7 keinoa, joilla Venäjä voi yrittää vaikuttaa Suomen presidentin­vaaleihin

Venäjä saattaa pyrkiä vaikuttamaan Suomen presidentinvaaleihin, mutta sitä on ehkä mahdotonta todistaa edes jälkikäteen.

24.10.2017 6:17

Demokraattisiin vaaleihin vaikuttaminen on yksi hybridivaikuttamisen muoto, josta maailmalta löytyy viimeisen vuoden ajalta useampiakin esimerkkejä.

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professorin Jarno Limnéllin mukaan vuosien 1945 ja 2000 välillä havaittiin yhteensä yli sata tapausta, joissa vaalien lopputulokseen pyrittiin vaikuttamaan valtion ulkopuolelta.

Kaikkiaan vaikuttaminen on Limnéllin mukaan luonteeltaan pitkäkestoista. Sillä pyritään luomaan epäluottamusta ja eripuraa suomalaiseen yhteiskuntaan ja kärjistämään herkkiä yhteiskunnallisia keskustelunaiheita kuten maahanmuutto ja Nato-kysymys.

Jarno Limnéll.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessorin Aki-Mauri Huhtisen mukaan kovin vahvan disinformaatiokampanjan ujuttaminen suomalaiseen keskusteluun on kuitenkin vaikeaa.

Poikkeuksena ovat turvallisuuspoliittiset kysymykset, joista suomalaisilla ei hänen mukaansa ole useinkaan kovin laajaa kokonaiskuvaa. Tällaisia kysymyksiä ovat Nato-liittoutuminen tai se, onko Venäjä meille uhka vai ei.

Juuri siksi ulkoisiin uhkiin liittyviin mielipiteisiin ja asenteisiin voidaan hänen mukaansa myös vaikuttaa ulkopuolelta herkemmin.

Entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen kertoo uudessa kirjassaan Länttä vai itää – Suomi ja geopolitiikan paluu uskovansa, että ensi vuoden alusta käytävät Suomen presidentinvaalit ovat Venäjälle mielenkiintoinen informaatiovaikuttamisen kohde.

Entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.

Himanen uskoo Venäjän olevan kiinnostunut etenkin Suomen presidentin toteuttamasta ulkopolitiikasta ja mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Hän keskittyy kirjassaan Venäjän mahdollisiin vaikutusyrityksiin, mutta Suomeen voidaan toki pyrkiä vaikuttamaan monelta muultakin suunnalta.

Vaikuttamiseen pyrkivillä tahoilla on jo nyt käytössään laaja ja monipuolinen keinojen valikoima, eikä kaikkia menetelmiä ole välttämättä edes mahdollista tunnistaa. Nykyteknologia, digitaalinen ympäristö ja tietoyhteiskunnan haavoittuvuus tekevät vaikuttamisesta myös entistä helpompaa.

–Jos aina varaudutaan vain siihen, mitä on jo nähty ja koettu, ollaan jo askel perässä. Siksi on tärkeää jo ennakoivasti pohtia uusia vaikuttamisen muotoja ja varautua niihin, Limnéll sanoo.

IS listasi esimerkkejä siitä, mitä yritys vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin voisi konkreettisesti tarkoittaa.

1. Äänestysprosessiin vaikuttaminen. Vaikka Suomi on tietotekniikan kärkimaita, on täällä pidetty kiinni perinteistä etenkin vaaliäänestysten kohdalla. Äänestys tapahtuu meillä edelleen pitkälti manuaalisesti. IS:n haastattelemat asiantuntijat muistuttavat, että elektroniseen sähköiseen äänestykseen liittyykin vahvasti omat riskinsä.

Äänestystulosten manipuloinnin lisäksi äänestyspaikoista tietoa tarjoavia verkkosivuja voidaan kaataa tai luoda epäluottamusta koko vaalijärjestelmään kyseenalaistamalla äänestyksen tuloksia.

2. Tietomurrot. Tietomurrot voivat kohdistua niin puolueiden, kampanjoiden kuin itse ehdokkaidenkin sähköposteihin tai muihin sähköisiin tiedostoihin.

Vuotamalla näitä tietoja julkisuuteen taustalla olevat tahot koettavat usein asettaa ehdokkaan huonoon valoon. Pahimmillaan tiedolla voidaan pyrkiä kiristämään tai painostamaan ehdokasta.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin sähköposti joutui vaalien alla laajan tietomurron kohteeksi. Vieläkään ei ole täyttä selvyyttä siitä, mitä USA:n presidentinvaaleissa todella tapahtui ja kuka Clintonin sähköpostien tiedot vuosi julkisuuteen.

3. Tietovuodot. Ranskan presidentinvaalien ennakkosuosikin Emmanuel Macronin kampanjan hakkeroituja tietoja vuodettiin viime keväänä julkisuuteen juuri vaalipäivän alla. Ranskan keskusvaalilautakunta kuitenkin suositteli tuolloin, ettei media lähtisi julkaisemaan vuodettua sisältöä. MacronLeaksista uutisoitiinkin valtamediassa lopulta niukan puoleisesti.

Modernin tekniikan avulla erilaisten videoiden, kuvien, äänitallenteiden ja muiden dokumenttien väärentäminen on myös naurettavan helppoa. Konkreettinen ”todistusaineisto” väitteen tueksi myös uppoaa herkemmin lukijaan.

Vastaavien perättömien huhujen ja epäilyksien levittäminen sosiaalisen median kanaviin alkaa olla jo arkipäivää. Mikä tietovuotojen todellinen mittakaava on, kuka väärän tiedon alunperin toi julkisuuteen tai oliko kyseessä edes aktiivinen vaikuttamisyritys, voi Huhtisen mukaan kuitenkin olla jälkikäteen vaikeasti todennettavissa.

Kun ihmiset hakevat yhä enemmän tietoa verkosta ja sosiaalisesta mediasta, kasvaa mahdollisuus, että lukijan mieleen tarttuu epähuomiossa disinformaatiota. Viestin leviämistä voi vielä vahvistaa automatisoiduilla ratkaisuilla.

Ominaista sosiaalisessa mediassa ja verkon keskustelupalstoilla rehottavalle vaikuttamiselle on usein jonkin tahon voimakas mustamaalaaminen ja tunnepitoinen hyökkäys yksittäistä tahoa kohtaan.

4. Somen kampanjat ja mainokset. Virheellinen ja väärä tieto voi lähteä leviämään sosiaalisessa mediassa itsestään, mutta taustalla voi myös olla masinoitu ja suunniteltu kampanja.

Limnéll antaa esimerkkinä tämäntyylisestä vaikutuskeinosta Twitterin automatisoidut hashtag-kampanjat.

Esimerkiksi Facebookin mukaan noin 10 miljoonaa sen käyttäjää altistui viime vuonna poliittisille mainoksille, joilla yritettiin vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen.

Facebook kertoi myyneensä vaalien alla yhteensä 3 000 tällaista mainostilaa venäläiselle taholle.

5. Tubettaminen. Nuorten keskuudessa yleistynyt tubettaminen eli videoiden julkaisu etenkin videopalvelu Youtubessa on yhä kiinnostavampi kohde myös vaikuttamisyrityksille.

Nuoret saavat näiltä tileiltä jo nyt valtavan määrän vaikutteita. Esimerkiksi yritykset ovat tämän huomanneet.

–Jos poliittiset ideologiat vielä tunkeutuvat tälle alueelle, voi sillä olla merkittävää vaikutusta, kun nämä nuoret tulevat äänestysikään, Huhtinen sanoo.

Vanhempien on hänen mukaansa myös vaikea löytää näitä alustoja ja pysyä perillä siitä, miten niillä keskustellaan ja vaikutetaan.

6. Trollaaminen. Venäjän trolliarmeijoiden paljastumisen myötä Suomikin heräsi siihen, että kansalaisiin yritetään vaikuttaa mitä moninaisemmin tavoin.

Verkon keskustelupalstoilla tapahtuvassa trollauksessa on kyse virheellisen tiedon levittämisestä, sekaannuksen herättämisestä ja eripuran aiheuttamisesta. Tämänkaltaiseen toimintaan on asiantuntijoiden mukaan erityisen vaikea puuttua, sillä sitä tapahtuu koko ajan ja kaikissa internetin kolkissa.

7. Valemediat. Valemedioiden ja niiden aktiivisen ”uutisoinnin” avulla pyritään tarjoamaan vahvasti värittynyttä tietoa. Näiden medioiden artikkelit saattavat muistuttaa ulkoisesti luotettavien uutiskanavien kirjoituksia, mutta niiden tuottamisessa ei noudateta journalistisia ohjeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?