Hovi ei myöntänyt valituslupaa pedofiilijutussa – Facebook-harrastus toi 85 000 euron laskun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hovi ei myöntänyt valituslupaa pedofiilijutussa – Facebook-harrastus toi 85 000 euron laskun

Julkaistu: 21.10.2017 17:45

Lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tekijöiden tietojen ja tuomioiden julkaiseminen Facebookissa kävi kalliiksi sivuston ylläpitäjälle.

Äänekoskelainen 41-vuotias mies saa maksaakseen yhteensä hieman yli 85 000 euron laskun. Loppusumma varmistui, kun Vaasan hovioikeus ei myöntänyt heinäkuisesta Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomiosta valittaneille valitusoikeutta. Mies ei itse valittanut tuomiosta.

– Hän ei halunnut ottaa riskiä siitä, että summa olisi kasvanut entisestään, miehen avustaja Markus Talvio kertoo.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen syytteen mukaan henkilörekisteririkoksesta. Lisäksi yhden asianomistajan vaatimukset törkeästä kunnianloukkauksesta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä luettiin tämän syyksi. Asianomistajia oli yhteensä 52.

Korvausten lisäksi mies tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Mies syyllistyi rikoksiinsa vuosina 2013–15. Hän julkisti perustamillaan Facebook-sivuilla yksilöityjä tietoja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai muista seksuaalirikoksista tuomituista henkilöistä. Sivuilla julkaistiin myös tuomittujen valokuvia.

Ensimmäisen sivuston nimi oli ”Pedofilian uhrien puolesta”, toisen ”Ei hyssyttelyä pedofiileille – kaikki tiedot julkisiksi”. Runsaasti kommentteja keränneillä sivustoilla oli jopa 16 000 seuraajaa. Mies opittiinkin tuntemaan lisänimellä ”pedofiilien metsästäjä”.

Hän kuvasi Facebook-sivujen ylläpitoa harrastuksekseen. Hän kertoi toiminnastaan tiedotusvälineille ja esiintyi muun muassa Ajankohtaisessa Kakkosessa.

Mies vetosi siihen, että sivustojen tarkoituksena oli herättää keskustelua seksuaalirikollisten rangaistuksista, jotka hänen mukaansa ovat liian lieviä. Oikeus katsoi kuitenkin, ettei keskustelu herättäminen vaadi yksilöityjen tietojen kuten esimerkiksi tuomittujen asuinpaikkojen julkaisua.

Oikeus katsoi myös, ettei tietojen käsitteleminen Facebookissa ole oikeutettua sanan- tai mielipiteen vapauden nojalla.

– Facebook-sivustoilla on käsitelty henkilötietoja vastoin henkilötietolain käyttötarkoitussidonnaisuutta, käsittelyn yleisiä edellytyksiä ja arkaluonteisia tietoja koskevaa käsittelykieltoa, tuomiossa linjattiin.

Talvio ei pidä alioikeuden ratkaisua henkilörekisteririkoksen osalta ennakkopäätöksenä. Hän katsoo ratkaisun perustuneen pääasiassa tietosuojavaltuutetun yksittäiseen lausuntoon.

– Periaatteessa jokainen Facebook-ryhmä saattaa muodostaa henkilörekisterin. Jos esimerkiksi maahanmuuttovastainen Facebook-ryhmä käyttäytyy toisin kuin laki säätää, sivuston ylläpitäjät voivat syyllistyä henkilörekisteririkokseen.

Miehen maksettavaksi tulleesta 85 000 eurosta yli 60 000 euroa on oikeudenkäyntikuluja. Kärsimyskorvauksia hän joutuu maksamaan 13 eri henkilölle. Kaikista suurimmat korvausvaatimukset käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?