Naispappi sai yöllä rivoja runoja kännykkäänsä

Julkaistu: , Päivitetty:

Seksuaalinen häirintä
Likistelyä, rivoja puheluja ja seksistisiä juttuja. Tätä voi olla naispapin arki pahimmillaan.
Edes kirkko ei ole seksuaaliselta häirinnältä suojassa, vaan naispapit joutuvat kokemaan likistelyä, rivoja puheluja ja seksistisiä juttuja.

– Valitettavasti varsinkin alkuaikoina naispappina koin paljon seksuaalista häirintää ollessani nuori 24-vuotiaana pappina. Naispappi oli ikään kuin Madonnasta seuraava, Maarit Hirvi kertoo Ilta-Sanomille.

Hän toimii kappalaisena Sammonlahden seurakunnassa Lappeenrannassa.

– Nuorena pappina minua haluttiin tulla halailemaan. Isoista rinnoistani huomautettiin. Kun olin raskaana ja kun odotin toista ja kolmatta lastani, miehet halusivat tulla liian iholle vatsaani taputtelemaan ja halailemaan.

– Erikoisinta olivat ihmeelliset ”lääkärileikkisoitot”. Minulle soitti nimettömänä nainen, joka etsi miesasiakkaalle seksikumppania eheyttävässä mielessä. Oikeat lääkäriystäväni kertoivat minulle, että soittaja sai tyydytystä soitoistaan, hän sanoo

Nyt jo 25 vuotta pappina toiminut Hirvi kertoo, ettei seksuaalinen häirintä ole loppunut.

– Nyt on menossa jokin uusi nousu ja aalto seksuaalisessa häirinnässä, vaikka minua ehkä ikä suojeleekin.

Joskus on mentävä oikeuteen saakka

– Koin itse joitakin vuosia sitten rankkaa seksuaalista häirintää. 84-vuotias mies lähetteli minulle pimppapappi-runoja sähköpostilla ja erityisesti tekstiviesteinä. Ne häiritsivät, kun viestejä tuli keskellä yötäkin. Tein asiasta rikosilmoituksen. Oikeudenkäynti oli kummallinen, sillä syytteessä ollut porvoolainen mies jatkoi oikeudessa huuteluaan. Hän kihisi kiukusta ja huusi minun olevan pimppapapitar.

– Tuomari lopetti huutelut ja uhkasi niistä sakkoja oikeuden halventamisesta. Ja jos tekstiviestit ja huohottelusoitot eivät lopu, hän sanoi miehen saavan vankeutta. Voitin jutun ja mies määrättiin korvaaman minulle 600 euroa, minkä sainkin ulosoton kautta, hän kertoo.

Ilmiö on tuttu naisteologeille.

– Naispappien kokemukset syrjinnästä liittyvät myös sukupuoleen liittyvään syrjintään. Kaikenlainen syrjintä on väärin ja kirkon tärkeä tehtävä on toimia ja elää oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi tässä maailmassa, Suomen kirkon Naisteologit ry:n puheenjohtaja Satu-Elina Ansas kertoo Ilta-Sanomille.

– Jokainen nainen, myös mies, voi kokea ahdistelua työpaikallaan. Minulla ei ole tilastoja siitä, onko naispapeilla niitä kokemuksia enemmän kuin muilla aloilla toimivilla naisilla, Ansas kertoo.

Asiaa on myös selvitetty. Seurakunnissa työskentelevät naispapit joutuvat ahdistelun kohteeksi. Kirkon uutissivusto Pod.fi teki kyselyn aiheesta jo vuonna 2009. Kyselyssä kartoitettiin naispapin työn eri puolia.

– Kirkon sektori on melko pieni Akavassa. Vastaajina oli mies- ja naispappeja, diakoniatyöntekijöitä, kanttoreita ja talouden ammattilaisia, tutkimuksen aikaan vastaavana tutkijana Akavassa työskennellyt Päivi Soikkeli kertoo Ilta-Sanomille

– Kirkon osalta tulos on suuntaa antava, koska vastaajia oli melko pieni joukko, nyt jo työelämästä poistunut Soikkeli sanoo.

Selvitykseen osallistui kuudesosa Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakunnissa työskentelevistä naispapeista, joita oli tuolloin noin 150.

Kyselyssä yli puolet naispapeista vastasi kyllä, kun heiltä kysyttiin: ”Oletko kokenut seksuaalista häirintää asiakkaiden toimesta?”

Kyselyn tulos oli, että pääkaupunkiseudulla työskentelevät naispapit kokivat seurakuntalaisten ahdistelua.

Eikä kyse ollut mistään pikkuasioista.

Selvityksessä pääkaupunkiseudulla työskentelevät naispapit kertoivat, mitä olivat kokeneet:

– Seurakuntalainen on kertonut minuun kohdistuvista seksuaalisista fantasioistaan.

– En pidä siitä, että tullaan kiinni halaillen tai ”rauhansuudelmin”.

– Hän huusi: panen sua perseeseen.

Aiheesta kertoi myös Kirkko ja kaupunki verkkosivuillaan.

Alakohtaisia tutkimuksia on tehnyt Palvelualojen ammattiliiton PAM vuonna 2015. Taloussanomat kertoi selvityksen tuloksista.

Selvityksen mukaan naiset joutuvat häirinnän kohteeksi miehiä useammin, vaikka ammatti olisi sama, sillä palvelualalla työskentelevistä miehistä 16 prosenttia kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää.

Yleisimmin seksuaalista häirintää ovat kokeneet baarityöntekijät, joista 82 prosenttia kertoo joutuneensa häirinnän kohteeksi. Kerrossiivoojista 68 prosenttia, tarjoilijoista 61 prosenttia ja vastaanottovirkailijoista 60 prosenttia kertoo kokeneensa häirintää.

PAM:n jäsenistöstä toimialoittain tarkasteltuna 56 prosenttia parturi-kampaamoalalla työskentelevistä oli kokenut seksuaalista häirintää asiakkaiden taholta. Vähäisintä häirintä oli kiinteistöpalveluissa, missä sielläkin kuitenkin 22 prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää.

Sosiaalisessa mediassa pyörivä Me too -kampanja nostaa esiin seksuaalisen häirinnän, jonka uhriksi moni on joutunut. Kampanjan tarkoituksena on levittää tietoutta seksuaalisesta häirinnästä, joka koskettaa yllättävän monia.

Kampanjan taustalla on elokuvamoguli Harvey Weinsteinin vuosikymmenten mittainen seksiskandaali.