Uutuuskirja kertoo: näin soinilaisten jatko hallituksessa junailtiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja kertoo: näin soinilaisten jatko hallituksessa junailtiin

Julkaistu: 24.10.2017 16:26

Politiikan toimittaja Lauri Nurmi on kirjoittanut kirjan perussuomalaisten hajoamisesta.

Miten käsikirjoitettu perussuomalaisten hajoaminen ja soinilaisten jatko hallituksessa oli?

Toimittaja Lauri Nurmi on kirjoittanut kirjan Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into).

Nurmi on Lännen median politiikan toimittaja, joka viikko ennen perussuomalaisten puoluekokousta kirjoitti uutisen, jossa tapahtumien kulku ennakoitiin pääosin oikein.

Kirja ei silti anna suoraan vastausta siihen, miten valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja perussuomalaisten puheenjohtajana 20 vuotta toiminut Timo Soini olisivat yhdessä juonineet käsikirjoituksen perussuomalaisten hajottamiseksi ja soinilaisten ministeripaikkojen säilyttämiseksi kauan ennen perussuomalaisten puoluekokousta.

Kuukautta ennen perussuomalaisten puoluekokousta kokoomuksen ministeriryhmästä viestitetään perussuomalaisten hallitusedustajille, että Orpo ei tekisi hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Kirjallista dokumenttia asiasta tuskin on olemassa, koska politiikassa kaikkein herkimmät asiat kerrotaan vain suullisesti. Orpon ratkaisusta perussuomalaisille kertomisen ajankohdasta on kuitenkin olemassa päiväkirjamerkintä hallituslähteeltä”, Nurmi kirjoitti.

Tiedossa oli, että kokoomus ei halua jatkaa samassa hallituksessa Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Puheenjohtaja Orpo oli antanut tämänsuuntaisia lausuntoja jo tammikuusta lähtien.

Halla-ahon varalle tehtiin suunnitelmia

Nurmi kirjoittaa, että keskustalaisilla oli myös toukokuussa oma operaationsa ja keskustalaiset olisivat tunnustelleet ilmaa perussuomalaisten loikkaukselle, jos Jussi Halla-aho (ps) valittaisiin puheenjohtajaksi.

Pidimme 5–6 loikkaria täysin realistisena määränä. Meillä olivat nimet valmiina tiedossamme. Muutamia olisi tullut meille ja muutamia mennyt kokoomukseen. Yhtenä vaihtoehtona esillä oli, että soinilaiset perustaisivat oman eduskuntaryhmänsä, mutta sen vaihtoehdon todennäköisyyttä pidettiin aluksi pienempänä”, keskustalainen kertoo kirjassa.

Saimme tietää, että useita perussuomalaisia kansanedustajia on pyydetty loikkaamaan keskustaan. Liikkeellä olivat keskustan kokeneet voimat, muun muassa Mauri Pekkarinen", soinilaisten ydinryhmään kuulunut henkilö lausuu kirjassa.

Myöhemmin Pekkarinen kiisti kirjan väitteen perussuomalaisten käännyttämisestä.

Tiedossa myös oli, että Halla-ahon valinnasta seuraa suurella todennäköisyydellä hallituskriisi, perussuomalaiset on vaarassa hajota, ja perussuomalaisten 37 kansanedustajasta niin sanottuja soinilaisia on noin 20.

Politiikassa, kuten kaikissa organisaatioissa, tehdään suunnitelmia eri vaihtoehtojen varalle.

Nurmi ei kirjassaan tarkemmin erittele, miten, missä ja millä kokoonpanolla keskusta, kokoomus tai perussuomalaiset itse olisivat yhdessä sopineet yhteisestä suunnitelmastaan soinilaisten loikkaamiseksi.

Nurmi kertoo saaneensa 31. toukokuuta selville hallituksen suunnitelman Halla-ahon voiton varalle.

Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa”, Nurmi kirjoitti.

Eduskuntaryhmän jakautuessa Soini ja hänen luottomiehensä Niinistö voisivat jatkaa ministereinä, vaikka Halla-aho olisi valittu perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Myös tästä on keskusteltu hallituksessa. Varmistan tietojen paikkansa pitävyyden ristikkäisistä hallituslähteistä ja istun minuutin ajan tekemättä mitään”, Nurmi muisteli kesäkuun 3. päivänä julkaistun uutisensa syntyhetkiä.

Kirjassa ei ole siis tarkempia kertomuksia, dokumentteja, osallistujen nimiä, tapahtumapaikkoja tai -aikoja siitä, miten hallitus olisi ennen puoluekokousta junaillut soinilaisten loikkauksen.

Soinilaiset kokoontuivat Mustassa kynnyksessä

Sen sijaan kirjasta löytyy kuvaus soinilaisten ydinryhmän järjestäytymisestä puoluekokouksen jälkeen.

Ryhmä kokoontui henkilövalintojen jälkeen lauantaina kesäkuun 10. päivä puoluekokouspaikan lähellä sijainneessa Musta kynnys -ravintolassa, ja ryhmään kuuluivat ministerit Jussi Niinistö, Sampo Terho ja Jari Lindström sekä kansanedustajat Simon Elo, Tiina Elovaara, Ari Jalonen ja Kaj Turunen.

Tulevilla loikkareilla ei tuolloin ollut vielä suunnitelmaa valmiina.

Lauantaiyönä meillä meni olutravintolassa aamuneljään. Kyse oli myös toipumisesta ja toistemme järkytyksen jakamisesta”, Mustassa kynnyksessä ollut soinilainen sanoi kirjassa.

Näin loikkausoperaatio eteni

Loikkausoperaatio pannaan käyntiin sunnuntaina 11. kesäkuuta, kuten mediat ovat kertoneet. Soinilaisiksi haarukoidaan 22 kansanedustajaa.

Puolustusministeri Niinistön erityisavustaja Petteri Leino alkaa soitella läpi luotettavina pitämiään perussuomalaisia.

Nurmen kirjan mukaan Soini on tietoinen operaatiosta sunnuntaina kello 15. Silloin mukana on kymmenen kansanedustajaa.

Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen kertoo tilannetiedot myös Sipilän erityisavustajalle Riina Nevamäelle.

Listalla mukana ollut Rami Lehto (ps) saa myös puhelun, hän ei ole halukas loikkaamaan mutta vannoo säilyttävänsä salaisuuden soinilaisten loikkaussuunnitelmista.

Maanantaina mukana on 17 kansanedustajaa, joka kerrotaan kirjan mukaan Sipilälle kello 13.

Kello 14 Sipilä ja Orpo twiittaavat, että heillä ei ole edellytyksiä jatkaa hallituksessa Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.

Maassa on hallituskriisi.

Se laukeaa seuraavana päivänä, tiistaina 13. kesäkuuta, kun Sipilä saa varmistuksen 20 soinilaisen loikkauksesta omaksi ryhmäkseen, ja Sipilä tekee U-käännöksen ennen Kultarantaa.

Loikkaus tuli kuitenkin yllätyksenä lähes kaikille. Nurmen kirjan mukaan loikkaus oli yllätys myös Halla-aholle, joka ei ollut saanut mitään tietoja loikkauksen valmisteluista.

Nurmen kirjan mukaan Sipilä olisi myös valehdellut perussuomalaisten hajoamisesta eduskunnan täysistunnossa. Pääministeri on kiistänyt väitteen.

Juttua täydennetty 26.10. klo 16.39: Lisätty tieto siitä, että Mauri Pekkarinen kiisti kirjan väitteen perussuomalaisten käännyttämisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?