Itähelsinkiläistä päivähoitoa kovin sanoin arvostelleen äidin karu valokuva – veisitkö lapsesi tänne päiväkotiin? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Itähelsinkiläistä päivähoitoa kovin sanoin arvostelleen äidin karu valokuva – veisitkö lapsesi tänne päiväkotiin?

Julkaistu: 24.10.2017 15:58

Äiti toivoo, että kaupungin varhaiskasvatuksessa nähtäisiin ongelmien laajuus.

Itä-Helsingissä asuvan äidin esikouluikäinen lapsi vaihtoi syksyllä päiväkodista eskariin. Esikoulusta on kuitenkin paljastunut ikäviä asioita, joita äiti kritisoi Helsingin Sanomien maanantaina julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että mielipidekirjoituksessa esitetty kovakin kritiikki tuli yllätyksenä sekä Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallakselle että aluepäällikkö Antti Lehto-Raevuorelle.

– Olin yhteydessä varhaiskasvatusjohtajaan vielä maanantain aikana, äiti kertoi tiistaina IS:lle.

Äiti haluaa esiintyä jutussa nimettömänä, eikä tahdo tuoda esikoulunkaan nimeä julki. Ilta-Sanomien tiedossa ne kuitenkin ovat.

Tämän jutun yhteydessä oleva kuva on naisen hiljattain sijaispäiväkodista ottama. IS on nähnyt myös muita kuvia samaisesta päiväkodista. Muun muassa sisäänkäynnin ovi ja ulkoseinät oli sotkettu kokonaan spraymaalilla.

Kuva itähelsinkiläisestä päiväkodista.

Mielipidekirjoituksen syntyminen oli äidin mukaan pitkä prosessi, ja siihen johtivat monet asiat.

Äiti on kertonut henkilökunnalle monesti, että haluaisi puhua eskarin johtajan kanssa.

– Minulle on aina sanottu, että johtajalle ei kannata soittaa, äiti ihmettelee.

Toiminnan puutteet nousivat esiin muutamassa kuukaudessa

Itä-Helsingissä toimivassa päiväkodissa on äidin kokemusten mukaan monia puutteita, jotka ovat syksyn aikana tulleet esiin.

– Lapseni on tähän asti ollut päivähoidossa viereisessä kaupunginosassa. Päiväkoti oli todella hyvä, eikä minulla ole siitä mitään negatiivista sanottavaa. Eskarin lapsi aloitti eri paikassa, ja se on ollut kauniisti sanottuna sellainen paikka, jota en olisi uskonut Suomesta löytyvän, hän sanoo.

Lyhyen ajan sisällä on äidin mukaan ”tullut ilmi kaikenlaista”.

– Esikoululaisten ulkoilua rajoitetaan, iltapäivän lopuksi lapset odottavat vanhempiaan esikoulun eteistiloissa, esikoululaiset eivät juurikaan tee retkiä, vanhempia kannustetaan ottamaan ylimääräisiä vapaapäiviä esiopetuksesta ainakin epäsuorasti, hän luettelee.

Lisäksi syysloman aikana varahoito oli järjestetty päiväkotiin, jonka tilat olivat äidin mukaan suorastaan luokattoman kehnot.

Henkilökunta on kuitenkin äidin mukaan ammattitaitoista.

Ulkoilua rajoitettiin syksyn aikana

Osa muutoksista on äidin mukaan tapahtunut syksyn aikana lähes huomaamatta. Yksi sellainen on esikoululaisten ulkoilun rajoittaminen. Alkusyksystä esikoululaiset ulkoilivat muiden päiväkodin lasten kanssa samaan aikaan, nyt aamupäiväulkoilu on rajattu niin, että lapset eivät välttämättä ehdi ulkoilla esiopetusajan aikana.

Sulkemisajan lähestyessä esikoululaiset odottavat hakijoitaan sisällä päiväkodissa.

– En tiedä, liittyykö ulkoilun rajoittaminen jollain tavoin ryhmäkokoon ja henkilökunnan määrään. Olen ottanut ulkoiluasian moneen kertaan puheeksi henkilökunnan eri edustajien kanssa, ja minulle on sanottu, että näin toimitaan turvallisuussyistä.

Äidille ei ole kerrottu, mitä turvallisuussyyt ovat. Hänen mielestään ulkoilua ei saisi rajoittaa.

– Ulkoiluun liittyvät mahdolliset uhat pitäisi ratkaista muilla keinoin, hän sanoo.

Äiti: ”Ei ole hyväksyttävää, että eskarien väliset erot ovat näin suuret”

Viimeinen pisara äidille oli varahoitopaikkana toimivan päiväkodin rähjäisyys: ikkunoihin oli piirretty, samoin rakennuksen ulkoseiniin. 70-luvulla valmistunut päiväkoti ei äidin mukaan ole millään mittarilla ajanmukainen.

– Jokainen vanhempi voisi pohtia kyseistä rakennusta katsoessaan, haluaisiko hän viedä omat lapsensa sinne.

Äidille on mysteeri, miksi eskarista ei tehdä retkiä esimerkiksi metrolla, se kun ei edes maksaisi mitään. Nyt lapset ovat retkeilleet läheisellä hiekkakentällä.

– Lapsillehan hiekkakenttäkin voi tietysti olla elämys. Eri päiväkotien väliset käytännöt ovat kuitenkin tietojeni mukaan aika suuret. Mielestäni ei vain ole hyväksyttävää, että kaupungin sisällä on keskenään näin eritasoisia eskareita.

Kritiikkiä käydään läpi torstaina

Helsingin kaupungin itäisen varhaiskasvatusalueen päällikkö Antti Lehto-Raevuori kertoo, että asiaa käydään läpi torstaina itäisen varhaiskasvatuksen esimieskokouksessa.

Hän kertoi IS:lle jo maanantaina, ettei tunnista mielipidekirjoituksessa listattuja ongelmia.

– On hyvä, että palautetta saadaan. Tämä avaa meille tärkeän keskustelun, ja asiaa aletaan viedä eteenpäin.

Lehto-Raevuoren mukaan päiväkotien johtajien on tarkoitus olla hyvin tavoitettavissa.

– Jos vanhemmalle on sanottu, että päiväkodinjohtajalle ei kannata soittaa, kyseessä on selkeä menettelyvirhe. Me olemme aina kiinnostuneita ottamaan kaiken palautteen vastaan, ja aina kannattaa ottaa yhteyttä. Jos kuulee tuollaisen ohjeen, silloin ainakin kannattaa soittaa. Palaute on meille elintärkeää, ilman sitä me emme pysty kehittämään toimintaamme.

Lehto-Raevuori pahoittelee, ettei palaute ole aiemmin kantautunut hänelle asti.

– Olisin kuullut tällaisista asioista todella mielelläni heti, kuten varmasti myös päiväkodinjohtaja. Missään tapauksessa ei ole tarkoitus menetellä näin, kuten kirjoittaja kuvaa.

Päiväkotien alueellisista eroista mielipidekirjoituksen laatinut äiti on jo ollut yhteydessä päivähoidon johtajiin. Kuvituskuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?