Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

Terveystalo antoi hiljattain yksityiskohtaiset ohjeet Pohjois-Savon maakunnassa Terveystalossa vastaanottoa pitäville lääkäreilleen siitä, miten he voivat lähettää potilaitaan ympäri maakuntaa Varkauteen leikattavaksi.

Kuvan taustalla on Laura Rädyn Terveystalon lääkäreille lähettämä saatekirje.

| Päivitetty

Varkaus on ulkoistanut vuosi sitten oman kiireettömän leikkaustoimintansa Terveystalolle.

Ohjeiden allekirjoittajana on entinen kokoomuksen poliitikko, nykyinen yksityisen lääkäriasema Terveystalon julkisten palvelujen vastaava, liiketoimintajohtaja Laura Räty.

Rädyn antamien ohjeiden saatesanoissa muistutetaan, että voimassa olevan terveydenhuoltolain mukaan potilas voi itse valita hoidon antavan kunnallisen erikoissairaanhoidon yksikön. Räty ohjeistaakin, että lähetteeseen tulisikin lisätä maininta potilaan valinnanvapaudesta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos potilaalla on tarve kiireettömälle leikkaukselle, häneltä kysytään, haluaako hän Varkauteen, missä leikkaus tapahtuu ilman viivettä, vai Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, jossa on puolen vuoden jono.

Kollegiaalisin terveisin, Laura Räty.

”Lähetteeseen merkintä: Potilas haluaa hoitoon Varkauden sairaalaan valinnanvapauden perusteella.”

Lähettävä kotikunta maksaa laskun, jonka perii Terveystalo. Näin potilas pääsee ohittamaan verovaroilla jonot hakeutumalla leikkaukseen yksityiseen sairaalaan.

Entinen kokoomuksen sosiaali- ja terveysministeri Räty loikkasi apulaiskaupunginjohtajan paikalta yksityisen terveysbisneksen puolelle edelliskesänä valtavan kritiikkiryöpyn saattelemana.

Hän vetäytyi politiikasta juuri siinä vaiheessa, kun yksityisten terveystalojen tiedonjano sote-uudistuksesta oli kaikkein suurinta.

Räty vastasi Helsingissä koko kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta ja oli poliitikkona mukana valmistelemassa sote-uudistusta, eli tiesi mistä puhui.

Terveystalo ei joudu maksajaksi

Varkaudessa ei ole anestesia- tai leikkaussalipäivystystä, eikä kirurgista vuodeosastoa taustaosastona. Jos potilas jää sairaalaan sisätautiosastolle, joutuu myös lääkäri jäämään sairaalaan yöksi.

Yllättävän komplikaation sattuessa tämä nähdään kuitenkin riittämättömänä varotoimena.

Jos leikkauksessa tapahtuu komplikaatioita, joudutaan potilas lähettämään hoidettavaksi tunnin matkan päähän Kuopion yliopistollisen sairaalan KYS:iin.

KYS:n palvelualuejohtajan Markku Härmän mukaan Terveystalon sopimuksissa ei myöskään ole ehtoa, että Terveystalo joutuisi itse maksamaan aiheutuneista lisäkuluista.

Asiaan on kuitenkin tulossa muutos.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on nimittäin linjannut, että anestesialääkärin toimintaa vaativia nukutusleikkauksia ei saa enää ensi vuoden heinäkuusta lähtien tehdä, ellei sairaalassa ole järjestetty ympärivuorokautista yhteispäivystystä.

Laki koskee kunnallisen sairaanhoidon lisäksi myös yksityistä sairaanhoitoa, kun maksajana on kunta.

Varkauden Terveystalon kohdalla onkin STM:n lääkintäneuvos Timo Keistisen mukaan ollut kyse julkisen ja yksityisen välisestä "harmaasta alueesta".

Uudelle lainsäädännölle on hänen mukaansa selkeästi tarvetta.

– Meillä on tullut hyvin paljon välimuotoja yksityisen ja julkisen välille, siinä välissä on harmaa alue. Koska on tullut erilaisia toimintamuotoja, niin lakia ollaan nyt uusimassa, Keistinen sanoo.

Risikko huolestui yksityisten leikkauspalveluista

Terveydenhuoltolain muutos siis heikentänee pienten sairaaloiden ja yksityissairaaloiden mahdollisuuksia leikata potilaita tulevaisuudessa.

Tästä on ollut erityisen huolissaan etenkin sote-neuvotteluissa kokoomusta edustanut sisäministeri Paula Risikko (kok).

Viime viikolla sopu sote-uudistuksen valinnanvapauslaista tiivistyi kokoomuksen ja keskustan kiistaan siitä, kuinka laajasti asiakasseteleitä tarjotaan erikoissairaanhoidossa. Kyse on pitkälti yksityisten palveluntarjoajien mahdollisuudesta tehdä leikkauksia.

Risikko puhui jopa potilaan subjektiivisesta oikeudesta asiakasseteliin. Hän on kuitenkin sittemmin tarkentanut Uutissuomalaisen haastattelussa, että palvelun tarve pitää toki ensin arvioida ja asiakassetelin kriteerien täyttyä.

Risikon on myös raportoitu pitävän aktiivisesti yhteyttä yksityisen terveysalan lobbareiden kanssa jopa kesken sote-neuvottelujen.

Terveystalo: ”Tämä ei ole kenenkään etu”

Ilta-Sanomat yritti tavoittaa Laura Rätyä kommentoimaan ohjeistusta, mutta tämä ohjasi kysymykset Terveystalon johtavalle ylilääkärille Juha Tuomiselle.

Tuomisen mukaan ei ole perusteltua keskittää Terveystalon toteuttamia kiireettömiä leikkauksia yliopistosairaaloihin tai keskussairaaloihin.

– Saati luoda keinotekoisia kilpailua rajoittavia elementtejä, vaikka siltä nyt näyttääkin että jotkut suuret niin yrittävät, Tuominen kirjoittaa sähköpostissaan.

Hänen mukaansa Terveystalon harjoittama leikkaustoiminta on terveydenhuoltolain mukaista, erittäin laadukasta ja potilasturvallisuus on korkea.

– On kerta kaikkiaan hämmästyttävää että Varkauden leikkaustoiminta halutaan keinolla millä hyvänsä saada loppumaan. Tämä ei ole Varkauden etu eikä kenenkään potilaan etu, hän sanoo.

Artikkelia muokattu kello 12.57, lisätty lääkintäneuvos Timo Keistisen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?