollisina”, koska aihepiiri on niin herkkä.

Ketkä ovat olleet yhteydessä keskenään, muutkin kuin hallituslähteet?

– Mennään niin vallan ytimeen, että joudun käyttämään nimettömiä lähteitä. Kirjassa ei ole lähdetty nimien tasolle yksilöimään.

Keskustan operaatiosta esimeriksi kerrotaan, että toukokuussa yksi perussuomalaisten käännyttäjistä oli Mauri Pekkarinen?

– Se oli perussuomalaisten mainitsema. En pysty yhtään tarkemmin sitä johtoa määrittelemään, Nurmi vastasi.

Kirjasta ei löydy yhtään dokumenttia, viestiä tai muita nimiä kuin Pekkarinen, jotka antaisivat lisävalaistusta puolueiden yhteissuunnitelmista ennen perussuomalaisten puoluekokousta. Myöhemmin Pekkarinen kiisti kirjaväitteet IS:lle lähettämässään palautteessa.

Sen sijaan puoluekokouksen jälkeen Nurmi yksilöi soinilaisten omaa projektia, joka alkoi päivä Halla-ahon valinnan jälkeen. Kirjan mukaan sunnuntaina 11. kesäkuuta kello 15 soinilaisilla oli kasassa 10 kansanedustajaa, ja tästä informoitiin niin Soinia kuin pääministeri Sipilää.

Soinilaisten ero kaksi päivää myöhemmin tuli yllätyksenä Halla-aholle.

Juttua täydennetty 26.10. klo 16.34: Lisätty tieto siitä, että Mauri Pekkarinen kiistää kirjan väitteet perussuomalaisten käännyttämisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?