Kommentti: Piiri pieni pyörii ja tuolit vain vaihtuvat – näin kokoomuslobbarit vuolevat hunajaa terveysfirmoille

Terveystalon johtaja Laura Räty (kok) on esimerkki, jossa yhdistyy viime viikkojen kaksi politiikan kärkiteemaa: sote ja lobbaus, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Laura Räty, Lasse Männistö (oik.) ja Joonas Turunen (vas.) ovat pienessä piirissä.

24.10.2017 8:28

Hallituskriisin partaalla hoippuneista sote-neuvotteluista on kuulunut hurjia juttuja, miten kokoomuksen terveyslobbarit ovat ohjeistaneet kokoomuksen pääneuvottelijaa, sisäministeri Paula Risikkoa (kok) jopa kesken palaverien.

Asiasta tuohtui ääneen viime viikolla mm. eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk), mutta ihmettely on ollut muutenkin laajaa.

Kokoomuslainen Laura Räty on ollut monessa mukana kokoomuksen edustajana, mutta nyt hän tahkoaa siis liiketoimintajohtajana tulosta Terveystalolle, joka on yksi keskeisistä sote-uudistuksen hyödynsaajista.

Räty oli vuosina 2011–2014 Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoiminnasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja, jolta paikalta kokoomus nosti hänet Alexander Stubbin (kok) johtaman hallituksen sosiaali- ja terveysministeriksi. Vaalien jälkeen Räty palasi takaisin apulaiskaupunginjohtajaksi, kunnes hän siirtyi Terveystalon leipiin puolitoista vuotta sitten.

Sanomattakin on selvää, miksi Räty Terveystaloon ostettiin. Hän tuntee alan, ja alan keskeisimmät vaikuttajat ja rahavirrat. Juttu Rädyn ohjeistuksesta Ylä-Savon ja Varkauden hoitojärjestelyissä kertoo, että hän osaa taitojaan myös käyttää.

Laura Räty ei ole ainoa

Eikä Räty ole ainoa, joka yhdistää valinnanvapautta ja asiakasseteleitä voimakkaasti ajavan kokoomuksen suuriin terveysfirmoihin.

Lasse Männistö (kok) ehti hätäisesti olla viime kauden kokoomuksen kansanedustajana, kunnes hän siirtyi vaalien jälkeen Mehiläisen johtajaksi. Politiikassa Helsingin valtuustossa kymmenisen vuotta toiminut ja kokoomuksen valtuustoryhmää vuosina 2013–2017 johtanut Männistö opittiin tuntemaan erityisesti edellä mainitun Rädyn kaverina.

Kun Männistö yritti erota eduskunnasta kesken kauden, hänen paikalleen olisi noussut puolestaan juuri Räty. Kaverusten tuolileikkiä paheksuttiin voimakkaasti ja Männistöä syytettiin eduskunnan arvovallan loukkaamisesta.

Todettakoon, vaikkei asia tähän suoraan liitykään, että Kuntien Eläkevakuutuksen Kevan hallituksen puheenjohtajana Räty antoi kenkää Merja Ailukselle ja oli palkkaamassa hänen tilalleen Jukka Männistöä. Jukka Männistö on puolestaan Lasse Männistön isä. Isä-Männistökin lähti lopulta Kevasta luottamuspulan takia, mutta pyöritys kertoo, miten pienet piirit Suomessa pyörivät.

Lasse Männistö.

Nyt molemmat, Räty ja Lasse Männistö, häärivät siis sote-rintamalla.

Ja jatkoa seuraa:

Joonas Turunen (kok) oli Jyrki Kataisen (kok) ykkösavustaja sekä Kataisen valtiovarainministeri- että pääministeriaikana. Sen jälkeen hän avusti samoissa tehtävissä toiminutta Alexander Stubbia (kok).

Syksyllä 2016 Turunen siirtyi / ostettiin kehityspäälliköksi Mehiläisen perusterveydenhuolto- ja ulkoistukset -liiketoimintayksikköön. Siis samaan firmaan, johon Männistö oli siirtynyt edellisvuonna.

Syitä tuskin tarvitse erikseen miettiä.

Turusen nimityksen jälkeen keskusteltiin, pitäisikö huippupoliitikkojen tärkeimmille avustajille asettaa karenssi vastaavien kohuhyppyjen varalta, mutta keskustelua pitemmälle asiassa ei päästy.

Kolmikko Räty–Männistö–Turunen lisäksi sote-uudistuksen taustalla lobbarina häärii Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) toiminnanjohtaja Ismo Partanen (kok). Hän oli kokoomuksen varapuheenjohtaja 1990-luvun puolivälissä.

Listaan voisi lisätä vielä ainakin EK:n johtajan, entisen kokoomuspolitrukin Ilkka Oksalan.

Alexander Stubb ja Joonas Turunen Smolnassa Helsingissä 9. helmikuuta 2015.

Risikolle neuvoja reaaliajassa

Kun sote-neuvottelut viime viikkojen aikana ajautuivat kriisin partaalle, neuvottelulähteistä kerrottiin, että kokoomuksen pääneuvottelija, sisäministeri Risikko kuunteli reaaliajassa neuvoja edellä mainituilta kokoomustaustaisilta lobbareilta. Tuli puheluita, soitettiin puheluita ja tekstiviestit lauloivat.

Kokoomuksesta terveysfirmoihin hypänneet lobbari-johtajat tekivät toki vain työtään, josta heille maksetaan. Hyvin. On poliitikkojen asia, paljonko lobbareiden tuputus vaikuttaa päätösten sisältöön.

Voi tietenkin kysyä, kestääkö toiminta poliittista päivänvaloa. Joka tapauksessa terveys- ja lääkärifirmat voivat kiittää monessa asiassa kokoomusta, sillä se on kasvattanut niille uutteria ja tulosta tuovia työntekijöitä.

Itse sote-paketti saatiin viime viikolla hampaat irvessä lausuntokierrokselle.

Eduskuntaan paketti palaa maaliskuussa. Samoin soteen liittyvät perustuslailliset yms. ongelmat, sillä ne eivät ole poistuneet minnekään.

Laura Räty, Lasse Männistö ja Joonas Turunen ovat pienessä piirissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?