Tiedätkö kuinka väistää pelastusajoneuvoa oikein? Video Kehä Kolmoselta näyttää malliesimerkin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tiedätkö kuinka väistää pelastusajoneuvoa oikein? Video Kehä Kolmoselta näyttää malliesimerkin

Julkaistu: 23.10.2017 14:14, Päivitetty 23.10.2017 16:36

Jos hälytysajoneuvon huomaa ajoissa, niin yleensä kaikki menee ihan hyvin, palomestari sanoo.

Tiedätkö miten väistää, kun hälytysajoneuvot tulee kiireessä takaasi useampikaistaisella tiellä? Keski-Uudenmaan pelastuslaitos julkaisi Facebook-sivuillaan videon, jossa nähdään kuinka väistäminen tapahtuu oikein.

Video on nähtävissä jutun alussa.

Palomies Tomi Laaksosen kuvaamalla videolla toiminta on laitoksen mukaan esimerkillistä: molemmilla kaistoilla autot tekevät tilaa pelastusajoneuvolle ajamalla pientareelle ja jättämällä keskelle tilaa.

– Kun havaitset liikenteen pysähtyvän jätä edellä ajavaan sen verran tilaa, että pystyt väistämään mahdollisia hälytysajoneuvoja. Tarkkaile peilejä. Ajoneuvo on hyvä ajaa jo valmiiksi oman kaistan reunaan, jolloin keskelle jää hälytysajoneuvoille tilaa ohittaa, Pelastuslaitos kirjoittaa.

– Näin toimimalla nopeutat ennen kaikkea avun saapumista paikalle sekä onnettomuuspaikan raivausta, jotta liikenne saadaan taas sujumaan.

Palopäällikkö Juha Rajala kertoo, että Kehä Kolmosella nähty ohitus onnistui poikkeuksellisen hyvin.

– Tuo on selkeä paikka ja suora tie. Oman kokemukseni perusteella väistäminen ei useinkaan mene noin jouhevasti kuin videolla.

Pääsääntöisesti ihmiset kuitenkin ymmärtävät, että pelastusajoneuvon täytyy päästä ohittamaan.

– Välillä väistetään oikealla ja lähdetäänkin nokan edestä vasemmalla. Monenlaisia variaatioita on nähty. Jos hälytysajoneuvon huomaa ajoissa, niin yleensä kaikki menee ihan hyvin, Rajala sanoo.

– Kirkkaalla säällä on se ongelma, että hälytysajoneuvon valot eivät näy kauas, eikä äänikään kuulu välttämättä liikenteen ja radion melun yli. Riippuu ihmisestä, miten hälytysajoneuvoon reagoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?